Nyheter

Bordtennisturnering till Helsingborg

In i det längsta var planen att genomföra SOC i Stockholm men efter att Internationella Bordtennisförbundet, ITTF, bestämt sig för att genomföra en “bubbla” i Kina, som i så fall hade kolliderat med SOC, togs beslutet att flytta fram tävlingen. Preliminärt är planen i dagsläget att spela en WTT-tävling, antingen en Star Contender eller Contender, i juni månad 2021.

För att ändå bjuda bordtennispubliken på idrott i världsklass är planen att istället genomföra en internationell tävling i Helsingborg Arena den 30 november till 5 december. Tävlingen kommer att gå under namnet Sweden Tour International, och till formatet påminna om en ITTF Challenge-tävling med herr- och damsingel samt U21-klasser. Tävlingen kommer att inledas med kvalspel under tre dagar för att sedan fortsätta med slutspel i lika många dagar skriver Bordtennisförbundet i ett pressmeddelande.

Svensk bordtennis har under de senaste åren bjudits på fina prestationer där bronset på hemma-VM i Halmstad 2018 och Mattias Falcks VM-silver i Budapest 2019 sticker ut lite extra.
– Givetvis är det tråkigt att vi inte kan genomföra Swedish Open som vanligt, men istället blickar vi nu framåt mot Sweden Tour International. Jag är övertygad om att många spelare runt om i världen – och framförallt Europa – är väldigt sugna på att komma igång och tävla och i Helsingborg kommer vi att få bästa möjliga förutsättningar. Det är också viktigt att tävla på hemmaplan och även om det i dagsläget ser ut som att vi inte kommer kunna tillåta någon publik vet jag att våra landslagspelare uppskattar att tävla i Sverige, säger Svenska Bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson.

Att få ihop den internationella kalendern är minst sagt en utmaning och ITTF jobbar intensivt med att återstarta bordtennisen, bland annat med bubblan i Kina som kommer innehålla World Cup för damer respektive herrar samt ITTF Finals och WTT Macau.
– ITTF jobbar hårt med att arrangera högkvalitativa och säkra tävlingar som ska återstarta det internationella tävlandet och om vi i Sverige kan vara med på den resan och hjälpa våra internationella vänner är det mycket positivt. Det är viktigt att vi som av de en ledande tävlings- och mästerskapsarrangörerna i världen tar vårt ansvar, och genom att arrangera Sweden Tour International i Helsingborg gör vi verkligen det, menar Petra Sörling, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.

Sweden Tour International i Helsingborg kommer att genomföras i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och direktiv.

Foto: Irek Kanabrodzki

Relaterade artiklar

Back to top button
Close