skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Beutlers nya far-och-dotter-företag: skal till insulinpumpar

I dagarna har det varit premiär diafinstore.com som förmedlar utbytbara skal till insulinpumpar
Bakom sidan står handbollsmålvakten Dan Beutler, som själv har en dotter med typ 1-diabetes.
– Jag har på min egen dotter Stella sett effekterna av sjukdomen på nära håll, men också hur en sådan sak som en insulinpump kan påverka vardagen på olika sätt. Ett skal i valbar färg är en liten detalj som gör stor skillnad, säger Dan.

Under sina proffsår i Tyskland fick Dan Beutler, idag i HK Malmö, sin första dotter; Stella.
Hon diagnosticerades i tidig ålder med diabetes typ-1, den form av sjukdomen då kroppen inte producerar eget insulin. En behandling då innebär att en insulinpump fästs på kroppen, en detalj som många gånger – inte minst på barn – kan vara besvärande. Dels praktisk. Dels rent visuellt.
Produkten som säljs på diafinstore.com är enkel, men också smått revolutionerande för användarna.

Ett plasthölje som med ett enkelt klick monteras fast på insulinpumpen, en Omnipod, gör att den blir en färgklick. Inte enbart en medicinsk attrapp.
– När jag såg hur min egen dotter fungerade annorlunda när hon kunde ha ett skal på sin insulinpump gick det verkligen upp för mig vilken personlig skillnad det kan bli. Stella började lysa upp och dolde inte längre sin insulinpump. Den gick att matcha till olika kläder och outfits. Det blev en wow-känsla för mig som förälder.
Stella Beutler:
– När jag ser en pod på någons arm, exempelvis i kön i mataffären, gör det att man känner sig mindre ensam. Att kunna välja vilken färg man vill på skalet är jättebra – jag älskar det.
Omnipodens avtagbara skal har en säker passform som gör det enkelt att sätta på och ta av. Materialet (SEBS) påminner i sin form om silikon och är både lätt och tåligt.
– Det här är en produkt jag sett göra stor skillnad för Stella. Nu hoppas jag att vi genom diafinstore.com kan få fler människor med den här sjukdomen att vända någonting negativt till någonting positivt. Att fler ska upptäcka möjligheterna istället för att låta sig begränsas, avslutar Dan Beutler.

Fakta:
Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet. Förutom typ 1-diabetes finns typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes. Typ 1-diabetes utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren, men du kan även få sjukdomen som vuxen.
Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker som finns i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet.
Minst en procent av alla barn som föds i Sverige kommer att drabbas av typ 1-diabetes någon gång under sin livstid. Sjukdomen är särskilt vanlig i Sverige och Finland och under de senaste 30 åren har typ 1 diabetes ökat med nästan 50 procent. Idag är det inte ovanligt att ett- eller tvååringar insjuknar. Varför typ 1-diabetes ökar och debuterar allt tidigare är okänt. Idag insjuknar två barn eller tonåringar diabetes per dag i Sverige.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close