skanesport_desktop-panorama-1

NyheterTrav

Ecurie D är tillbaka på Jägersro för att vinna Åbergs

Ecurie D är den stora snackhästen inför Åbergs. Obesegrad efter elva starter och bara fyra år gammal.

Det mesta är redan skrivet om stjärnan, men mindre känt är att Ecurie D preparerades hos Lutfi och Adrian Kolgjini i Vomb inför sin succéfyllda start på karriären och det var inne på Jägersro som Atle Hamre, bror till tränaren Frode, första gången kände på hästen i ett banjobb.

– Han var hos oss några månader och förbereddes för 3-årssäsongen och jag fick också prova honom några gånger, berättar Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini.

Nu kommer Ecurie D tillbaka till Jägersro för att för första gången möta den äldre eliten i Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial.

Om vi tar det från början så är Ecurie D uppfödd av Jean–Pierre Dubois – en av Frankrike absolut främsta travtränare och uppfödare genom alla tider. Jean–Pierre har inte bara fött upp otaliga topphästar (bl a Åbergsvinnaren Varenne) utan han äger i princip hela släktträdet bakom Ecurie D.

Gamla kontakter mellan Atle Hamre – dubbel Åbergsvinnare i slutet av 90–talet med Rite On Line – och Jean–Pierre gjorde att bröderna Frode och Atle Hamre fick ta hand om talangen. Dubois körde ett kvallopp sommaren 2018 och sedan skickades hästen upp till Vomb där Frode Hamre hade en filial under några månader.

– Jag minns att det var en stor och rejäl häst, det syntes direkt att det var något alldeles extra, berättar Kolgjini.

Hästen stannade i Vomb fram till december när han togs hem till Ulleberg Gård strax utanför Larvik i Norge där bröderna Hamre tränar sina hästar. Tanken var att Ecurie D, som fortfarande ägdes av Dubois, skulle säljas.

Ecurie D förbereddes för start och i april förra året var det dags för debut, Ulf Ohlsson körde och 3-åringen debuterade på 14,3/2140 meter. Och efter ytterligare tre segrar slog Marko Kreivi och Süleyman Yüksel till. Priset är hemligt, men det har spekulerats i en summa runt två miljoner samt en klausul att hästen under hela karriären skulle tränas av bröderna Hamre – ett krav från Jean–Pierre Dubois.

Men det var kanske när han vann EM för 3-åringar med stor startgalopp på finska Vermo som Ecurie D visade upp att han är något alldeles extra. Då kördes Ecurie D av Björn Goop som blivit ordinarie kusk på stjärnan. Men under Elitloppshelgen hade Björn en häst från det egna stallet i samma lopp och då fick Erik Adielsson chansen. Seger på 09,2 med krafter kvar.

– Jag skulle ljuga om jag inte sade att han hade kunnat gå under 1.09 i dag, sa Erik Adielsson på den digitala presskonferensen efter loppet.

På tisdag får Erik chansen igen (Björn Goop har Vitruvio i samma lopp) och nu från bakspår.

– Det kunde ha varit värre, sa Frode Hamre direkt efter lottningen. Spår sex, sju eller åtta hade varit sämre.

Vad är det då som gör storheten med Ecurie D?

Frode Hamre listar snabbt upp tre saker:

– Först och främst har han en otrolig lungkapacitet, sen har han en teknik som är otroligt bra. Han kan accelerera snabbt, är speedig och kan trava fort genom kurvorna. Den tredje saken är att han har ett otroligt självförtroende. Det är de tre sakerna som har fört honom så här långt.

Och de sista förberedelserna.

– Allt är bara bra med honom och även med Ble du Gers. De känns perfekta och vi kommer ner på måndag kväll. Så jag ser verkligen fram mot loppet.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close