Nyheter

Ronaldo vs. Messi – vem är bäst?

Det råder inget tvivel om att vi i Cristiano Ronaldo och Lionel Messi har två av världens främsta fotbollsspelare. Inte bara bland aktiva spelare utan även i fotbollshistorien som helhet. Att få se dessa giganter på planen i så många år har varit en fröjd. Nu när dessa herrar börjar närma sig slutet på sina karriärer kan det vara dags att summera och se vem som egentligen är den största. Det är helt naturligt att dessa två spelare kommer jämföras med varandra.

Det finns givetvis många sätt att utvärdera detta, men en statistik som är viktig för en anfallare är antalet mål i internationella landskamper. Både antal mål och hur många mål som spelaren gjort i snitt per spelad landskamp. Fotbollshistorien är full av spelare som haft en bra VM-turnering eller lyckats bra under en period. Men för att placera sig högt på denna lista måste man vara målfarlig i internationella matcher under en hel karriär. På https://www.bonusfinder.com/sv/playojo/ kan du se hur man kan jämföra olika casinon. På samma sätt granskas Messis och Ronaldos karriärer utifrån varje aspekt.

Messi briljerar för Argentina

Lionel Messi debuterade för sitt Argentina redan 2005 som 18-åring. Hans första match, en vänskapsmatch mot Ungern, slutade i katastrof. Efter att ha börjat på bänken blev han inbytt i andra halvlek och hann bara spela i två minuter innan han blev utvisad efter att träffat en motståndare med en armbåge i en närkamp. Hans första mål kom påföljande år i en vänskapsmatch mot Kroatien. Men det var i VM i Tyskland 2006 som de flesta lärde känna Messi för första gången. Han spenderade det mesta av turneringen på bänken men hade flera höjdpunkter under sina inbyten. Han gjorde ett mål mot Serbien och Monte Negro.

Sedan dess har Messi varit en klippa i Argentinas landslag och han har i skrivande stund spelat 139 landskamper och gjort 71 mål. Detta ger honom ett imponerande snitt på 0,51 mål per match. Det kan jämföras med Sveriges främsta genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, som spelade färre landskamper (116) och gjorde färre mål (62) men hade ett något högre snitt med 0,54 mål per match. Messis karriär är ännu inte över.

Ronaldo slår rekord för Portugal

Precis som Messi, debuterade Ronaldo i seniorlandslaget redan som 18-åring. Debuten kom 2003 i en vänskapsmatch mot Kazakstan. Följande år hade han en framskjuten roll i EM 2004 då Portugal spelade på hemmaplan. Ronaldo gjorde 2 mål i turneringen och hjälpte laget fram till en silvermedalj efter Greklands skrällseger i finalen.

Ronaldo var en stjärna i Portugals lag redan från början, och 2008 blev han lagkapten blott 23 år gammal. Sedan dess har han i sin långa karriär i skrivande stund spelat 167 landskamper och gjort 101 mål. Att passera 100 mål i internationella matcher är i det närmaste unikt, och Ronaldo är bara den andra spelaren i fotbollshistorien att passera denna milstolpe. Den förste var iraniern Ali Daei som slutade karriären med 109 landslagsmål. För närvarande har Ronaldo ett snitt på 0,6 mål per spelad landskamp.

Vem är den bästa spelaren?

Att vi har att göra med två av fotbollshistoriens främsta spelare är helt klart. Men vem är bäst? Utifrån antal mål är Ronaldo helt klart den främsta. Han har gjort fler mål och det är osannolikt att Messi kommer ikapp, även om han är två år yngre. Men man måste förstå att det aldrig riktigt går att jämföra två olika spelares karriärer rakt av. Kvaliteten på motståndet spelar stor roll och en spelare kan givetvis vara otroligt viktig för laget även i matcher där han själv inte gör några mål. Detta till trots måste vi erkänna att vi ger vår röst till Ronaldo. Det är svårt att inte imponeras av över hundra landslagsmål, och detta garanterar att Ronaldos namn kommer vara välkänt långt efter att han lagt fotbollsdojorna på hyllan.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close