Nyheter

Malin Edner McGuirk ordförande HSK: “Ska vara en klubb för alla”

Malin Edner McGuirk är ordförande i Hörby Simklubb som precis har haft sitt 5 års jubileum.
– Styrelsen tog tidigt ett beslut på att vi ska vara en klubb för alla, oavsett vad din ambition med simningen är.

Hur ser det ut i klubben?
– Vi inledde vår säsong med ett 5-års kalas på Lågedammsbadet. Barn och föräldrar deltog i tipspromenad och vattenlekar. Självklart blev det tårta till alla som sig bör på ett kalas. HSK är en liten klubb. Vi har ca 50 medlemmar, vilket skapar en otroligt familjär stämning. Framförallt för barnen är det tryggt att känna igen både de vuxna och barnen i de olika grupperna. 

– Styrelsen tog tidigt ett beslut på att vi ska vara en klubb för alla, oavsett vad din ambition med simningen är. Det finns inget krav på att man ska tävla men om viljan finns så ska man självklart utmanas med det. 

Varför skall man vara med i en simklubb?
– När vi bildade Hörby Simklubb 2015 fanns det ingen Simklubb i Hörby. Vi såg att det fanns ett intresse både från barn och även från kommunens sida att kunna erbjuda simträning. Simskolan sker i kommunal regi men när man väl var klar där tog det stopp. 

Finns det behov av en simförening?
– Simning är bra träning och något alla kan göra. Det krävs inte mycket material enbart badkläder och simglasögon vilket gör att det inte kostar så mycket att utöva. Vi såg ett tomrum som behövde fyllas och bildade föreningen. På den vägen är det, i dagsläget har vi 4 olika träningsgrupper. Träningsmängden varierar beroende på hur mycket du kan och vill träna.

Finns det fördelar med att vara en liten förening?
– Att vara en liten klubb har sina fördelar med att man snabbt får ihop en gemensam grund att stå på. Värderingar som trygghet, glädje, gemenskap och allas lika värde genomsyrar klubben. Nackdelarna att vara få är tränarsidan. Vi har några få fantastiska tränare med Moa i spetsen. Att fortsätta utveckla både simmare och tränare blir en utmaning när du inte har någon att bolla idéer med. Tillsammans med Skånes Simförbund har vi haft fortbildning på våra tränare vilket lyft dem oerhört. Men vi ville ha mer.

Ni har nu också startat ett samarbete med Eslövs simsällskap. Vad innebär detta för er och för klubbarna gemensamt?
– I höst har vi inlett ett samarbete med Eslövs SS, en sedan länge etablerad simklubb med massor av erfarenhet. Att det blev just Eslöv SS är att vi delar värderingar i hur man bedriver en verksamhet. Det ska bli en spännande höst där ska växa tillsammans. Har olika behov av utbytet där vi bidrar med olika styrkor. För HSKs del är det framförallt att få ta del av all den tränarkunskap ESS besitter. 

Hur ser det ut framöver?
– Så vi ser med tillförsikt fram emot hösten och med de nya utmaningar vi tar oss an. Framförallt så ska det bli fantastisk kul att se allas utveckling i vattnet. 

Hur ta kontakt med er om man är intresserad?
– Hör av dig till oss så berättar vi mer.  Ring 0768644391 eller maila till Info@horbysimklubb.se

 

Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close