Nyheter

Snabbanalys av Allsvenskans 10 första omgångar

Efter många vändor fram och tillbaka så kunde den Allsvenska fotbollssäsongen äntligen rulla igång i mitten av juni. Ett tätt spelschema har gjort att det redan hunnit spelas 10 omgångar, vilket motsvarar en tredjedel av säsongen, och det kan vara god tid att börja analysera de olika lagens prestationer. Även om det är en lång väg kvar tills säsongen är slut så kan vi urskilja en del mönster i insatserna som varit hittills. Medan en del klubbar har inlett oväntat starkt så är det också några favoriter som inte tagit sig ur startgroparna helt som förväntat.

Skåneklubbarna har blandat och gett

Den inledande tredjedelen av årets Allsvenska har stått för en del överraskningar. För den som brukar besöka svenska bettingsidor med bäst speltips på mobilen så har det inte varit en enkel uppgift att tippa utgången i matcherna. Skånelagen har exempelvis både blandat och gett än så länge.

Ständigt favorittippade Malmö har inlett trevande med några onödiga poängtapp, men också med ett par övertygande segrar – inte minst med 3-0 senast mot Hammarby. Efter 10 omgångar parkerar laget på en andraplats i tabellen med fem segrar, fyra oavgjorda och en förlust. De senaste omgångarna har Malmö till synes hittat formen och har nu tre raka segrar i ryggen. Tillskottet av Ola Toivonen ser även det ut att bli nyttigt för klubben, men det återstår att se huruvida han kommer att spela en avgörande roll under säsongen.

Helsingborg inledde säsongen katastrofalt dålig och det dröjde hela vägen till sjätte omgången innan laget lyckades göra sitt första mål för säsongen. Med namnkunniga spelare som Anders Lindegaard, Andreas Granqvist, Martin Olsson och Rasmus Jönsson så måste man kunna förvänta sig mer. Sedan den sjätte omgången så har Helsingborg dock ryckt upp sig en aning, lämnat jumboplatsen i tabellen och tagit poäng i samtliga av de fem senaste omgångarna. Efter 10 spelade matcher ligger laget på plats nummer 14 med en seger, fem oavgjorda och fyra förluster.

Storstadslagens krampaktiga inledning

När Allsvenskan 2019 avrundades återfanns alla tre stockholmslag i topp fem av tabellen, och de två göteborgslagen BK Häcken och IFK Göteborg parkerade precis bakom på placering nummer sex respektive sju. Efter 10 omgångar av årets Allsvenska så är Häcken det enda av lagen som nu ligger i toppen av tabellen. Häcken ligger på fjärdeplats medan AIK, Hammarby och IFK Göteborg huserar på nedre halva av tabellen, långt efter serieledaren IFK Norrköping.

Mycket kan fortfarande hända, men de nämnda lagen bör lägga i nästa växel snarast om de inte vill missa sina säsongsmålsättningar med råge. Förra säsongens mästare, Djurgården, ligger på sjätteplats med fyra segrar, två oavgjorda och fyra förluster. Ett facit som understiger förväntningarna en aning, men som trots allt är bättre än de närmaste konkurrenterna i Stockholm.

Tidiga överraskningar

Flertalet lag har till skillnad från storstadsklubbarna överträffat förväntningarna än så länge. De mest överraskande prestationerna hittills får ses ha kommit från IFK Norrköping, Elfsborg och Sirius. Norrköping har visserligen prenumererat på topplaceringar de senaste åren, men det var nog få som trodde att de skulle göra en så stark säsongsinledning som de har gjort. Laget leder Allsvenskan efter 10 omgångar med sju vinster, två oavgjorda och en förlust.

Norrköpings enda förlust har kommit mot Sirius. Uppsalalaget ligger stabilt på en femteplats och även om slutresultaten inte har varit bländande i samtliga matcher, så har de visat upp en fin fotboll vid flertalet tillfällen. I vinstmatchen mot serieledande Norrköping vann med rättvist med 4-2.

Efter att ha varit en toppklubb långa perioder under 2010-talet så har Elfsborgs resultat de senaste säsongerna varit dalande. I år har man dock inlett säsongen med en väldig energi som lyft dem till plats nummer tre i tabellen. Utöver ett rejält bottennapp i förlusten med 6-0 mot Häcken, så är laget obesegrat.

Med tanke på de många oväntade resultaten, och den tröga inledningen av flera favoriter, så är det svårt att sia om hur de kommande två tredjedelarna av säsongen kommer att utspela sig. Både Malmö och Helsingborg verkar dock ha fått viss luft under vingarna, men det återstår att se om de kan upprätthålla sina positiva formkurvor.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close