Nyheter

Goalballstjärnan och paralympiern Fatmir Seremeti har släppt självbiografi

Tänk att en dag få veta att man ska bli blind. När man dessutom befinner sig mitt i en förvirrande tonår och med fötterna i två kulturer. Så var det för Fatmir Seremeti, paralympier, goalballspelare, föreläsare och entreprenör som nu kommit ut med självbiografin ”Från mörker till framgång.” En passande boktitel då Fatmir verkligen vet vad det innebär att vara nere på botten och sedan ta sig till toppen.

– Genom min historia hoppas jag inspirera andra och visa att det aldrig är så mörkt och hopplöst som man kan tro, men det är också läskigt att vara så öppen. Boken har varit ett sätt att göra upp med mitt förflutna och jag delar med mig av saker jag aldrig tidigare berättat.

Fatmir var 9 år när han kom från Kosovo till Sverige. Han växte upp på Rosengård i Malmö och drömde om att bli fotbollsproffs. Så kom ögonsjukdomen och slog livet i spillror. På kort tid förlorade han stora delar av sin syn. Snabbt gick det utför i skolan och inte bara med studierna. Fatmir tvingades också att förhålla sig till den kultur han växt upp i, där bilden av personer med funktionsnedsättning är svaga och hjälplösa. Allt detta ledde till mörka och destruktiva tankar och stort självförakt. När känslorna och den inre smärtan blev för stor var Fatmir nära att ta sitt liv.

– Tack och lov blev det inte så. En ängel dök upp och introducerade mig för goalball och viktigast av allt – jag kom i kontakt med andra med synnedsättning.

En helt ny värld öppnade sig för Fatmir. Drömmar som tidigare slocknat tändes på nytt, fast i annan skepnad.

– Jag fick nya förebilder och förstod att livet är värt att leva även utan syn.

Fatmir Seremeti är idag känd som en av världens bästa goalballspelare genom tiderna. Han är före detta lagkapten i svenska goalball-landslaget och varit med i bl a sju EM, tre VM och tre Paralympics och tagit medalj i samtliga mästerskap. Sen två år tillbaka driver han företaget Insight Visions. Som entreprenör och föreläsare vill han förändra världen till det bättre och framförallt få alla att förstå potentialen hos personer med funktionsnedsättning.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close