HandbollVinslövs HK

Vinslöv tvingas spela Allsvenska matcher i Kristianstad – i bästa fall

Vinslövs HK är tillbaka i Allsvenskan kommande säsong.
Men när säsongen inleds blir det inga matcher med publik.
Eller ens i Vinslöv för den delen.

Senast Vinslöv spelade i Allsvenskan gjorde man det med dispens. En dispens som inte ges längre.
– Man ska ha platser för minst 400 sittande och 200 stående, dessutom ska det finnas en videoplattform och ett rum till journalister som ska kunna jobba enskilt. Bland annat. Senast slank vi igenom kravlistan, vilket vi kanske inte gjort. Nu är det annorlunda, säger Michael Holmström, herrsenioransvarig och styrelseledamot i Vinskövs HK.
Inför stundande säsong besiktigade förbundet Furutorpshallen i Vinslöv och kom fram till att man inte kunde spela Allsvensk handboll.
– Man har, som jag förstår det, tuffat till reglerna. Förbundet kunde dela ut dispenser lättvindigt. Kommunerna behövde tidigare ”en plan” för att klubbarna skulle kunna få dispens. Nu behövs ett kommunalt protokollfört beslut, eftersom kommunerna inte fullföljt det som sagts tidigare.

Men det var inta bara förbundet som kom till insikten att Furutoprshallen inte duger längre.
– Även kommunen har underkänt byggnaden, så vi får inte ta in mer än 50 personer i hallen – inklusive spelare, domare, och funktionärer. Plötsligt har man kommit på att hallen inte uppfyller brandskyddsföreskrifterna. Takstolar ska målas med brandsskyddsfärg, liksom andra ytor och utrymningsvägarna ska vara bredare.
Är det inte kommunens egen byggnad?
– Jo, exakt. Och man kan kanske tycka att de borde känna till sina egna byggnader. Så just nu utreder kommunen hur mycket man måste göra och vad det kan tänkas kosta.

I juni hade Vinslövs HK ett möte tillsammans med förbund och kommun. Då konstaterades det att klubben måste byta hall, eller blir nedflyttade till en nivå som är anpassad hallen.
– Förbundet ville veta vart vi skulle spela divisionsmåssigt. Så vi diskuterade med kommunen. Och att spela i Qpoolen i Hässleholm (Röke IBK spelar innebandy där), men inte heller den arenan är besiktigad och godkänd. I grannkommunen Kristianstad fanns däremot både Kristianstad Arena och den gamla idrottshallen. Så vi kontaktade Kristianstads kommun och fick ett muntligt godkännande på att spela i Arenan. Det var där de ville ha oss, den andra hallen var fulltecknad.
Holmström suckar.
– Det är mindre än en månad kvar till premiären, men fortfarande har vi inget formellt besked från Kristianstad kommun att vi faktiskt SKA spela i Arenan…

Kommer Vinslövspubliken att haka på till Kristianstad för att bevittna hemmamatcher på bortaplan?
– Ja, det tror och hoppas jag. Vinslövspubliken förstår att detta är någonting son drabbar föreningen, inget som vi själva valt. Och de är väldigt lojala.
Vad betyder det sportsligt?
– Vi har byggt upp en stark handbollskultur i Vinslöv och hemmastödet är viktigt och detta är naturligtvis inget vi önskade. Jag hoppas att folk förstår att detta är en nödåtgärd.
Holmström påpekar samtidigt:
– Detta hade kunnat göras för länge sedan. Vi har pratat med kommunen i 5,5 år (!) och har tagit fram ritningar på hur en anpassning av hallen hade kunnat gå till. Det är först under galgen som kommunen får sitt uppvaknande.
– I Vinslöv har vi en stark tradition av att inte springa och gnälla för saker. Istället har vi försökt att ha en konstruktiv dialog med politiker och tjänstemän. Men nu har det gått så långt att vi måste vi gnälla lite.
Ser du någon ljusning?
– Förmodligen driver hockeyn igenom förändringar gällande arenareglerna för att ta in publik, och jag gissar att handbollsförbundet följer med i de spår som hockeyförbundet plogar upp. Om vi skulle få ha publik på varannan stol eller var tredje stol, då blir det rentav ett lyckokast att vara i arenan i Kristianstad. Jag tror att det kommer att bli så. Det är så stora ekonomiska krafter som trycker på, så någonstans måste man mötas på halva vägen.

Foto: Nisse Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close