Nyheter

Åhus Beach och Malmö Arena blöder – hoppas på positiva besked vid hearing med politiska toppar

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågorna, och Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, är några av de som medverkar vid Event in Skånes hearing om den krisande eventbranschen den 15 september. I panelen medverkar även Björn Eriksson – Ordförande Riksidrottsförbundet, Joppe Pihlgren – Verksamhetsledare Svensk Live och Sylvia Nylin – VD Svenska Möten.

– Skåne är en av Sveriges starkaste eventregioner och nu är näringen i fritt fall. Det finns ett stort behov från branschen att mötas med beslutsfattare för att tillsammans kunna blicka framåt, säger Pehr Palm, VD för Event in Skåne som står bakom initiativet.

Över 450 event- och mötesaktörer har redan anmält sig till tisdagens hearing och bland dessa återfinns flera av Skånes ledande evenemang och arenor samt nationella eventaktörer. Malmö Arena, som är Sydsveriges största privatägda arena och som årligen arrangerar hundratals arenaproduktioner, står nu med tomma läktare.

– Vi som driver privatägda multiarenor har haft etthundra procent uteblivna intäkter i snart sex månader. Många tar för givet att vi ska stå kvar när pandemin har dragit över, men det är inte helt självklart. Första kvartalet 2021 börjar nu rinna oss ur händerna. Nu behöver vi veta hur de kommande stödåtgärderna ser ut, säger Karin Mårtensson, VD för Malmö Arena.

Åhus Beach är ett av de många evenemang som var tvungna att ställa in sommarens tävlingar. Ett vanligt år drar evenemanget över 20 000 deltagare och genererar kring 170 miljoner kronor i turismekonomi till Kristianstad och Skåne.

– Vi står inför enorma förluster och oöverskådliga utmaningar. Med hopp om att framförallt kunna ersätta samtliga startavgifter till våra lag och föreningar, har vi sökt statliga stöd på bred front. Men tyvärr har vi inte fallit inom ramen för dessa stöd. För oss är det avgörande att man nu hittar konkreta vägar framåt, säger Mats G Jönsson, VD för Åhus Beach AB.

Hearingen hålls den 15 september kl. 10.00-11.00 och livesänds på Event in Skånes hemsida:

Här sänds hearingen

Relaterade artiklar

Back to top button
Close