IK PanternIshockeyNyheter

Panterntränarens ultimatum inför säsongen: “Lämnar om vi inte går upp”

Fjolårets förväntade avancemang till division två grusades av en världsomspännande pandemi. Nu gör ett än mer profilerat IK Pantern en omstart mot att åter nå svensk ishockeys finrum.
– Vi har ett mycket bättre lag i år än i fjol, säger tränaren Joakim Tillgren. 

Under förra säsongen inledde nybildade IK Pantern resan tillbaka till den svenska hockeyns pyramidtopp. Coronavirusets utbrott blev dock ett oöverkomligt hinder på vägen.

Inför det annalkande seriespelet har klubben och laget tagit ny sats för att avancera i divisionerna. 

Tränaren Joakim Tillgren, som fortsatt står vid rodret, har svårt att undanhålla besvikelsen inför att hans lag nekades division två-spel denna säsong. Men att själv lämna skutan var aldrig ett alternativ. 

– Initialt så var det inte så kul när vi blev nedstängda av corona. Jag är fortfarande kritisk till det beslutet, just eftersom vi var så nära. Det tog några veckor att komma över. Men när jag väl kom till insikt om revansch och en stark drivkraft, då har det bara varit att köra på, säger Joakim Tillgren.

Med debaclet bakom sig tror Panterntränaren att ytterligare en säsong i division tre kan vara gynnsamt för hans lag. 

– Både spelarna och jag kände likadant. De vill också slutföra det vi påbörjat. I år har vi ett betydligt starkare lag, och har väl fått en säsong att spela oss samman. Ser man objektivt på det så kanske det var bra att vi fick ett år till på oss. Vi kom igång sent, en nystartad förening var vi också. Nä, det känns bra just nu.  

Redan förra säsongen innehöll Panterns trupp flera spelare med långa CV:n från spel på ansenlig nivå: Nicklas Jadeland, Johan Björk med flera. 

Årets upplaga är än mer profilerad. I veckan stod det klart att Jens Jakobs, 35, med flera SHL-säsonger bakom sig, ansluter till klubben, och följer därmed veteranen Kim Johansson exempel. 

– Vi har en otroligt stark trupp, det vet ju alla. Bara skillnaden på årets ispremiär och fjolårets var jättestor. Där är de rutinerade killarna väldigt bra på att driva upp tempot och kvalitén, säger Joakim Tillgren. 

Jens Jakobs är senast att adderas till en redan välmeriterad spelartrupp.

Hur lyckas du övertyga dessa välmeriterade spelare att husera i division tre? 

– Det är ganska enkelt. Får du en på kroken så hakar de andra på. [Nicklas] Jadeland har hjälpt till mycket, inte minst med Jens Jakobs. Det var tack vare Nicklas jag fick reda på att Jens flyttat till Skåne. Då ringde jag upp Jens, och efter ett långt samtal kom vi fram till att han ville lira hos oss. 

Joakim Tillgren fortsätter:

– Just tugget i omklädningsrummet och att fortfarande få lira – det väger väldigt tungt hos killarna. Detta är spelare som älskar hockey, oavsett vilken nivå de spelar på. 

Panterntränaren ser det dock inte som troligt att kunna matcha en lika stark trupp i division två. Dit laget hoppas och spås spela nästa säsong. 

– Det är fler och längre resor i tvåan. Då blir det andra förutsättningar. Spelare ska ha ekonomisk ersättning, de får offra mer i det privata livet. Jag har redan påbörjat arbetet med truppen inför nästa säsong. Vi får se vilka som fortsätter hos oss. 

Läs mer här! Panternledningen: “Vi kommer klara detta”

Laget begick ispremiär i slutet av augusti månad. Preliminär seriestart är den 27 september, där man tampas mot Halmstad, Åstorp, Frosta, Glimma och Helsingborg. 

Pantern har dock valt att inte boka in några träningsmatcher däremellan. 

– Jag vill inte ha det. Varför? Det är ganska enkelt: Vi har 15 matcher i den första serien, och det räcker mer än väl, tycker jag. Jag litar på att vi lyckas spela oss samman under tiden. Dessutom är det bara kostnader att spela matcher i dessa tider. 

Joakim Tillgren vågar sticka ut hakan. Med tanke på truppens kvalité går det att diskutera hur långt han gör det. 

– Jag har sagt till styrelsen: “Går vi inte upp, då lämnar jag”. För det skulle jag se som ett stort misslyckande. 

Hur stor risk tar du med det uttalandet?

Tillgren skrattar till. 

– Vi får se vad som händer. 

 

Joel Ask

Artikelbild: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close