FotbollLunds BK

LBK:s kapten om den starka säsongsinledningen

Lunds BK har verkligen levererat så här långt i Ettan Södra och leder serien efter sju omgångar.
Som hos alla framgångsrika fotbollslag är en trygg och stabil mittback en av de viktigaste grundfundamenten.
I LBK heter han Johan Andersson.
Ettan södra är en öppen serie där flera lag är med och slåss om seriesegern och en kvalplats till Superettan.
Lunds BK är ett av dessa och på onsdag väntar en av många sexpoängsmatcher då laget ställs mot IFK Värnamo på bortaplan.
En herre som verkligen vet vad det innebär är Johan Andersson, mittbacken i krubban som gjort fyra säsonger i Värnamotröjan, då i Superettan. Dessförinnan hade Bredaryd-sonen skaffat sig sin fotbollsutbildning i Östers IF där det bland annat blev fem matcher i Allsvenskan.
Är du åtminstone lite förvånad över att det LBK som ifjor inledde seriespelet som ett bottenlag nu leder serien?
– Nej. Eller, tja, jag trodde kanske inte att vi skulle leda efter sju omgångar. Men jag märkte redan i januari att vi skulle få ett lag med hög potential, sedan är det en annan sak att utvinna den. Vi har många duktiga spelare, det visade vi förra hösten och truppen är kryddad med fina extra tillskott.
Vad avgör om en bra trupp faktiskt också får utdelning i form av resultat?
– Att samtliga i laget köper tränarens spelidé. Sedan måste man vara ett hårt jobbande kollektiv som jobbar för varandra. Alla i LBK har köpt Anders och Teds upplägg rakt av. Ändå känner vi själva att vi inte fått ut allt vi kan spelmässigt och det visar att man kan vinna matcher genom att kriga ordentligt.
LBK har profilerat sig som ett starkt omställningslag – hur är det att spela mittback i ett sådant gäng jämfört med ett lag som har mer bollinnehav?
– Äsch, det är inte stor skillnad. I vissa matcher är vi även spelförande och då får man mer boll som mittback.
Men det är stor skillnad på erat försvar nu jämfört med våren 2019?
– Ja, verkligen. I fjor släppte vi in många konstiga mål, ibland kändes det som att det blev mål på allting. Försvarsarbetet börjar med våra forwards, de lägger grunden till ett bra försvarsspel.
Ni har Rindmo och Boman som lägger rätt många löpmeter varje match. Som mittback är väl det drömmen – jämfört med om man i laget har två anfallare som står i mittcirkeln och väntar på bättre tider.
– Det hade varit kul att sätta pulsmätare på dem och se svart på vitt hur mycket de sliter. Det visade sig igår (när Lunds BK besegrade Tvååker med 2-1) i första halvlek. Deras arbete gör det enklare för oss där bak.
Som mittback måste det samtidigt vara jobbigt att möta sådana typer?
– Usch ja. Det finns forwards som springer på alla omöjliga bollar och då måste man ju som försvarare hänga med dem…
På onsdag väntar Värnamo på bortaplan, en match som för övrigt sänds på Sportexpressenlive.se.
– Det ska bli kul att komma tillbaka. Det blir lite av hemmaplan för mig. Men det är bara handfull spelare som är kvar sedan jag lämnade för ett och ett halvt år sedan. De har ett mycket bra lag och en fantastisk tränare i Jonas Thern.
Vad betydde 4-4-matchen mot Landskrona BoIS för er?
– Jättemycket. Det kändes som en seger för vår del. Vi låg under med 4-1 och var lite uppgivna en stund, men ett mål fick oss att tro på det. Det blev en boost för moralen som är tacksamt att bygga vidare på.
Hur trivs  du med lagkaptensansvaret?
– Jag blir en bättre fotbollsspelare och har alltid trivts med att vara en ledarfigur. När jag fick frågan om att bli kapten så varv det givet att tacka ja. Jag trivs i gruppen och i Lunds BK som är en väldigt fin förening. Jag tror att klubben kan utvecklas ytterligare och det är hedersamt att vara utböling och ta hand som skåningarna på det sättet.
Vad skiljer en smålänning mot en skåning? Ödmjukheten?
– Ja, ödmjukheten – och dialekten. På gott och ont. Kanske har min träningsvilja smittat av sig; att man stannar kvar lite efteråt och nöter på detaljer.
Vad gör du utanför fotbollen?
– Jag pluggar en blandning mellan ekonomi och bygg. Det är djäkligt gött att plugga vid sidan om, i Öster var det bara fotbollen som gällde och då kan vardagen blir väldigt inrutad.
Vad har du för personliga målsättningar med fotbollen?
– Personligen vill jag utnyttja min potential som fotbollsspelare och gärna spela högre upp i seriesystemet. Nu trivs jag bra i tillvaron, sedan får man ta det vidare efterhand. Vi i truppen har inget utpräglat mål, men vi känner att det finns något att bygga vidare på vilket gör det extra motiverande att gå till träningar och
Men du måste ha suget att komma tillbaka till Superettan och Allsvenskan?
– Jo, det blir ju en annan sak då. Då kan man lägga all kraft på fotbollen istället för att gå till jobbet kvart i sex på morgonen. Det hade varit kul att känna på det igen, men det är inget jag tänker på. Nu är det fullt fokus på Lunds BK.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close