skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Ystads IF mot spel i Europa?

En femteplats i Handbollsligan borde inte ha räckt till.
Dessutom välja Europacupspel av många klubbar bort på  grund av bristande ekonomi som en följd av corona.
Ändå kan Ystads IF har ett lag med i Europacupspelet till hösten.

När IFK Skövde tackade nej til en plats i EHF-cupen är det Ystads IF som står näst på tur. Det är ingen ovanlig process och drogs kanske till sin spets inom svensk handboll 2012 när H65 Höör som tabellelva (!) fick en plats i Challenge Cup, som man för övrigt tog sig till semifinal i.
Att spela Europacuphandboll är dock sällan något som glädjer kassören i respektive klubb. Kostnaderna är allt som oftast betydligt större än inkomsterna. Men den ekonomiska baksidan har en sportsliga uppsida så tillvida att Europacupspel är utvecklande både för laget och föreningen.
Oscar Carlén som är ny huvudtränare för YIF utvecklar:

– Vi i laget vill gärna spela i Europa av flera olika anledningar. Det är en fin utbildning för spelarna. Man får prova på att möta annat typ av handboll, inte minst på balkan eller i öst. Säga vad man vill, men de svenska lagen spelar på liknande sätt allihopa. Det är en större spridning på spelen ute i Europa.
Vad finns det fler för fördelar, anser du?
– Ystads IF som klubb har för avsikt att skicka spelare utomlands, då är det rätt naturligt att ta detta steg. Som spelare ska man vara säker på att man hamnar i Europa om man väljer Ystads IF och klubben slutar topp fyra. Ur ett rekryteringsperspektiv torde det vara lockande.

För spelarna i laget råder det inget tvivel om huruvida de ska spela i Europa eller inte.
– När vi fick ta ställning till detta så var spelarna odelat positiva, de tycker att det är en skithäftig grej. Det blir ett sätt att åka ut och resa, övernatta och tillsammans. Visst, det kan skava där och då, men sådant svetsar samman laget väldigt mycket. Serielunken innebär att man träffas på träningar och matcher vilket blir enformig. Detta bryter av.
Men det finns sportsliga nedsidor också?
– Ja, om man går långt i turneringen. Gamla Challenge Cup heter numera European Cup och har kvalitetsmässigt varit ganska svag tidigare, men den turneringen blir lite starkare i spåren av att Champions League krymps. Går man långt finns det risk att det krockar i ett slutspel.
Har ni spelare nog för det?
– Vi har valt att satsa på bara sex niometersspelare i år just med anledning att vi inte skulle spela någon europacup, så där finns det en risk rent belstningsmässigt. Jag tror ändå att spelarna är såpass vältränade att jag inte behöver vara orolig, säger Carlén och avslutar:
– Jag är glad att klubben är positiva till det här sportsligt, men också att det finns ekonomi för det, vilket visar på styrka.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close