Trav

Egna idéer och det bästa för hästen – så formade Johan Lejon sin Derbyhäst

Johan Lejon har fyra hästar i träning, en enda fyraåring. Den startar i Svenskt Travderby på söndag. Hästen heter Galantis och frågar du Johan rakt av så säger han att det är mest tur, men egentligen har inte något av hans filosofi det minsta med tur att göra. Istället handlar det om egna idéer och att ge hästarna så bra förutsättningar som möjligt
– I grunden måste hästen först och främst få vara häst, jag sätter aldrig grimma på ett två dagar gammalt föl. Fölet måste få vara lite vild tillsammans med jämnåriga.

Galantis är alltså uppfödd, ägd och tränad av Johan Lejon som håller till ett par hagar bortanför Lutfi och Adrian Kolgjini i Vomb och med Jägersro som hemmabana. Storyn om Galantis (döpt efter en svensk musikduo, Johan gillar musik) börjar egentligen den 16:e juni 1980. Då köpte Johan stoet Pay Me Girl, mest för att han var ute efter ett sto med Quick Pay som pappa. Pay Me Girl kom aldrig till start, men blev sedan mamma till Vouge (The Boss var nog hennes framgångsrikaste avkomma). Vouge blev sedan mamma till Chikano som är mamma till Galantis.

Hänger ni med, Lejon har alltså format sin Derbyhäst i generation efter generation.

Själv kör han inte lopp längre, det senaste loppet han körde var 2006 med just Chikano och det slutade med galopp. Nu är han bara fascinerad av uppfödning och träning. Och som uppfödare låter han alltid någon annan ta hand om hästarna den första tiden.

– Galantis började sitt liv i Dörröd (en samling hus strax utanför Veberöd). Det kom fram en ridhästtjej till mig på Konsum i Veberöd och sa att hon hade för mycket bete och undrade om jag vill släppa någon häst där. Så jag körde dit Chikano.

Gott om gräs och en stillsam miljö blev den första upplevelsen för Galantis och där blev han kvar över vintern. Nästa steg blev ett unghästbete hos Kurt Wahldin utanför Knickarp Tillsammans med ett 25–tal unghingstar fick Galantis lära sig hästarnas vett och etikett.

– Året innan hade Campo Bahia och Attraversiamo gått där. Jag är väl lite så att jag använder mig av saker som jag vet har fungerat bra och det betet var ju bra…

Nästa steg i utvecklingen kom hos Björn Gulbransen i Frankrike. Björn och Johan är kompisar och Björn (som egentligen är en kallblodsgubbe från Norge, men har fransk tränarlicens och är bl a ägare till Sunday Sonata) tog sig an tvåårige Galantis. Han kvalade på ett fint sätt i Frankrike innan han gick hem till Johan Lejon igen. I februari som treåring var det dags för debut. Johan trodde på en femteplats inför debuten (det var fem hästar med i loppet), men Galantis vann tillsammans med Björn Goop.

– Visst hade han kvalat bra, men hemma kunde jag inte köra fortare än 1.25.

Galantis har hela tiden matchats i årgångslopp, men också under en tid stoppats av envisa förkylningar. Johan funderade över att släppa hästen på lösdrift, men någon sådan hade han ju inte.

– Det var när min dotter Rebecca var hemma med Looking Superb (hon jobbar hos Jean–Michel Bazire i Frankrike) som stod uppstallad hos Lutfi Kolgjini när han tävlade här som allt löste sig. ”Ludde” hörde om mina problem och sa direkt att jag kunde släppa Galantis i hans lösdrift.

Lösningen var idealisk, lösdriften ligger bara ett par hundra meters från Johan Lejons stall och de ideliga förkylningarna försvann.

– Jag provade att ta in honom i stallet något dygn inför en start, men direkt kom det en förkylning. Så nu får han gå ute, jag kommer att ta in honom några timmar på söndagsförmiddagen för att han ska få vila lite.

Johan Lejon är inte den som hetsar upp sig inför något lopp. Kanske kommer det att pirra lite extra när han som vanligt står vid bankanten och följer loppet.

– Jag hoppas att han gör ett bra lopp. Hur det går vet jag inte.

Vi måste bara nämna lite om kuskvalet. Unge Mats E Djuse är kanske inte känd för den breda allmänheten.

– Erik [Adielsson] som körde i kvalet var upptagen, han ska köra för Svante Båth. Jag skickade sms till Björn Goop men han hade lovat köra för Timo Nurmos, Johan Untersteiner kunde jag inte använda [avstängd]. Så jag kollade lite statistik, visste att hans bror Magnus var duktig men såg att Mats hade väldigt fina siffror. Jag kollade hans sätt att köra i lopparkivet och det ser ut att passa. Jag vill ha en lugn och sansad kusk.

Johan ringde upp Mats, som snudd på blev svarslös när han fick frågan om han ville köra Galantis i Svenskt Travderby.

– Han blev alldeles norrländskt tyst så vi pratade nog bara 4–5 minuter.

Men nu är allt på plats och för att knyta ihop alla detaljer kanske vi ska nämna att Johan för nio år sedan var tvåa i Svenskt Travderby med Deuxieme Picsous – slagen med ett huvud av Beau Mec. Och ridtjejen från Dörröd tappade Johan kontakten med, men för en tid sedan blev de vänner på Facebook så nu går det ett sto och mumsar gräs där igen. Sen hoppas han få låna en jänkarvagn av Kolgjini igen – inte minst eftersom den passar bättre än Johans egna vagn.

– Bilden på Galantis från kvalet är nog den snyggaste bild jag någonsin sett på en av mina hästar.

Som ni kanske förstått har Johan Lejon sina egna idéer och tankar. På söndag ser vi resultatet av det.

Svenskt Travderby avgörs söndagen den sjätte september över 2640 meter.

Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Relaterade artiklar

Back to top button
Close