Ängelholms FFFotboll

Division 2-kollen: Roar Hansen om ÄFF:s favoritskap

Säsongen 2019 slutade Ängelholms FF trea, en poäng efter tabelltvåan Olympic och två efter segrarna Qviding.
Det här året är förutsättningarna väldigt annorlunda.
Ängelholms FF har definitivt bredden för att ta hem serien. Frågan är om de har spetsen?
Inledningen har hur som helst varit väldigt lovande.

I division två sydvästra, som denna säsong är en enkelserie, är Ängelholms FF favoriter.
Inte till mindre utsträckning efter att, till skillnad från de första andra lag i serien, ha spelat två (av tretton) seriematcher redan och vunnit båda.
2-0 bort mot Halmia och 2-0 hemma mot LB07 är starka papper och det ger ett fint utgångsläge inför hösten. Inte har det blivit sämre heller efter att klubben värvat rutinerade Johan Oremo till laget. Oremo har gjort 201 allsvenska matcher och 50 mål i Gefle, Djurgården och Halmstad BK. Utöver det har Johan spelat 40 matcher i Superettan och gjort 12 mål. Senast kommer Johan från en sejour i polska andraligan.

Den 8 augusti inleds seriespelet igen, med hemmamatch mot Västra Frölunda IF, den gamla storklubben från Ruddalen som gjort en resa fram och tillbaka i seriesystemet. Men dessförinnan väntar en kul drabbning i Svenska Cupen, mot Lunds BK nu på torsdag den 30 juli. Segraren där går vidare till nästa runda då det vankas motstånd från Superettan eller Allsvenskan.
Roar Hansen är sportchef och tränare:
– Det är intressant med cupmatchen. Lund har gått bra i division ett den här säsongen. Vi mötte dem i en träningsmatch i vintras och vann då. Det är alltid kul att att möta lag som befinner sig högre upp i seriesystemet och med tanke på hur det här året artat sig är det viktigt att spela fotboll över huvud taget.

Ängelholms FF har gått igenom ett ekonomiskt stålbad. Efter att ha knackat på dörren till Allsvenskan för några år sedan har man undvikit konkurs och tagit ny sats i division två. Hur mår klubben idag?
– Min uppfattning är att den mår bra och att styrelsen har en bra dialog med sina samarbetspartners som hjälpte klubben ur den tidigare krisen. Jag var i Ängelholm i fem år senaste omgången och nästan fem dagar i veckan pratade man ekonomi då. Nu har vi knappt haft ämnet uppe, så det är en väsentlig skillnad. Det är ingen lyx och “hej och hå”, men 50 procent av spelarna i A-truppen kommer från den egna akademin och 90 procent från det egna närområdet. Dessutom finns det en damsatsning. Visst har klubben det tufft som alla andra just nu, men det var inte som för några år sedan och jag hoppas att det förblir som det är nu.

Ni har inte bara en bra trupp. Ni har en bred trupp. Om det varit en vanlig dubbelmötsserie hade ni nog varit ännu större favoriter av just den anledningen?
– Det är värdelöst och ett dåligt beslut att spela enkelserie. Dessutom drabbar det oss som klubb.
Utveckla?
– Vi byggt vidare på det unga laget som körde på i fjor då vi vann 18 matcher och spelade en oavgjord (sju förluster), men ändå gick vi inte upp. Vi missade kvalet med en pinne. I ÄFF:s strategi bygger vi vidare på det som varit. Vi har kompletterat laget med både rutin och ungdomar. Vi insåg att vi skulle bli favoriter och över 26 omgångar hade vi inte varit så känsliga för skador och avstängningar som andra lag kanske är. Det var tanken. Nu har förutsättningarna ändrats till att bli mer cupbetonade, det blir mindre marginaler att göra misstag. Säsongen blir nu ett stort ”Jaha……”
– En match i taget är en sliten klyscha, men nu gäller det me rån någonsin.

Vilka andra lag tror du har högst toppar?
– Man försöker att läsa på den andra lagen, men jag konstaterar att den här serien har många bra lag med många goda fotbollsspelare. Gör man inga mål får man inget med sig. Alla Malmölagen är bra, Assyriska har värvat fint, Halmia är vassa och Ullared har fått en bra start.

Ni har en väldigt stark ledarstab med Karl-Gunnar Björklund och Mattias Adelstam som assisterande tränare, Dan Norberg som fystränare och Matthew Pyzdrowski som målvaktstränare. Det är inte många division två-klubbar som kan matcha den uppställningen.
– Nej, men det är bara jag som är där varje dag. Mattias är där en dag i veckan, Matt är där två dagar i veckan. Kalle är en glad pensionär som är där två dagar i veckan… Men visst, namnmässigt har vi en stark uppställning.
Men det är enormt mycket rutin och kunskap som är samlade – det måste betyda mycket?
– Ja, och det känner nog spelarna. De får med sig mycket från många röster. Det är dessutom kul att när Kalle och Mattias kommer på träningarna så är de verkligen taggade.

Bakre ledet från vänster: Tränare Karl-Gunnar Björklund och Mattias Adelstam, Främre ledet från vänster: Fystränare Dan Norberg, Tränare Roar Hansen och Målvaktstränare Matthew Pyzdrowski.

Vad tycker du om ditt lags inledning på serien?
– Alla som känner mig vet om att jag gillar passningsorienterad fotboll där man ska våga spela framåt i banan. Vi släppte in minst mål av alla i serien i fjor och har förbättrat defensiven ytterligare. Det har känts gediget.
– Segrarna har varit rättvisa båda två. Mot Halmia släppte vi bara till en och en halv chans. Hemma mot LB07 vann vi på ett annat sätt. Två frisparksmål satte oss i förarsätet och de hade svårt för att nysta upp vårat försvar, de skapade kanske en enda chans. Arbetssegrar i mångt och mycket och fullständigt rättvisa. Jag tycker att det ser bra ut inför framtiden.

Foto: Christoffer Borg Mattisson, Bildbyrån.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close