skanesport_desktop-panorama-1

Handboll

Bragdguldsmedaljör tar över IFK Malmös division tre-damer

1998 belönades han med bragdguldet som en dem i det svenska herrlandslag som vann EM i Italien.
Säsongen 20/21 tar Jocum Wigerup över IFK Malmös damlag i division tre.

Jocum Wigerup hade en spännande karriär som spelare. I Karlshamn slog han igenom som en ung och vrålstark mittsexa och tog sig till ungdomslandslagen. Där fick förbundskapten Bengt Johansson upp ögonen för honom, och bjöd in Jocum till A-truppen inför ett dubbelmöte med Danmark i februari 1998.
Där tog han för sig så till den grad att han fick fortsatt förtroende, och några månader senare togs ut i EM-truppen.

Ljubomir Vranjes och Jocum Wigerup inför EM 1998.

Efter EM-guldet i Italien 98 belönades hela truppen med bragdguldet. Jocum Wigerup fortsatte karriären i Karlshamn, spanska Santander, samt i andraligelag i Spanien och Tysland innan en knäskada satte stopp.
Hur kommer det sig att du blivit tränare för IFK Malmös damer i division tre?
– Dottern provade på handboll i Dalhem, men som sexåring fick hon mest springa utan boll och därför tröttnade hon direkt. Sonen Kasper, född 2010, kom hem en dag för två-tre år sedan och sade att han ville testa handboll. Jag blev överlycklig och skrev in honom 2010-gruppen hos IFK Malmö. Där fanns Joakim Björkman ensam med 23 ungdomar och jag frågade om det behövdes hjälp. På den vägen är det och jag har på fritiden hjälpt till med lite ungdomslag. Plötsligt fick jag frågan om jag var intresserad av att träna damlaget och tackade ja.
Uppdraget blir det första som tränare på seniornivå.
– Det är kul och spännande. Nu får jag utlopp för mitt praktiska kunnande inom handbollen. Det känns bra att spinna vidare på och jag ser gärna fram att utveckla den delen. Jag kommer att gå TS 2:an i höst och kan absolut tänka mig att satsa vidare som handbollstränare i framtiden.
Vad vet du om damhandboll på division tre-nivå?
– Det kan variera väldigt mycket mellan lagen. IFK hade en tung säsong förra året, men har alla möjligheter att bygga vidare på laget och på sikt kunna vara med på övre halvan. Om två-tre år hoppas jag vi kan avancera till division två. I IFK Malmö ser det bra ut i åldrarna 04-05-06, både gällande kvantitet och kvalitet.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close