Nyheter

Tre sporter som du kan utöva med en bräda 

De flesta av oss utövar sport i en eller annan form för att må bra på in- och utsidan. Beroende på hur snävt man väljer att tolka begreppet “sport” och “fysisk träning” omfattas ju faktiskt allt från fysiskt krävande trädgårdsarbete, långpromenader och yogapass. Vilka är då de sporter som är mest populära med internationella mått mätt kan man fråga sig? Enligt sportsajten Sporty Ghost är det lagsporten fotboll som toppar listan, med hela 250 miljoner spelare (på olika nivåer) från cirka 200 olika länder utöver de 3,5 miljarder åskådare och/eller fans som följer sporten från håll. På en andra plats hittar vi en sport som kanske inte är så populär i Sverige men desto mer i Asien och Australien, nämligen cricket.

Cricket är en sport som spelas med slagträ och boll av två lag som består av 11 spelare var. En match kan pågå i upp till fem dagar. Hoppar vi över ett steg till plats 4 innehas den av sporten som förknippas med stora namn som Björn Borg, Roger Federer och Rafael Nadal – nämligen tennis. Enligt historiker har tennis spelats så långt bak i tiden som 1300-talet då Kung Louis X av Frankrike sägs ha byggt en tennisbana inomhus för personligt bruk. Vänder vi blicken mot Sverige och tittar på de sporter som ökar snabbast är det enligt P3 Nyheter triathlon, klättring och skyttesport – det vill säga idrotter som i huvudsak utövas individuellt men som en enkelt kan ägna sig åt i sällskap. Ökad individualisering i samhället har därmed också direkt påverkan på våra idrottsliga val. I den här artikeln gräver vi djupare i idrottens värld och väljer att lägga fokus på tre sporter som en kan utöva med bräda; snowboard, skateboard och vågsurfing.

Snowboard

Snowboard räknas idag som en av de mer väletablerade vintersporterna och utövas av en mängd svenskar både i lokala backar som i Alperna eller Kanada för att nämna några exempel. Bland namnkunniga tävlingar och evenemang finner vi bland annat Swatch Freeride World Tour och FIS Freestyle Ski and Snowboards världsmästerskap. Idag kan du åka bräda på en rad olika sätt och stilar exempelvis alpin racing, freestyle och backcountry för att nämna några exempel. Snowboard sägs ha upptäckts av surfaren Sherman Poppen runt 1964. Som brädfantast drömde han om ett sätt att surfa i snön och resten är historia. Idag sällar sig en rad celebriteter till skaran som älskar snowboard som Team PokerStars-spelare Mikhail Shalamov som regelbundet utövar sporten från sitt hem i Uralbergen. Bland andra celebra entusiaster återfinns Paris Hilton, Kendall Jenner och Orlando Bloom.

Vågsurf

Vågsurf är en sport som utövas på en rad olika platser runt om i världen. Även om sporten i regel äger rum i varmare vatten på kända surfdestinationer som Mexiko, Costa Rica och Hawaii surfas det även i bland annat Norge, och lokalt i Varberg och i södra delarna av Sverige (när väderleken tillåter det). Surf, som innebär att en ställer sig på en bräda på vatten och fångar en våg, sägs ha utövats sedan 1700-talet av polynesier och hawaiianer och kapten James Cook sägs ha bevittnat invånare i Tahiti bodysurfa. Sporten benämns inte sällan som en extrem vattensport och kan utövas såväl i gigantiska vågor i Nazare, Portugal som i mer milda villkor med en så kallad longboard.

Skateboard

Skateboarden består av en bräda, två truckar och fyra hjul och uppfanns i Kalifornien runt 1950-talet. I likhet med snowboarden uppfanns den av surfare som eftersökte ett substitut de dagar de inte kunde ge sig ut på havet. Inledningsvis åkte man bräda på trottoarer och mer plana ytor, främst som ett sätt att utvecklas som surfare och för att ta med sig kunskaperna till vattnet. Så småningom började åkare göra tips och tricks och träna manövrar som lämpade sig bättre på fast mark än i vatten. Skateboarden är idag en välkänd subkultur som influerat musik, film och mode. I Sverige började folk skejta runt 1970-talet och idag är skate inte bara en brädsport utan även en livsstil.

Foto: Pixabay

Relaterade artiklar

Back to top button
Close