skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Dags för galoppderbyt – och digital hattparad

Förutom evig ära och en plats i historieböckerna för segraren, står det miljoner på spel i Svenskt Derby på Jägersro Galopp på söndag.
Det rids inför tomma läktare, men man måste göra hatten av för banans grepp att behålla hatten på.

Svenskt Derby har ridits varje år sedan 1918. Årets upplaga är nummer 103 i ordningen, vilket är svåröverträffat inom all sport. Förra året vann favoriten Red Cactus, riden av Eduardo Pedroza, titeln och förstaprisets 1,5 miljoner kronor.
I år anses derbyt vara mer svårtippat än på länge och en överraskning kan leda till rekordutdelning för de som spelar Grand Slam 75 på söndag. En ensam vinnare i galoppens Grand Slam 75 är alltid garanterad fem miljoner kronor, men eftersom söndagens omgång innehåller en dubbeljackpot kan utdelningen bli så hög som sex miljoner för sju rätt, vilket vore den högsta vinsten hittills i galoppens GS75-spel.

En som vet hur det känns att vinna derbyt är förre stjärnjockeyn Fredrik Johansson, med inte mindre än åtta segrar i Svenskt Derby på sin långa meritlista. Här bjuder Fredrik på sina bästa tips till de som tänker spela Grand Slam 75.
– Jag tror och hoppas att 3 Yoker vinner derbyt. Det är en mycket bra häst och perfekt distans. Jag hoppas på en derbyseger för ägarfamiljen Mr. Ascot, som betytt mycket för svensk galopp. Men det är ett jämnt och bra derby med flera hästar som kan vinna, så det är nog läge att gardera.
– I övrigt på Grand Slam 75 så är det väl troligt att storfavoriten 2 I Kirk vinner första avdelningen, men för den som vill gardera i jakten på miljonerna vill jag varna för 5 Breakdancer som kan vinna om favoriten har en sämre dag.
– En lämplig spik kan vara 8 Serenity Bloom som jag tycker har en bra segerchans i GS75-4, säger Fredrik Johansson.

Eleganta kreationer och hattar har alltid varit en viktig del av galoppderbyt. I år blir derbydagen lite annorlunda. Tävlingsdagen genomförs utan publik och den populära hattparaden flyttar till Facebook.

Svenskt Derby är inte bara en av årets största galopptävlingar, det är av tradition också en hattparad med flärd och elegans. Och visst blir det en hattparad i år också, en digital hattparad där tv-kändisen Ann Wilson som vanligt är domare.

På Jägersro Galopps Facebooksida finns det länkar för de två olika klasserna:
# Bästa hatt
# Stiligaste par

Du tävlar genom att ladda upp en bild på dig och din Derbystass eller hatt i Facebookevenemanget för den kategori som du vill tävla i. Du kan endast ladda upp ditt tävlingsbidrag mellan klockan 11.00 och 16.00 på Derbydagen söndagen den 12 juli.

Derbydagen visas i sin helhet i ATG Live på atg.se och hos Com Hems kunder, med lopp 1 klockan 13.30. I Grand Slam 75 Direkt i TV12 klockan 14.30-18.00 direktsänds de sju GS75-loppen, där Svenskt Derby rids som sjätte avdelning klockan 17.12.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close