FotbollÖsterlens FF

Österlen FF favoriter till segern i sydöstra tvåan

Österlen FF har värvat ordentlig spetskompetens inför stundande säsong, både på och utanför planen.
Så till den grad att de tillhör favoriterna bland dem som slåss om en division ett-plats till hösten.
En herre som vet vad som krävs för det, och som är tillbaka på skånska mark, är Agim Sopi.

Agim Sopi kom in sent i bilden. Först den 1 juni tillträdde han jobbet som tränare för Österlen sedan Jonas Stridsberg med kort varsel lämnat klubben. Läs mer här.

För de som följer skånsk fotboll är Agim Sopi en väletablerad tränare. Han tog bland annat upp Landskrona BoIS i Superettan, men lämnade klubben sommaren 2018 för att bli huvudtränare för det regerande mästarlaget i Kosovo: FC Feronikeli.
Samtidigt har han varit med om ett ärkedrama i privatlivet. I spåren av en hjärtmuskelinflammation drabbades Sopi av hjärtstillestånd i sömnen, och enbart tack vare hans frus rådiga ingripande med hjärt- och lungräddning klarade sig Sopi med livet i behåll.
– Idag mår jag hur bra som helst och känner inte av det där någonting. Det var en läskig grej naturligtvis, men livet går vidare och det känns spännande att ta sig an nya utmaningar som Österlens FF.

I Landskrona BoIS satte du en väldigt stark personlig prägel på laget med ett inarbetat spelsystem som publiken uppskattade. En slags 4-2-3-1-variant med mycket högt tempo och bollrull. Kommer vi känna igen de bitarna när vi få se Österlen spela i år?
– Ja, jag har ju min filosofi när det kommer till fotboll och förhoppningsvis kommer det att synas och fungera bra. I grunden är det ett offensivt spel med balans i defensiven, man har linjer i alla positioner. Sedan ska spelarna ha viss frihet på planen såklart.
– Hur vi ställer upp på papperet är bara en lek siffror, allt ser olika ut beroende påkom vi äger bollen eller inte. Vi vill komma rätt balanserade i de olika zonerna och varje spelare vet hur de ska agera utifrån det
Inför den här säsongen presenterade Österlen en hel del häftiga värvningar. Inte minst sticker ett par namn från Trelleborgs FF ut.
– Det lockade mig såklart att klubben satsat på kvalitetsspelare. Styrelsen ville dessutom verkligen ha mig och jag kände direkt flera av spelarna skulle passa in i min fotbollsfilosofi. Från TFF kommer spelare som Zoran Jovanovic, Freddie Brorsson och Furkan Motori. Kevin Harletun är en jättebra spelar som kommer från Malmö FF:s U19-lag. Lägg därtill namn som Jacob Blixt och Adam Balkander… Jag kan fortsätta en stund till
Det är en sak att ha ett bra lag på papperet och en annan att ta trepoängare på planen. Men det är sällan man ser ett sådana erkända namn i en division två-klubb?
– Ärligt talat, detta är inget division två-lag. De är alldeles för bra egentligen. Ser man krasst på materialet är det redan nu ett lag för Ettan och jag tror även att de skulle mäta sig med lag ännu högre upp i seriesystemet. Men, det är aldrig lätt att vinna en serie. Det ska man ha väldigt klart för sig.
Du sätter viss press på er själva?
– Ja, men det står jag för. Man måste också vara extremt ödmjuk och inser att det inte är lätt att vinna en serie, inte ens i division fyra. Det gäller att göra det rejäla jobbet i varje match.

26 omgångar har blivit till 13 när division två-serierna gjordes om till enkelserie. Hur ser du på det?
– Hade det varit en normal serie med dubbelmöten hade jag varit mer optimistisk. Med bara 13 matcher har vi inte råd att göra misstag och tappa billiga poäng. Man måste vara fokuserad exakt hela tiden. Vi har 13 finaler, och har klarat av en, mot Bromölla.
Vilka lag är värst emot?
– Jag har sett andra lag som också har förstärkt. Nosaby, IFK Hässleholm och Räppe ser alla bra ut.
Kan Österlen få in fler spelare?
– Sedan jag kom till klubben i juni har det ringt en hel del som velat visa upp sig. Men som det är nu har vi redan en riktigt bra trupp och härligt gäng. Jag har inte velat förstöra harmonin i gruppen. Så nej, troligtvis inte.
Hur trivs du annars på östkusten?
– Faciliteterna i Skillinge är fantastiska. Det finns möjligheter att utveckla och bygga om arenan om klubben en dag skulle ta sig högre upp i seriesystemet. Jag vill vara med och skapa historia med Österlens FF och vi har en väldigt intressant säsong framför oss, säger Agim Sopi.

Var och när?
28 juli.
Matchstart: 19.00
Österlens FF-Nosaby IF
Skillinge IP.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close