Nyheter

Skånska storklubbar i dialog med toppolitiker om matcharrangemang

Idrotten lever och matcher spelas, men läktarna gapar tomma där tusentals tidigare följde matcherna. Diskussionen just nu handlar om hur man på ett ansvarsfullt och säkert sätt ska återstarta bland annat stora idrotts- och kulturevenemang.

De stora skånska publikföreningarna har gjort ett stort arbete för att hitta ansvarsfulla metoder att återöppna arenasporterna för publik. Om man anpassar sig efter de verkliga förhållandena vid varje arena är det tydligt att det går att ta in en större publik än de av FHM föreslagna 500. Till exempel genom att dela in arenorna i delsektioner kan tillräcklig distans upprätthållas. Region Skåne har informerats om dessa planer.

– Jag har lyssnat till klubbarna och anser att de har presenterat ett väl genomarbetade förslag, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i styrelsen för Region Skåne. Det passar väl in i tanken att successivt öppna samhället. Jag stöder att man försöker öka andelen publik om smittläget ligger på en låg nivå. Det är mycket som står på spel. Sportarrangemangen är precis som kulturhändelser en del sammanhållningen i landet. Till detta ska läggas de mycket stora ekonomiska värden som verksamheten vid de stora arenorna representerar.

Några av de klubbar som arbetat med frågan citeras här nedan. I övrigt har Region Skånes ledning varit i kontakt med ytterligare en rad klubbar inom fotboll, handboll och ishockey. Kontakterna har skett vid en hearing, samt vid enskilda sammanträffanden då de fick framföra idrottens synpunkter. Alla ställer sig i grunden bakom ungefär samma problembeskrivning och ambition. Det finns ett enorm engagemang att bygga en trygg och ansvarsfull publikidrott på.

– Vår analys visar att de stora arenorna kan ta in väsentligt mer än 500 åskådare utan att äventyra smittskyddet. Vi har grundligt analyserat publikflödena vid våra hemmamatcher under 2017, 2018 och 2019. Genom analysen har vi kommit fram till att vi skulle kunna ta in cirka 5 500 åskådare, baserat på FHM:s generella riktlinjer ute i samhället, säger Malmö FF:s VD Niclas Carlnén.

– Malmö Redhawks har en god planering för att kunna ta emot en större publik än 500. Malmö Arena, som vi spelar på, är lätt att dela upp i separata sektioner med eget insläpp och egen tillgång till utrymmen för servering och toaletter. Vi som förening kan ta ett stort ansvar utifrån vår roll samt vårt upparbetade publikprotokoll för svensk ishockey. Vi är övertygade om att vi kan genomföra trygga arrangemang. Det är viktigt eftersom covid-19 hittills påverkat såväl ungdoms, junior och seniorverksamheten. Publikarrangemangen ger också många arbete och tillför samhället mycket ekonomiskt, säger Patrik Sylvegard, VD för Malmö Redhawks.

– Vi har nu genomfört ett flertal matcher med 50 personer på läktaren vilket har fungerat väldigt bra. Vi har noga analyserat våra förutsättningar till att ta emot betydligt fler åskådare på våra hemmamatcher och vi spelar på en modern fotbollsarena där logistiken till arenan är bra, det finns flera entréer och ingångar för åskådarna och möjligheten att dela läktaren upp i sektioner finns vilket säkerställer FHM:s riktlinjer för genomförande av idrottsevenemang, säger Kristianstad DFF:s klubbchef Albert Sigurdsson.

– Helsingborgs IF har arbetat fram en lösning för ett säkert arrangemang som vi känner oss fullt trygga och bekväma med. Med en reducering från en publikkapacitet från 16000 till 3000 känner vi att arenan är stor nog för att klara distansering inne på arenan. Våra säsongskortsinnehavare tar sig mestadels till Olympia med bil, cykel eller gåendes då arenan ligger mitt i staden. Därför skulle våra matcher inte öka risken för smittspridning i övriga samhället, exempelvis i kollektivtrafiken, säger Helsingborgs IF:s klubbdirektör Joel Sandborg.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close