skanesport_desktop-panorama-1

NyheterTrav

Nykomlingar i Kriteriet – men veteraner med unghäststjärnor

När Per Nordström satt med hink och spade och lekte i sandlådan tog Sören Norberg ut sin proffstränarlicens.

På lördag, 50 år senare, är det de två som försvarar Jägersros färger i Svenskt Travkriterium på Solvalla.

Varken Sören eller Per tillhör de största tränarna på Jägersro, men de har en sak gemensamt; de är skickliga på att ta fram unga talanger. Men i Svenskt Travkriterium har ingen av dem haft någon framgång.

– Jag har varit med en gång tidigare, berättar Per. Det var med Nimbus CD, vi ledde till 100 kvar [blev sedan förste oplacerad, tre tiondelar efter skrällvinnaren Rokkakudo].

– För mig är det första gången, säger Sören Norberg. Jag har vunnit Kriteriet både i Danmark och Norge, men aldrig varit med i Sverige. Nu har jag genom åren haft många danskfödda hästar så det kan vara en förklaring till att jag har min första starthäst nu.

Sören Norberg var så ung när han började med travet att han fick söka dispens, han har jobbat världen runt men hela tiden med förmågan att ta forma unga talanger. Han berättar att han har sitt eget sätt att träna, men har hela tiden försökt att följa med i utvecklingen – eller möjligtvis att leda den.

– Jag tränade på rakbana och i backe redan när jag jobbade för ”Skrot–Kalle” Adolfsson. Långt innan alla började snacka om det.

Då talar vi runt 1970 och nu, 2020, har han alltså A Good Point med i finalen.

– Ska jag vara ärlig så har jag alltid trott, och tror fortfarande, att A Good Point ska bli som bäst nästa år, säger Sören Norberg när vi träffas på Jägersros stallbacke. Det är en stor och rejäl häst, och med talang så jag tycker att han gjort det bra som kvalat in till sina andra stora årgångsfinal. Han var ju med i Uppfödningslöningen också (slutade sexa).

I finalen körs Norbergs talang av Kevin Oscarsson – 47 år yngre än Sören.

– Jag kör själv inte längre, det är bättre med någon yngre och snabbare. Dessutom är Kevin en kille jag gillar skarpt.

För Per Nordström, som hunnit bli en veteran, handlar det om andra försöket i Svenskt Travkriterium. Och Per sticker inte under stol med att han har taktiken klar och att han tror på bra chans.

– Jag ska ladda vad som går från start och tror att vi tar ledningen. Min drar iväg i 01–02–tempo bakom bilen.

Sen ska inte Per släppa utan han tror sig kunna vinna från ledningen.

– Jag har ingenting att klaga på. Hästen känns perfekt, pulsen ligger perfekt och benen är klockrena, så jag ser verkligen fram mot finalen.

Det har annars varit en om tumlande tid för Per. Efter Kriteriekvalet flyttades Revelation (vinnare av Svensk Uppfödningslöpning förra året) till Robert Bergh och ett par andra hästar till Thomas Uhrberg.

– Sånt är livet som tränare. Ägaren ville ha miljöbyte för sina hästar och jag önskade bara lycka till.

Sex hästar ut, men om några dagar är stallet fyllt igen. Och för Per väntar några spännande dagar. Efter Kriteriefinalen (med fyra miljoner i förstapris) väntar finalen av Breeders Course kommande onsdag. Dit har Per kvalat in två hästar och där är förstapriset 600 000 kronor.

Satsningen på den nya gården har helt klart lyft Nordströms träningsrörelse.

Men på tal om Kriteriehelgen på Solvalla så inleds hela härligheten av större lopp med Silverdivisionens final där Harran Boko, tränad av Jägersros Conrad Lugauer och körd av sonen Marc Elias, förmodligen blir favorit till förstapriset på 250 000 kronor.

Helgen avslutas sedan på söndagen med STL Open Frances Bulwarks/Olle Anderssons lopp med 750 000 kronor till vinnaren. Både Racing Mange (Joakim Lövgren) och Rajesh Face (Adrian Kolgjini) tar chansen. Och i helgens absolut sista lopp – Walter Lundbergs Memorial över 3140 meter – får amatörtränade Isco Boko (Monica Sahlgren Fromell/Fredrik Pedersen) chansen.

Så det är Jägersro från början till slut.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close