Nyheter

Slaget om Skåne: Malmö FF fortsätter att vara oddsfavoriter

Skåne är ett av Sveriges stora sport-landskap och hem till otaliga framgångsrika klubbar. Det är inte ovanligt att det utspelar sig derbyn inom allt från ishockey till innebandy, men det är inget derby som är så stort som när Malmö FF möter Helsingborgs IF. Det här skånederbyt kallas ibland för Slaget om Skåne. Kampen mellan de två fotbollsklubbarna har alltid varit hård, även om ett av dem har haft större framgång och ofta är favorit hos spelbolagen

Publik- och bettingfavorit
Alla Skånederbyn brukar locka publik, men framför allt när de två allsvenska lagen möter varandra. Den genomsnittliga publiksiffran har överstigit 20 000 åskådare det senaste decenniet. Rekordet på 28 328 åskådare är däremot från ett möte 1967. Då vann HIF över Malmö FF på bortaplan med 2-1.

Matcherna är också populära att betta på. Det gäller både odds och live odds, vilket är tillgängligt vid betting på sport över nätet. Vanliga odds är exempelvis spel på vinnaren av en match eller på långtidsspel, såsom vem som vinner Allsvenskan. I år har Malmö FF bäst odds på 1.04. Live odds är spel på händelser under en match. Detta kan t.ex. vara på ställning efter första halvlek, första målet, handikapp och flera andra marknader. Inför alla former av betting är det viktigt att analysera förutsättningarna för båda lagen samt granska tidigare resultat.

Historiska framgångar
Helsingborg och Malmö har mött varandra i officiella fotbollssammanhang i snart 100 år. Rivaliteten har alltid varit stor, även om den svalnade under 70- och 80-talet då de två klubbarna inte längre spelande i samma serie. Malmö FF spelade kvar i Allsvenskan medan Helsingborg spenderade 23 år i lägre divisioner. Statistiskt sett har Malmö FF varit det vinnande laget i samtliga möten. Totalt har de vunnit 70 matcher mot Helsingborgs 49 matcher. 31 matcher har spelats oavgjorda. Den senaste matchen var det 116:e skånederbyt i Allsvenskan. Malmö FF vann med 4-1 på hemmaplan och hade ett starkt övertag sett till bollinnehav, passningar och skott mot mål.

Inte de enda rivalerna
Helsingborgs IF kan anses vara Malmö FF största rivaler, eftersom båda lagen representerar Skånes största städer. Malmölaget har däremot fått andra rivaler genom åren. Det har sedan 80-talet funnits en stark rivalitet med IFK Göteborg på grund av kampen om att utmärka sig som Sveriges mest framgångsrika fotbollslag. Malmö FF vann Allsvenskan för första gången 1944 och de är klubben som har vunnit ligan flest gånger. Totalt har det blivit 20 segrar. IFK Göteborg har haft största framgångar i Europaspel. De har vunnit UEFA-cupen, i dag Europa League, två gånger. Det finns också en historisk rivalitet med Malmö-laget IFK Malmö, men dess A-lag möts sällan längre på grund av stora divisionsskillnader. IFK Malmö spelar i Division 2 och har inte spelat i Allsvenskan sedan 1962.

Derbyn av det här slaget blir alltid lite mer spännande än när lag med längre avstånd möts. Båda klubbarna har sina supportrar, men alla gläds – trots att det kanske sker i tystnad, åt att det just är ett lag från Skåne som har blivit svenska mästare flest gånger.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close