FotbollNyheter

Linus Ahlberg ny tränare i Billeberga GIF: “Känns som att vi är på rätt väg”

Linus Ahlberg senast Höganäs BK är ny huvudtränare för Billeberga GIF. Efter en tuff fjolårssäsong med endast en vinst och två oavgjorda så åkte laget ur division fem. Man var egentligen aldrig nära att nå en kvalplats. Nu blåser det friska vindar i byn igen. De tre senaste träningsmatcherna har slutat med vinster och dessutom med en målskillnad på 16-2.
-Jag tror att vi kommer att finnas med i toppen när vi summerar hösten.

Vilka styrkebesked tar du med dig från dessa matcherna?
– Det går ju inte att blunda för med tanke på målskillnaden att vi ser väldigt starka ut offensivt. I samtliga tre matcher har det varit vi som till stora delar har fört matcherna och har lyckats ha ett varierat anfallsspel som gjort det svårt för motståndarna. Har dessutom kunnat ge stora delar av truppen speltid under de här matcherna vilket känns positivt.

Vad har ni förändrat gentemot fjolårets säsong?
– Vi som klubb i allmänhet och ledarstaben i synnerhet kände ganska tidigt att truppen behövde förstärkas med ett par spelare. Har man haft en så pass tung säsong i ryggen som Billeberga GIF hade under 2019 så mår man bra av att få in nytt blod i laget. Hade som ambition när vi rekryterar spelare att försöka få in spelare med anknytning till byn och föreningen på något sätt och där lyckades vi tidigt pricka rätt med ett par namn som lade grunden för detta. Sedan är det viktigt att man inte glömmer bort de spelare som funnits med i vått och torrt under fjolåret när det gick som allra tyngst. Utöver spelarrekrytering så är det viktigt att man kommer ihåg vad Billeberga GIF är för en klubb och vilket arbete vissa personer i föreningen har gjort genom åren för att bli en välmående förening.

Hur ser du själv på framtiden för föreningen och har ni kraften att ro detta i land?
– Jag tror att framtiden är väldigt ljus för föreningen. Klubben mår bra och är väldigt välskött. Sedan är det upp till oss runt omkring seniortruppen att hitta en nivå som matchar klubbens ambition. Vill inte sätta upp ett långsiktigt mål som innebär att vi ska bli bäst i kommunen för att ett par år senare falla ihop. Det gäller att vara ödmjuka och först och främst inse var man är någonstans för att kunna bygga något långsiktigt som är hållbart. Att vara ett lag som pendlar mellan divisionerna är ingenting som gynnar oss.

Hur är du som tränare? Vad är viktigt för dig?
– Jag hoppas och tror att många ser mig som en lugn, strukturerad, taktisk och empatisk tränare som har en enorm vinnarskalle. Försöker samtidigt involvera och göra så många som möjligt delaktiga i veckorna för att på det viset skapa en gemensamhet i truppen och i föreningen. För mig och övriga i ledarstaben är det vitalt att vi förmedlar budskapet om att vi allihop gör detta tillsammans.

Har du några ledord som tränare?
– Det låter klyschigt men något vi tidigt har pratat om i klubben är att vi gör det tillsammans. Det är inte upp till enbart en person att åstadkomma något. I längden är inte ensam starkast hur trivialt det än må låta.

Många ser er som ett förmodat topplag i serien i år, hur ser du på det?
– Det känns kul att många runt omkring tycker att vi gör ett bra jobb. Det tyder på att vi är på rätt väg om inget annat. Har absolut haft en bra försäsong, bra resultat och prestationer men man får inte glömma var klubben var för mindre än ett år sedan. Dessutom kommer årets serie leva sitt eget liv med tanke på att det är en enkelserie och snedstegen har man inte råd med på samma vis om man vill nå de översta platserna i tabellen. Med det sagt slår jag inte ifrån mig favoritskapet men vi är ödmjuka inför att där kommer vara en handfull lag som kommer vilja samma sak som oss i slutändan. 

Du låter optimistisk om nystarten? Om man nu kan säga att det är så?
– En nystart kan man absolut kalla den övergångsperioden som vi just nu befinner oss i. Vill samtidigt betona att det inte är något revolutionerande vi sysslar med utan vi bygger vidare på det fina jobb som Martin Olsson har lagt ner under de senaste åren. Vi måste vara ödmjuka och inse att vi som lag och jag som tränare behöver jobba hårt under höstens seriespel för att åstadkomma något mer konkret för nå de målen vi har satt upp. Har för tillfället bara kommit en bit på vägen och vi vill inte börja slå oss för bröstet än så länge.

Hur har ni hållit igång med träningen?
– Förutom ett uppehåll på tre veckor i början av juni så har vi hållit igång under hela våren och fram tills nu. Två till tre gånger i veckan har vi haft träningar och nu under juli månad har vi haft tre träningsmatcher mot Örtofta IS (4-0), Tågarps AIK (6-1) och Strövelstorps GIF (6-1). Har även haft förmånen att involvera en fystränare under veckorna som hjälpt oss mycket och hon kommer fortsätta att köra på med truppen under hösten vilket vi är väldigt glada över. 

Hur ser årets spelartrupp ut?
– Vi har förstärkt och utökat truppen med ett par spelare inför årets seriespel. Det som varit viktigt för oss vid rekryteringen är att det är killar som funkar framförallt socialt i den redan befintliga gruppen samtidigt som vi strävat efter att de potentiella nyförvärven gärna får ha en koppling till klubben sedan tidigare. Och där tycker jag vi har lyckats väldigt väl. Har fått in hemvändande spelare i Jens Vighagen, Eric Norén, Jip van der Tang, Alfred Cöster och Oliver Fahst samtidigt som spetsspelare som Sebastian Bondesson, Pontus Andersson, Kevin Billing och Hampus Henningsson anslutit utifrån. Detta blandat med den redan befintliga truppen gör att vi har en härlig mix med spelare som trivs väldigt väl tillsammans. Märkbart att spelarna från förra året fått en nytändning. En spelare som verkligen har blivit ett bevis på vad glädje, gemenskap och motivation kan göra är Oscar Nilsson.

Ni spelar er första seriematch på fredag. Ni möter Lödde FF på bortaplan. Hur väl förberedda är ni?
– Det är alltid svårt att veta var man står inför en seriepremiär och med tanke på de här speciella omständigheterna som råder. Men utifrån de senaste tre träningsmatcherna vi har spelat och uppladdningen hittills med alla träningar så känns det som att vi är på rätt väg åtminstone. Vi längtar efter att få spela om poäng. 

Hur är din känsla inför premiären?
– Lödde FF är ett homogent lag som kommer ställa till det för många lag i höst och ju mindre tid vi spenderar på fel saker desto större möjlighet har vi att ta tre poäng. Förbereder oss på samma vis som vi har gjort hittills under veckorna med två träningar i veckan.

Hur är läget i laget?
– Läget i laget ser för tillfället ganska ljust ut. Förutom två tunga underkroppsskador på två viktiga spelare, Johan Månsson och Jip van der Tang som dessutom kommer missa en betydande del av hösten har vi hittills varit relativt förskonade från skador.

Hur väl förberedda är ni på denna annorlunda seriestarten?
– Nackdelen med det långa uppehållet är som för alla andra lag, bristen på matchspel. Dock ser vi en längtan och ett “tagg” i våra spelare då dem verkligen ser fram emot att få sätta igång.

Har du redan nu någon koll på övriga lag i serien?
Jag kollar sedan tidigare ohälsosamt mycket lokalfotboll så jag har en ganska bra grund att stå på om många lag. 

Några lag som du ser som  hoten alternativ favoriter?
– Jag tror att lagen från Lund kommer vara bra, Teknologkårens IF LTH och Lunds FF. Sedan är alltid Häljarps IF svårspelade samtidigt som Asmundtorps IF kan göra det svårt för många lag med sitt lite mer primitiva spel på tunga forwards. Harrie FF har en stor trupp där vissa har erfarenhet av spel på högre nivåer samt ett par namn som i ungdomsåren blivit fostrade i bland annat Malmö FF och Landskrona BoIS.
– Jag tror att vi tillsammans med ovannämnda lag kommer att finnas med i toppen när vi summerar hösten.

Placeringen  Billeberga ligger på vid säsongsslutet?
– Jag hoppas att vi kan hålla liv i serien hela vägen till den sista seriematchen. Sen hur långt det räcker får vi se. Det hade varit kul om vi hade kunnat vara med och påverka toppstriden i de sista omgångarna när de förmodade topplagen Harrie FF, Häljarps IF och Lunds FF står för motståndet.


Tränare  Linus Ahlberg och assisterande tränare Jonas Hansson

Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close