Nyheter

Blixtar och dunder – drömfrispark gav Österlen tre poäng

”Lilla Pirlo” slog till för ”Lilla TFF” som verkligen ser ut som en stark seriesegeraspirant i den sydöstra tvåan.
– Nu tar vi sikte mot division ett, säger Freddie ”Lilla Johan Elmander” Brorsson.

Första halvlek vann Österlen stort på poäng, men inte mer.
Jacob Blixt var närmast med ett skott i ribban och det fanns många fler tillfällen som hemmalaget hade kunnat ta ledningen.
Det skulle istället dröja till den 73:e matchminuten innan utdelningen skulle komma.
Nosaby, vars offensiv hyllats inför matchen, hade visat god stabilitet även i defensiven. Efter en timmes spel började det dock märkas att de gamla TFF-rävarnas explosivitet i steget vann fördelar mot gästernas lite mjölksyremarinerade vader. Det började skapas lägen. Hyfsade lägen utan att det var toppchanser och vid något tillfälle var Agim Sopi himself på väg in på planen för att forcera in bollen.

Österlen belönades med en av många, kanske lite billiga, frisparkar några meter utanför Nosabys straffområde.
Lilla Pirlo, eller Jacob Blixt som han kallas till vardags, peggade upp.
Och med ett tillslag som fått serie A-scouter att bita sig upphetsat i underläppen skruvades bollen in i krysset. Lika otagbart som vackert.
Plötsligt var Nosaby tvunget at bjuda upp till dans och flytta upp folk. De blev längre i laget och Österlen fick därmed mer ytor att leka på. Kevin Harletun var närmare att göra 2-0 än vad Kristianstadslaget var att kvittera och segersiffrorna skrevs till just 1-0.

Agim ”Lilla Trapattoni” Sopi konstaterar att många lag kommer att fokusera på tight försvarsspel när de beger sig till Skillinge denna säsong. Ungefär som när Landskrona BoIS vann söderettan 2018.
Har du nytta av det året med BoIS nu, när det kommer till att få spelare att ha tålamod och inte bli för frustrerade?
– Ja, det är klart. Vi ska rulla mycket boll och ha mycket instick. Idag blev spelarna lite frustrerade och det måste man jobba bort. Man kan missa en pass eller dribbling, vad gör det? Det viktiga är att man gör jobbet direkt efteråt så vi inte blir straffade för det. Vi snackar ständigt om det med en del spelare – att ha fokus på rätt saker. Samtidigt har vi en trygghet med Zoran Joranovski som sprider lugn i det avseendet.

En herre som definitivt är ”för bra” för division två är Freddie Brorsson. 23-åringen är till sättet lite av motsatsen till broder Franz. Den senare en pitbull till mittback, nu tillbaka i Malmö FF. Freddie är mer en grythund med vittring på en nybakad skinkstek, ettrig, snabb och en fruktad offensiv kraft.
Efter att ha skolats i Malmö FF:s u-lag tog seniorkarriären fart ordentligt i Trellborg 2016, 2017 förstördes året av en skada och 2018 var han på nytt en 50/50-spelaren från start i TFF.
2019 gick flytten till Örgryte, men efter att bara ha startat sex matcher avslutades kontrakten där och valet föll på Österlen.
Varför Österlen FF?
– Jag hade tappat glädjen med fotbollen och hade kött så under en längre tid. Ensam i en ny stad fanns bara fotbollen och då inte det var kul fanns det inte så mycket annat positivt. Jag bröt kontraktet med ÖIS sent och jag ville bara hem till Skåne, även om de flesta trupperna hade satt sina trupper. Jag visste att Österlen var ett bra lag.
– Samtidigt var jag nära att sluta helt och alternativet var att sluta helt med fotbollen. Det fanns tankar på att göra helt andra saker. Men nu har jag fått tillbaka glädjen igen. Nu tar vi sikte på division ett, sedan får vi se vad som händer.
Du vet vad som krävs på högre nivåer. Hur bra är dagens Österlen FF?
– Jag tycker att vi växer för varje vecka. Vi saknade lite skärpa idag, annars är jag imponerad. Framför allt är det bättre tempo på träningarna här än vad som varit fallet när jag spelat i klubbar i Allsvenskan och Superettan.
I startelvan idag fanns herrar som Freddie Brorsson Furkan Motori, Zoran Jovanovic, Robin Jakobsson, Kevin Harletun, och Erik Rasmusson – alla med ett förflutet i Trelleborgs FF.
Hur mycket av TFF-andan tar ni med er?
– Mycket. Vi åker varje dag tillträningarna tillsammans. Det finns ett tänk där man siktar högre och så finns ju sammanhållningen dessutom.
Du var lite frustrerad innan 1-0-målet idag?
– Ja, både jag och laget som helhet. Vi tappade mycket boll och åkte på en del omställningar på sätt som vi innan matchen sagt att vi inte skulle göra. Även passarna in i straffområdet satt inte som de skulle. Det är detaljer vi får bli bättre på framöver, avslutat Brorsson.

Det blir onekligen en intressant säsong för fotbollsälskarna i Lilla Malaga, eller Skillinge, att följa. Säsongen är blott 13 matcher lång och de vita eleganterna har inlett med två raka segrar.
Få lag kommer att ta poäng på Sveriges kanske vackraste idrottsplats och snacket om division ett är på inga sätt överdrivet.

Nosaby?
Laget visade stundtals upp goda intentioner och hade mycket väl kunna få poäng med sig om man tagit tillvara på någon av sina två vettiga målchanser som skapades. Annars ser laget fysiskt tungt ut och det skulle förvåna om man inte skulle sluta på övre tredjedelen av tabellen.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close