skanesport_desktop-panorama-1

IshockeyMalmö RedhawksNyheterRögle BK

Stort intäktsbortfall för SHL-klubbarna på grund av coronapandemin

EY:s har analyserat hur SHL-klubbarnas ekonomi påverkas av en säsong utan publik. Analysen visar att klubbarnas eget kapital kommer minska drastiskt och det kommer bli ett stort intäktsbortfall. Endast fyra klubbar har ett positivt eget kapital när säsongen är färdigspelad utan publik om inga åtgärder görs. Klubbarna behöver se över sina kostnader, hitta nya intäktskällor eller skjuta till kapitaltillskott.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY släpper årligen rapporten ”Hur mår svensk elithockey?” som baseras på SHL-klubbarnas årsredovisningar. Nu har EY gjort en ytterligare analys av hur respektive klubb finansiella ställning påverkas av en säsong utan publik. Analysen visar hur klubbarnas egna kapital minskar från säsongen 2019/2020 till att årets säsong 2020/2019 är färdigspelad med det intäktsbortfall som råder och om inget görs. Endast fyra SHL-klubbar har ett positivt eget kapital när säsongen är färdigspelad utan publik ifall inget skulle göras, dvs. nuvarande situation gäller för exempelvis personal och organisation.

– Har klubbarna gjort sin läxa och tagit situationen på allvar har de sett över sin kostnadsmassa inför säsongen. Klubbarna bör gå in i denna säsong med insikten om att man kommer spela utan publik och är man försiktig i sin budgetering då budgeterar man säsongen utan publik fullt ut. Är det något år man ska vara lite extra försiktigt i sin budgetering och tänka mer på finanserna, kanske lite mer än SM-guldet, så är det i år, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY.

Intäktsbortfallet är 30 procent av SHL:s totala intäkter och fördelningen är entrébiljetter (20%) samt kiosk- och souvenirintäkter (10%).

– De uteblivna intäkterna som följer i spåren av pandemin kommer bli ett eldprov för såväl hockeyklubbarna som den övriga idrottsrörelsen. Vi vet redan att SHL totalt kommer förlora 30 procent i direkta intäkter som är direkt kopplade till matcherna, alltså matchdagen, under hela säsongen. Därför måste man agera genom att aktivt se över sina kostnader och hitta andra intäktskällor, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY.

Färjestad är klubben som förlorar mest matchintäkter eller har största minskningen i absoluta tal jämfört med säsongen 19/20 matchintäkter, då Färjestad är klubben som har högsta matchintäkter. EY:s analys tar inte hänsyn kring klubbarnas påverkan i kostnadsmassan, endast intäktsbortfallet. En fingervisning på vad som sedan måste göras inom respektive klubb är att se över sin kostnadsmassa, hitta nya intäktskällor och som en sista utväg finna nytt kapitaltillskott.

Jämförelse mellan eget kapital 19/20 och eget kapital 20/21 efter hela säsong utan publik (i tkr)Jmfrelse mellan eget kapital 1920 och eget kapital 2021 efter hela ssong utan publik i tkr

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close