FotbollNyheterÖsterlens FF

Festim Bytyqi – målvakten som vinner utan att rädda

Nolla efter nolla efter nolla.
Förra säsongen, och under nuvarande säsong, spelar målvakten Festim Bytyqi i lag som vinner mycket matcher och släpper till få målchanser.
Så hur utvecklas man när man så sällan ställs på prov?

I en av Sisutbildarnas kapitel om fotbollsmålvakter går att läsa: ”Målvakterna i elitfotbollen gör i genomsnitt 42 målvaktsaktioner under en match, och förflyttar sig cirka 5,1 km då farten kan variera från gång till sprint. Viloperioderna mellan aktionerna pendlar mellan två sekunder till 10 minuter beroende på matchens utveckling.”
Hur många räddningar en målvakt gör i snitt varierar mycket mellan olika ligor och länder, men utan att ta en allt för onyanserad och vild gissning så torde Festim Bytyqi ligga en bra bit under snittet de senaste säsongerna.
I Österlen FF, som tillhör favoriterna i den sydöstra division två-serien, har det inte blivit många räddningar i de två inledande omgångarna. Likväl har han hållit nollan i båda matcherna, vilket säger en del om Österlens starka lag.
Och så lär det förmodligen se ut under resterande elva matcher.
Hur gör man för att hålla skärpan som målvakt i matcherna?
– Det finns inga enkla knep. Det är svårt ibland och man måste hålla fokus i 9o minuter för att vara alert när det väl händer något på en tiondels sekund. Ibland tappar man fokus och då märks det direkt. Som om man får en hemåtpass och inte ser till att bollen går vidare på rätt sätt. Österlen kanske leder med 1-0 i 89:e, då måste jag vara lika fokuserad. Det är den största utmaningen denna säsong och det är annorlunda. Ibland kommer vi vinna matcher utan att jag gör en enda räddning.

Utvecklas man lika mycket som målvakt om man inte gör lika många aktioner under en match? Din motståndarmålvakt gör ju normalt sett betydligt fler aktioner per match.
– Tja, kanske inte på matcher. Men på träningar har jag aldrig haft lika mycket att göra som nu. Så för mig som 31-årig målvakt är det ingen tvekan om att jag utvecklas.

I Österlen kommunicerar du väldigt mycket med din backlinje och även övriga spelare. Blir det mer utav den varan nu för att du ska vara mer delaktig i matchen?
– Absolut. det hjälper mig att hålla fokus. Men det gör även nytta för backlinjen. Det är mitt mål i matchen; att få så lite som möjligt att göra. Därför försöker jag att snacka snacka snacka – i 90 minuter.
– Jag har alltid pratat mycket, men med åren som man fått bättre spelförståelse så har man utvecklats och får mer respekt från medspelare.
– Sedan har jag naturligtvis en dialog med tränaren, Agim Sopi, om hur man vill att backlinjen ska agera. Jag får instruktioner från Agim hur han vill att backlinjen ska agera. Numera vet alla i laget hur de ska agera i olika situationer – han är väldigt noga med det – och det gäller även mig i spelet utan boll. Det är väldigt specifika instruktioner vi spelar med nu vilket var en utmaning för många att ta in.
– Agim vill för matcher med aggressivt försvarsspel. Det krävs hög kondition för att klara av det och vi har mycket fys på träningarna. Agims sätt att spela med attackfotboll gör det svårt för många lag att möta oss – vi är djävligt bra tränade.

Förra säsongen spelade Festim Bytyqi i LB07, som sprang hem sin division tre-serie i imponerande stil med målskillnaden 49-16. Även då blev det alltså långa stunder utan att Festim verkligen fick agera.
Hur var den säsongen?
– Då fick jag ändå göra två-tre räddningar per match. Men även där var det mycket spel med fötterna. Kanske en straff här och där också. Det var inte mycket att göra, men mer än i Österlen så här långt.

Dessförinnan har det blivit spel i spelat i Kosova IF, IFK Malmö, FBK Balkan, Lunds BK, KSF Prespa Birlik och Oxie IF. I vilket lag fick du agera mest som räddande målvakt?
– Jag hade mycket att göra när vi var i division ett med IFK Malmö. Med Kosova IF i division fyra fanns inte samma organisation och det blev det också mycket ingripande. Jag tror att man utvecklar olika delar som målvakt beroende på vilket lag man spelar i.

Hur tror du målvaktsspelet kommer att förändras de närmsta åren? Många tror exempelvis att målvakter kommer vara mer delaktiga i anfallsspelet, exempelvis som frisparksläggare på mittplan och så vidare.
– Jag känner att jag börjar komma in i just de bitarna. Jag var utespelare som yngre och gillar att lösa situationer med passningar istället för att bara tjonga upp den. Vi är ett lag som spelar oss igenom situationerna och just därför passar jag in i Österlen väldigt bra. Vi har löst många svåra situationer genom att passa oss ur exempelvis högt presspel och då måste man kunna spela hem till målvakten ofta.

Sådan brukar aldrig bli bra om backarna inte verkligen litar på sin målvakt…?
– Exakt, men jag har det förtroendet från mina medspelare och får bollen när de känner sig pressade. Det är en del av det moderna spelet. Unga målvakter får mer och mer att göra med fötterna. Det gör att man är mer med i matchen. Ibland får jag passar bara för att få känna mig delaktig i spelet.
Hur fungerar det med målvaktstränare i Österlen och hur viktigt är det, på den här nivån, att du får specialiserad målvaktsträning?
– Jonas är på plats hos oss och det är väldigt viktigt. Alla lag behöver en målvaktstränare om man vill vara seriösa. Som målvakt höjer man sig automatiskt då och jag behöver alltid feedback efter matcherna kring småsaker. Målvakter behöver en enskild tränare eftersom vanliga tränare inte alltid förstår målvaktens alla detaljer.
Kommer du själv bli målvaktstränare den dag?
– Absolut. Jag har faktist tränat Real Malmö, som inte finns längre och varit målvaktstränare på olika fotbollscamper ibland. Man hittar sin egen stil och går vidare med den när man går från spelare till målvaktstränare.

Hur ser du på inledningen på säsongen 2020 med två raka segrar?
– Så här långt har det gått som vi tänkt oss. Vi går in för att vinna varje match. Måler är att gå upp i ettan och än så länge är vi nöjda med både spel och resultat. Mitt eget mål är att alla nollan i nio av 13 matcher. Än så länge har jag hållit nollan i två av två matcher.
Under måndagen möter ni Kristianstad på bortaplan?
– Jag har pratat med spelare från Torns IF, som vann mot Kristianstad i Svenska Cupen för några dagar sedan, och de varnar för Kristianstad. De kommer som många andra lag att ligga lågt och lyfta när det var läge. De har unga hungriga spelare som inte har så mycket att förlora och sliter hårt. Men om vi spelar som vi säger att vi ska tror jag på vinst, gärna med en ny hållen nolla, avslutar Festim.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close