Nyheter

Skåne leder utvecklingen av Walking Football

När kroppen inte mår bra av att spela ”riktig” en bit efter den avklarade 40-årskrisen är det få som återvänder till en fotbollsplan.
men nu börjar en ny sport att få fäste i Sverige och inte minst i Skåne. Gåfotbollen.
– Det är som vilken annan fotboll som helst, men utan löpningar och tacklingar, säger Peter Lundgren som ligger bakom en del av sportens utbredning de två senaste åren.

Gåfotboll låter kanske som en AIK-variant av vanlig fotboll. Därför kallas den till vardags för ”walking football”.
– Det är precis som det låter fast det är mycket mer krävande än man tror att gå efter bollen. Inga tacklingar eller löpningar ör tillåtna och det gäller lite andra regler som att man inte nicka och inte får slå höga bollar. Det innebär att sporten verkligen är anpassad för personer äldre än 40 år när man inte längre kan eller orkar spela oldboys – men har fortfarande 40 år kvar i livet. Med andra ord är det ett bra sätt att fortsätta att hålla sig i trim med bollen, säger Lundgren.
Matcherna kan spelas både utomhus, på en fjärdedel av en normalstor fotbollsplan, med en målvakt och fem utespelare samt en avbytare.
Eller, tja… det är den internationella versionen av ”walking football”.
I Skåne driver Peter Lundgren på med spel med internationella regler. Svenska Fotbollsförbundet går på en egen variant av gåfotbollen.
– Svenska Fotbollsförbundet ser det mer som en motionsgrej och en social sak. De utvecklar inte så mycket matcher och turneringar. Inget ont om det, för en del passar det säkert bättre, men jag driver på att vi ska ha landslag som ska spela EM, VM och tävla i sporten.
Lundgren förklarar vidare:
– Lämpligast är att spela åldersuppdelat med 40/50 och 60/70, eftersom skillnaderna såklart blir större efter hand. Dock inte så stor skillnad på män och kvinnor i samma ålder, där är det mest konditionen som spelar in och inte så mycket vilken division som man lirade i för 30 år sedan.

Peter Lundgren.

I år har det bildats en ideell förening, Sverige Walking Football, som Lundgren är en drivande person i.
– Vi arrangerar Skåne Walking Football League för andra gången, nu tillsammans med IFK Malmö 10 oktober. Första turneringen arrangerades i somras i Vellinge. Vi arrangerar även Sverige Walking Football League första gången i Ljungby för +60 den 12 september
– Tyvärr är allt internationellt spel satt på paus av förklarliga skäl, annars är jag inblandad i det också via International Walking Football Federation där jag sköter uttagningarna för Sverige med herr- och damlandslagen
Sammanlagt finns det ett 50-tal föreningar runt om i Sverige som börjat med ”walking football”, men oftast handlar det om att ett kompisgäng själva dragit igång någonting och går via en förening.
– Sporten växer genom att bekanta tipsar varandra snarare än att föreningarna drar igång. I Skåne är vi ofta yngre jämfört med de som spelar uppåt i landet. Där är man ofta 65-70 år. I Skåne är vi nog ensamma om att ha 40-åringar som spelar.
Hur stor är sporten internationellt?
– Den är jättestor i England. Där finns 800 klubbar som igång och i alla föreningar av rang finns det en sektion för ”walking football”. Det är gubbar och gummor som spelar, man har seriesystem i hela Storbritannien.
Varför är det så populärt i England?
– Dels för att fotbollen är så stark där naturligtvis. Men sporten har vuxit enormt under tio års tid. Själva sporten i sig är väldigt skonsam. Det finns 80-åringar som spelar. Plockar man bort tacklingar och springande så elimineras skadesituationerna och då kan man spela med varandra över alla åldrar.
– Visst, det är en motionssport, men all glädje med detaljer i fotbollen finns kvar. Man lirar, slår tunnlar, skruvar och passar. Det finns en målgård där man inte får befinna sig, och det gör att det blir mer skonsamt. Den äldste jag spelade med var 84 år gammal, i en klubb i London, men han såg ut som 64 i sina rörelsemönster.
Hmmm. Jag har en omvänd verklighet. Men får man verkligen den där tävlingsnerven?
– Jadå. Lite för mycket ibland till och med. Haha. Det är som vilken annan fotboll som helst. Man vill vinna. Känslan av att prestera när man drar på sig en matchtröja dör aldrig.

Engelska gåfotbollsgentlemän.

I Skåne finns ”Walking Football” än så länge hos Vellinge IF, Vittsjö, IFK Malmö, Veberöds AIF, Trelleborg, Smygehuk, Malmö Walking Stars och Nike.
– Staffanstorp är också på väg att starta spelare. Allt som krävs är sju spelare.
Hur gör man om man vill prova på?
– Här finns följande träningar: Malmö på lördagar 10.00 Stadionplan 10 (jag är på plats). Vellinge på söndagar 16.00 (jag är på plats). Veberöd på tisdagar 18.45.
Och det är okej med skruvdobbar va?
– Lugn och fin nu, haha. Se till att kom på träningen bara. Det blir kul.

Mer info om sporten finns på:
 https://www.walkingfootballsverige.com/

Relaterade artiklar

Back to top button
Close