skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterTorns IF

Svante Hildeman: Das straffspecialist

För fjärde gången på åtta matcher höll Torns IF nollan.
Och för tredje gången räddade Svante Hildeman en straff.
Det firades med kebabpizza med extra sås.

Mötet mellan Torns IF och Landskrona BoIS slutade 0-0 (mållöst även i paus…). Det hade inte bara att göra med Landskronas stabila backlinje och Torns dito.
I hemmalaget gjorde Svante Hildeman ännu en ny fin match. Dessutom såg han till att vara god vän med ribban som de randiga träffade dubbelt.
Båda lagen utmanar i toppen av ettan Södra, där även Värnamo och Lunds BK är med och leker. Nu väntar dock ett uppehåll på två veckor och Svante Hildeman var inte sen med att pipa iväg till pizzerian för att fira semestern med ”jättemycket sås”.
Vad blev det för pizza?
– En Lazio som man kallar den på Pizzaboden i Åhus, kebabpizza med pommes. Primo No 1 i Lund kör inte med stark sås, mest mild sås eller srirachasås, vilket inte min grej, så det blev bara mycket mild sås.
Ingen stark sås? Allvarligt?
– Nej. Jag vet…

Den här säsongen är bara nio matcher gammal för Torn. Ändå har Hildeman hunnit med att rädda tre av tre straffar. I matchen mot BoIS var det Linus Olsson som efter 33 minuter fick se den blonda kalufsen kasta sig åt ”sitt” vänster och rädda elvameterssparken. Tidigare har Svante räddat straffar även mot Lindome och Tvååker.
– Jag släppte visserligen retur till straffläggaren i Tvååker som han gjorde mål på, men i fantasyligan räknas det som räddning.
Varför är du så bra på straffar?
– Jag har aldrig sett det som ”min grej”, men det har det fallit väl ut på sistone. Jag tränar egentligen inte på det. Snarare är det så att jag scoutat motståndet ganska väl och vet vart de läggar straffar. Jag visste att Linus Olsson tagit en del straffar och han har varierat en hel del. Nyligen sköt han i sitt vänster och missade. Jag tänkte att han faller tillbaka till tryggheten i högerhörnet – vilket han gjorde.
– Granit Stagiova, som spelat i BoIS, menar att det var hans förtjänst för att han tipsade mig om att gå åt straffskyttens höger.
”Kalle” Ringhov har också tagit på sig äran i sin coachning till dig?
– Nej nej. Eller, vänta. Han han snackar så djävla mycket att jag inte kan komma ihåg allt. Jag minns inte att han sagt det. Jag anser att allt är min förtjänst, med alla högskolepoäng inom psykologi som jag skaffat.
Från och med september söker du jobb och jag läser på din twitter att du har en kandidat i beteendevetenskap. Den mest meningslösa utbildning som finns sätt till jobbmöjligheter. Pluggar man inte sådant mest för att glida omkring, läsa Platon och festa järnet med snygga tjejer?
– Det är en öm tå. Det får stå för dig.
– Men jag säger inte emot…
– Planen är att det ska mynna ut i en master i psykologi. Jag har faktiskt fått jobb som forskningsassistent på psykologiska institutionen på Lunds Universitet. Det blir väl att skriva in siffror i statistikprogram och koka kaffe, men det ska bli intressant att jobba med ett projekt som handlar om hur man kan behandla PTSD på en ny nivå.

Svante bär på diagnosen EIPS (emotionellt instabil personlighetsstörning). Borderline. Det är något han varit öppen med och talade ut om i Expressen hösten 2019.
Vad innebar det för dig att bli offentlig med en en diagnos som många använder som ett skämt i vardagsspråket?
– Det var läskigt. Men det fick inte så mycket uppmärksamhet så det blev lite antiklimax. Jag tänkte att jag jag skulle bli en i raden av fotbollsspelare som talade ut om psykisk ohälsa. Å andra sidan är det skönt att det inte är så märkvärdigt att ha psykiska problem.
Hur påverkar det dig idag?
– Jag är ett år äldre och har lärt känna mig själv bättre. Jag går i terapi och ska fortsätta med det.

Du blev rikskändis i hela Skåne, och till viss del även i andra län, efter intervjun där du förklarar dina ljumma känslor för IFK Göteborg. Hur var hela den grejen?
– Det var mycket adrenalin i stunden och kommentatorn tog upp Göteborgsvinkeln. Då kom det ur mig bara. Idag hade jag förberett mig om jag blivit intervjuad vid en eventuell seger och hade en pik färdig att leverera åt Olof Lund. Det hade med Landskrona BoIS att göra.
Ohhh… Det bor en djävul i dig?
– Det bor en supporter i mig. Jag var på MFF:s ståplats hela tiden fram tills förra säsongen, då flyttade vi, jag och en kompis, ner till 27:an.
På tal om Malmö FF. Har du någonsin tänkt tanken på att ringa Jonnie Fedel och tvinga in dig på någon målvaktsträning för att visa upp dig?
– Nej. Jonnie verkar inte vara typen som säger ja till sådant… Han är säkert skittrevlig, men det finns ju en mentalitet, som jag gillar, att ”ingen ska komma här och komma”.
Inför förra säsongen tog Philip Mårtensson klivet från Torn till Trelleborgs FF. Det är ju inga mil till elitfotbollen du har, om man nu inte räknat Ettan som elit.
– Nej, det är nära. Och det är inte så mycket skillnad i vardagen jämfört med lönen. Och att de har varmvatten i kranarna för man är sist in i duschen, som jag brukar vara i Stångby, .lir det bara kallt vatten. Men man får vara glad att där finns el-
Lever drömmen om att en dag få spela i MFF?
– Ja, absolut.
Hur har vägen till dagens spel i Torns IF varit?
– Det är en lång historia. Jag spelade i Kristianstad till och med 2015 och jag ville iväg när mitt kontrakt gick ut. Jag spelade varannan match med Sixten Mohlin, som var utlånad från Malmö FF, och det var inte optimalt. Jag provtränade med Höllviken 2016 när de spelade i ettan, Anders Grimberg var tränare där. Då bröt jag lillfingret och åkte till akuten samma kväll. Det gjordes ett ingrepp, men det läkte fel och min remiss till handkirurgen missades att skickas ut. Det blev ytterligare komplikationer och först tre år senare träffade jag en ny läkare som var öppen för operation och då blev handen bra.
– Torn plockade in en gammal avdankad målvakt som inte spelat på tre år och det är jag ytterst tacksam för.

Vad krävs för att peta Dahlin?
– Att han bryter lillfingret eller blir för gammal. Skämt åsido. Jag skulle inte kunna se någonting större än att spela i Malmö FF.
Möjligheten finns att ni får möta dem i cupen?
– Nja… Jag vet inte om jag vill det. Senast fick vi Jönköping Södra och tog dem till förlängning och jag ser hellre att vi möter ett lag där vi kan gå vidare.
– Vi har spelat träningsmatch mot MFF och då fick jag chansen att snacka med Mackan på planen.
Vad sa du då?
– Äsch, jag kommer inte ihåg. Jag blir inte så starstruck när det väl är match. Då är det skit samma om det Markus Rosenberg eller Linus Olsson som ska skjuta på mig.

Foto: Nisse Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close