skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Toppryttare i startfältet på hopp-SM

Årets Folksam SM i hoppning blir speciellt på många sätt. Det blir ett startfält med närmast internationell prägel, på en välrenommerad tävlingsplats som inte haft SM förut, ingen publik, men ändå en fullmatad vecka med tävlingar för unghästar, ponny och häst.

Den internationella tävlingssäsongen har haft uppehåll under coronapandemin, och Folksam SM i hoppning kommer lägligt i slutet på sommaren.
Veckan på tävlingsplatsen i Falsterbo inleds med vad som kan vara hoppsportens kommande stjärnor. Unga hopphästar mellan 4 och 6 år möts i Folksam Open. Bland ryttarna finns Stephanie Holmén med inte mindre än fem 6-åringar, och Maria Gretzer, OS-ryttare och tidigare svensk förbundskapten.

Till Folksam SM i hoppning finns tre fjärdedelar av VM-silverlaget från 2018, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Fredrik Jönsson, i startfältet, liksom VM-reserven Stephanie Holmén.

Rolf-Göran Bengtsson gör ett av sina sällsynta besök på sin gamla hemmaplan, och flera landslagsryttare, som Annika Axelsson, Linda Heed, Erica Swartz och förra årets SM-segrare Marcus Westergren, finns i startfältet.

Många av dem har tidigare ridit på den gröna gräsmattan under de traditionella internationella tävlingarna, men nu är tävlingsplatsen i Falsterbo värd för årets Folksam SM i hoppning för seniorer, young rider, juniorer, children och ponny. SM-veckan inleds med unghästklasser i hoppning, så det blir en vecka med tävling från de allra yngsta till garvade veteraner, både på ryttar- och hästsidan.

Ottilia Lundgren, Nääs Hästsportförening, vann SM för young rider förra året, och hon kommer i år också, liksom juniormästaren Filippa Enmark, Jump Club RF, som startar som young rider i år.

Av förra årets SM-segrare för ponny och childen är det bara kat B-vinnaren Nelly Lindgren som finns i deltagarlistan, och Folksam SM i hoppning för ponny och children har dragit drygt 220 starter.

Ordförande för Falsterbo Horse Show och tävlingsledaren för SM i hoppning Jan-Olof ”Jana” Wannius höll ut i det längsta, men var till sist tvungen att ställa in 100-årsjubilerande Falsterbo Horse Show

– Naturligtvis jättetråkigt, men det ska bli så roligt att välkomna SM-ryttarna och de som rider unghästarna till vår tävlingsplats. Vi har lagt ner mycket arbete på att få den i fint skick, och jag ser verkligen fram emot nästa vecka, säger Jana Wannius.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close