FotbollNyheter

De vita eleganterna ligger inte på latsidan

Att 2020 varit ett speciellt fotbollsår är ingen överdrift. Träningsmatcherna var i sin slutfas och just när serien skulle blåsas igång så blåstes den av. På de högre nivåerna har kulan varit i luften några veckor och nu närmar det sig spel även i gärdsgårdsserierna. Vi tog ett snack med Sösdala IF:s huvudtränare Dan Sandberg för att stämma av läget inför seriestarten.

Ett speciellt år på många sätt, hur har det påverkat dig som tränare och vilka har varit de svåraste utmaningarna?
– Jag tycker det krävs mer än vanligt av mig som tränare, både i planeringsfasen men också motivationsmässigt. Största utmaningen har varit att få spelarna att komma till träningarna och känna sig motiverade. Jag har försökt arbeta med mycket variation i träningsmomenten. Det blir mindre taktiskt och jag försöker ta fram glädjen i träningarna istället.

Motivationen har varit lägre än normalt misstänker jag, hur har träningarna sett ut för er senaste veckorna?
– Som sagt, mycket fokus på att det ska vara roliga träningar och inte alltför inriktat på just det taktiska. Däremot har det varit en stor seriositet och jag försöker vara minst lika aktiv som jag är normalt. Det smittar av sig på spelarna och vi kan hålla hög kvalitet och bra tempo på träningarna, som om det vore under säsong. Med det sagt så är jag nöjd med spelarna och de har hanterat situationen på ett alldeles lysande sätt. Vi har snittat nästan 20 spelare före uppehållet.

Och hur är upplägget fram till seriestart? Träningsmatcher på gång?
-mNu blev det uppehåll i slutet på juni snarare än början på juli och nu är vi igång igen med två träningar i veckan. Om en vecka eller två så blir det mer och mer taktiska direktiv och förberedelser inför att matcherna ska dra igång, beroende på hur uppslutningen från spelarna ser ut. Vi har två träningsmatcher klara, en mot Fjälkinge 24/7 och en mot Önneköp 28/7. Bägge matcherna är på bortaplan, helt enligt min planering eftersom vi inleder med två bortamatcher i seriespelet.

Du har fått en ny högra hand inför säsongen. Mats Larsson, som är ett känt ansikte på Hanåsvallen, har tillkommit som assisterade tränare. Vad innebär det?
– Framförallt känner jag en helt annat trygghet, att som huvudtränare kunna ha ett bollplank både på träningar och matcher. Han är en riktig klippa faktiskt, och en stor tillgång både för mig som tränare men även för spelarna. Helheten, i och runt laget, har fått sig ett lyft sedan Mats kom in i bilden.

Efter många turer och idogt kämpande fick ni tillslut igenom en flytt, från den mellersta (som nu bytt namn till västra) till den nordöstra serien. Vad betyder det för er?
– För mig personligen betyder det mindre än det gör för spelarna. Jag ville gärna få igenom flytten för spelarnas skull. Sen är det roligt med nya bekantskaper för mig, inga lag jag har mött tidigare och sen blir det en helt annan karaktär på derbymatcherna. Det har spelarna saknat, det märks på snacket att det är riktiga derbymatcher som gäller i år, så det ska bli skoj. Placeringsmässigt känns det mer hemma för oss helt enkelt. Sportsligt sätt spelar det mindre roll, det är tuffa serier bägge två. Får dessutom passa på att tacka styrelsen i form av Melker Servin och Jonas Persson som gjorde ett rejält jobb för att få igenom denna förändring.

Nykomlingar i femman, hur står ni er?
– Vi är tippade sist i serien av en hel del, så det hoppas jag dem får äta upp. Vi kommer sälja oss dyrt och jag tror vi står oss väldigt bra. Men vi får väl se vem som får rätt, dem eller vi.

Är målsättningen att stanna kvar eller har den ändrats i och med att det enbart blir en enkelserie?
– Målsättningen när jag kom till Sösdala IF var att nosa på division 4 efter tre år, och med tanke på att detta är mitt tredje år så måste målsättningen vara topp tre. Jag står fast vid den målsättningen trots att det blir en enkelserie. Jag tror dock vi hade gynnats av dubbelmöte istället för som det blir nu med tanke på att vi har en stor och bred trupp, men nu är förutsättningarna som dem är.

Normalt sett reser du kors och tvärs för att kolla in motståndarna, har det blivit mindre av den varan i år?
– Jag har hunnit med att kolla en hel del lag innan det blev publikfria matcher. Jag har en viss koll, men inte alls som jag brukar. Det är ett litet aber för mig att jag inte har haft möjlighet att kolla på alla lag, speciellt i år när jag inte har någon större kunskap kring lagen sedan tidigare.

På uppstuds, en kort kommentar av alla motståndare.
Bjärnum
– Etablerat topplag i femman.

Broby
– Vann försäsongsturneringen Göingecupen tidigare i år, topplag i femman förra året.

Eket
– Vann sin DM-grupp i år. Siktar högt i femman.

Glimåkra
– Fått in bra nyförvärv, en av mina favoriter.

Hanaskog
– Låg i fyran för något år sedan, men i övrigt dålig koll.

Hästveda
– Bra nykomling som kommer klara sig fint i femman.

Rössjöholm
– Vann sin sexa överlägset, en riktig joker.

Mala
– Lag som har ambition att ta sig uppåt.

Näsby
– Trillade ur fyran förra året, i övrigt vet jag ingenting.

Sibbhult
– Nykomling som vill etablera sig i femman.

Vinnö
– Föll på målsnöret i fjor, var nära att gå upp i fyran. Blir livsfarliga i år.

Under sommaren kan det hända en hel del i laget, något nytt in eller ut?
-Adrian Göransson har kommit tillbaka från Vinslöv. Bara att han vill komma tillbaka till oss visar på att vi har något bra på gång. En etablerad och bra spelare som kommer tillbaka, så det är positivt.

Vad ser du mest framemot inför seriestarten?

– Spännande att se hur vi står oss i femman. Vi lär bli varse om det direkt, vi möter två tuffa motståndare på bortaplan direkt. Vi kommer väl förbereda, så jag ser fram emot att det ska dra igång.

Avslutningsvis, vilka vinner serien?

– Sösdala IF.

* Första matchen för de vita eleganterna i division 5 nordöstra spelas borta mot Vinnö IF söndag 2 augusti kl. 16.00.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close