Nyheter

Tar Tomas Malmqvist sin tredje danska Derbyseger?

Till helgen stundar derbyt och stoderbyt i Danmark, två anrika lopp som i sedvanlig stil kommer att avgöras på gemytliga Charlottenlund. Liksom på Jägersro om en dryg vecka gäller trav i dagarna tre, med enda skillnaden att stoderbyt avgörs lördag och derbyt söndag.

En som ständigt är i hetluften när det vankas årgångslopp i Danmark är Tomas Malmqvist. Dubbla segrar i derbyt (Tumble Dust och Nice Little Ärt) och en seger i stoderbyt (Ragna Opal) är hans facit så här långt i karriären och till helgen har han tre chanser att bättra på denna derbystatistik ytterligare. Detta i form av Expensive Attitude i stoderbyt samt Empire och Eric The Eel i derbyt.
– Expensive Attitude vann väldigt enkelt i sitt uttagningslopp och hade dessutom en hel del krafter kvar, säger Tomas Malmqvist.
– Har bara tränat lugnt efter det, känns pigg och fin och allt ser bara bra ut inför lördagens final.

Toppkusken Birger Jörgensen var mannen som tog Expensive Attitude till final och han får återigen chansen i sulkyn och då från ett innerspår bakom startbilen.
– Läget är jag nöjd med och hon får väl testas en bit mot spets, men det kommer säkert fler som vill vara med från start och front är inget måste för henne.
Är det aktuellt med några ändringar?
– Nej, inget som är planerat på förhand utan tanken är att hon ska tävla precis som senast.

I derbyt gäller alltså en duo och detta i form av Eric The Eel (Jeppe Juel) och Empire (Ken Ecce) där den sistnämnde kan bärga ännu en seger i ett klassiskt lopp då han förra året vann Kriteriet som storfavorit.
– Det är väl också han som jag tycker startar med bäst chans av mina två hästar i loppet. Han vann sitt uttagningslopp hur enkelt som helst och allt har bara sett bra ut i jobben efter det. Inga ändringar är aktuella, fortsätter Tomas Malmqvist.
Eric The Eel då?
– Ja, det är ju ganska skönt att ha ytterligare en häst som ska ses med segerchans och skulle Empire ha en lite sämre dag eller om det skulle strula på något sätt är han definitivt bra nog för att både kunna besegra honom och vinna loppet.
– Eric The Eel åkte dit i uttagningsloppet, men gick ändå ett topplopp som tvåa och är kanske den som är mest gynnad av 3000 meter. Han har varit pigg och glad i jobben inför detta, kommer att tävla med samma balans och utrustning som i uttagningsloppet och det ska verkligen bli spännande på söndag.
Det är ju V75 i samband med derbyt och många svenska spelare har kanske inte järnkoll på vad ni möter, vem ser du som den tuffaste konkurrenten?
– Det finns ju en hel del kapabla hästar med i loppet, men den som jag måste lyfta fram blir ändå Extrem som också är den som Steen Juul själv har valt att köra, avslutar Tomas Malmqvist.

Steen Juul är faktiskt än värre än Tomas Malmqvist då han kvalat in tre hästar till finalen där Ecco C.N. och Enjoy The Game är övriga två. Den sistnämnde körs av Thomas Uhrberg och med i loppet finns även Björn Goop som sitter upp bakom Flemming Jensens Eros Zola. Lördagens stoderby avgörs som lopp sju med start klockan 14.35 medan söndagens derby går som lopp tio med beräknad starttid klockan 16.46.

Fotnot: Utöver tre segrar i derbyloppen gäller fullträffar för Empire och Rusty Dust i Kriteriet samt Beatriz, Awesome Annie och Ragna Opal i den danska motsvarigheten till vårt Oaks.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close