skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

5 anledningar till att idrottsutövare använder CBD

De senaste åren har marknaden för CBD (cannabidiol) utökats markant. Ämnet utvinns ur hampaplantan, men bör inte förväxlas med THC (det narkotikaklassade ämnet som återfinns i cannabis). CBD, till skillnad från THC, ger inget rus, utan anses istället ha en stor medicinsk potential. Sedan WADA (World Anti-Doping Agency) i början av 2018 tog bort CBD från listan av förbjudna ämnen för idrottare, så har det ökat explosionsartat i popularitet bland atleter ute i världen.

Kort om CBD

CBD är benämningen på cannabidiol – ett ämne som är del av de kemiska föreningar som kallas för cannabinoider. Dessa föreningar existerar utanför kroppen, och CBD fungerar som så att det kan aktivera kroppens cannabinoidreceptorer i det endocannabinoida systemet. Detta leder i sin tur till att kroppen potentiellt sett har möjlighet att arbeta mer effektivt. För idrottare ute i världen kan dessa optimerade förutsättningar bidra till att kunna prestera på topp.

Nedan följer några av de många anledningarna till att idrottsutövare använder CBD:

Återhämtning

En av de främsta anledningarna till att atleter av olika slag använder CBD är för att snabba på sin återhämtningsprocess. Träning kan vara extremt slitsamt för både kropp och hjärna, men CBD med sina antiinflammatoriska egenskaper hjälper kroppen att bibehålla, och återvända till, sin naturliga balans. Studier har dessutom visat att CBD kan ha potentialen att förbättra kroppens syresättning vilket skulle kunna bidra till att du återhämtar dig snabbare och undviker utmattning.

Att använda CBD kan dessutom hjälpa dig med din mentala återhämtning, vilket leder oss in på nästa punkt.

Fokus

En av de viktigaste aspekterna av idrottsutövande är att kunna behålla fokus nog för att få ut det mesta av sin prestation. Livet, vardagen, prestationsångest, olika typer av psykisk ohälsa eller andra distraktioner kan dock komma emellan hur noga man än har förberett sig.

CBD har i flera fall visat sig lindra stress och ångest, vilket gör att man kan fokusera på den fysiska utmaningen man har framför sig.

Smärtlindring

Vid hård träning och under tävling är det lätt hänt att man överanstränger kroppen eller råkar ut för skador. De tidigare nämnda antiinflammatoriska aspekterna av CBD har påvisat både lindrande av smärta och en potential att vara muskelavslappnande.

Även om CBD lindrar smärtan, är muskelavslappnande och gör så att du återhämtar dig snabbare, så är smärtan ett tydligt tecken på att du kan behöva ta ett steg tillbaka och vila. Lyckligtvis hjälper CBD även med detta.

Sömn

Vila och sömn är livsviktigt för att atleter ska orka med att prestera på så hög nivå som möjligt. När vi sover så sker stora delar av kroppens naturliga återhämtning och läkning, så utan adekvat sömn försämras idrottsutövares förutsättningar drastiskt.

I dagens stressade samhälle är det många som lider av olika grader av insomnia eller andra typer av sömnsvårigheter. En av de vanligaste anledningarna till att använda CBD är just för att förbättra ens sömn. Brukare av CBD har rapporterat att de inte bara upplevt det lättare att somna, utan även att sömnen i sig har blivit djup och regelbunden, samt att de vaknat till snabbare på morgonen.

Stärkt immunförsvar

Det säger sig självt att du inte kan utöva din idrott eller träna ordentligt om du är sjuk. CBD har visat potential på att stärka kroppens immunförsvar, vilket har gjort att många atleter använder ämnet för att hålla sig friska.

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2