skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Torn upp på kvalplats till Superettan – efter VM 94-kopian

Svenska landslaget hade Tomas Brolin i VM i USA 1994.
Torns IF har Granit Stagova i Ettan Södra 2020.

Kommer ni ihåg Tomas Brolins magiska frisparksmål mot Rumänien på Stanford Stadium i Kalifornien 1994?
Såklart ni gör.
Stefan Schwarz peggade upp. Men Håkan Mild slog frisparken längs marken vid sidan av muren där Tomas Brolin låtsades vara ointresserad. Den senare mötte upp och dundrade in bollen.
Frågan är om Stångbys Fotbollsmatadorer gjort sin historieläxa, eller om det bara var slumpens skördar när Torns IF gjorde 1-0 på Oskarshamn.
Dylan ”Lill-Mild” Suleiman stod ensam vid bollen 30 meter från mål. Granit Stagova smög upp bakom buren och spelade dum och ointresserad,
Suleiman slog bollen på marken vid sidan av muren, som förväntade sig ett inlägg eller naivt skott, och Stagova tog emot bollen i Brolinläge – och krutade in ledningsmålet.
Det var bara piruettfinten, Bosse Hanssons referat och Svennis nöjda skrockande skratt som saknades. Ja, det och 50 000 människor på läktaren, en nation i eufori och lite andra smådetaljer som skiljer ett VM mot en division ett-match bland skånska fält och tändvätskedoftande hamburgargrillar. Vackert som en räksmörgås med en iskall Hof var det hur som helst.

Se målet och övriga höjdpunkter här.

Rättvist?
Äsch. Den detaljen har ingenting med fotboll att göra, men Torn levererade nog aningen bättre än de två senaste matcherna. Annars var det Oskarshamn som skakat fram de bästa chanserna.
– Den var absolut inte inövad, kommenterade Granit ”Lill-Brolin” Stagova angående frisparksvarianten.
– Jag fick ögonkontakt med Dylan och han levererade en bra passning.
Annars då?
– Vi låg rätt i positionerna och även om det var varmt så in i helvete så var vi mer harmoniska i vårat spel idag.

Ett relativt piggt Torns IF i första halvlek sjönk ihop rejält när den andra blåstes igång. Oskarshamn bjöds på flera kvitteringslägen av passiva hemmaspelare. Men man tände till och Lill-Brolin hade läge att göra sin andra pyts efter 54 minuter, men avslutet från nära håll räddades.
Det ska sägas att Torn saknade sin främste målskytt, och i den 4-5-1-uppställningen så viktige spjutspetsen, Dardan Mustada på grund av lårskada.
Oskarshamn var en stolpträff ifrån att kvittera en stund senare, men Filip Jägerbrinks nick tog klockrent i stolpen innan den hittade ner i Svante ”Lill-Fedels” trygga famn.

Ett tröttkört Torn backade hem allt mer och matchen artade sig till en enda lång 1-1-jakt för Oskarshamn. Inte för att tempot var av Formel I-klass i den 30-gradiga hettan med aldrig tidigare upplevt obefintliga brisar mellan Stångsbys nyskördade rapsfält, men det såg ute att vara jobbigt nog ändå.
Så byttes plötsligt Noor Zadran in.
Efter att klivit av planen mållös mot både Eskilsminne och framför allt Motala, kliade det i tår och målsinne.
Och på en kontring drev han upp bollen på vänsterkanten. Med sig hade han mittbacken Ludvig Bergman, för dagen ensam anfallare, som löpte upp massiva ytor.
Zadran gjorde en gubbe.
Två gubbar.
Tre och fyra.
Sedan lade han in den förlösande 2-0-bollen.
Vackert som en ansjovismacka med ägg på Holkens fullkornsbröd (kanske något att böja sälja i kiosken?) och en kall Tuborg Guld.
Samme Zadran kostade för övrigt på sig att missa ett friläge när Torn kom med tre (!) man ensamma mot Oskarshamns målvakt i 94:e, men men…

Segern innebar att Torns IF tog sin första seger på fyra matcher, men fortfarande är obesegrade i de åtta senaste. Laget hakar även på i toppen av ettan Södra, där man för tillfället ligger på kvalplats till Superettan, sex poäng bakom Värnamo. Under lördagen kan både Landskrona eller Lindome (som möter varandra) samt Utsikten gå förbi Torn i tabellen.
– Jag gick i djupled, sedan hade ingen av dem någon chans, om jag ska vara ärlig, sa Zadran.
– Det var viktigt att vinna, för vi har en av de svåraste matcherna framför oss nästa vecka (Värnamo borta den 23 augusti).
Hur var det att spela i den här värmen?
– För djävligt.

Varför Torn gå så bra i just Stångby?
Sannolikt är det de helt avgörande insatserna från busschaufför Mats-Ola Nilsson. När han inte har pedaler och ratt att hantera tar han sig an bollpumparens viktiga åtaganden.
Efter sex matcher har han 13-1 i målskillnad.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close