Nyheter

Nesat Spahiu på väg uppåt

Nesat Spahiu tog Ariana FC upp i division tre.
Någon fortsättning i klubben blir det inte, men det 36-åriga tränarlöftet väljer ändå att gå ”all in” på fotbollen och har nu fått anbud från klubbar i både division ett och två.

Egentligen skulle Nesat Spahiu ta en paus från fotbollen 2020 efter att säsongen dessförinnan haft tränarsysslan i Prespa Birlik.
Men så, så sent som i juni i år, hörde plötsligt Ariana av sig. De behövde en tränare till sin hårdsatsning och de båda parterna fann varandra direkt.
– Först var jag inte alls intresserad, men jag valde att hoppa på tåget när jag insåg att jag och klubben var på samma våglängd i allt. De var tydliga med sin målsättning och det klickade snabbt mellan oss. Deras mål är att vinna sin division varje år.

Kunde du sätta dina idéer eller kom du till ett dukat bord?
– De hade värvat en trupp utifrån ett specifikt spelsätt och en särskild formation. De hade värvat folk för olika roller i en 4-2-3-1-uppställning och det fick jag naturligtvis förhålla mig till. Klubben hade spelare som ska ha possession och skapa mycket.
Ett sådant spelsystem kräver att spelare är trygga i sina roller och hjälper varandra hela tiden, inte minst i lite lägre divisioner kan det vara svårt att få att fungera?
– Sant. Men vi tränade ihop oss snabbt och spikade startelvan per omgående och hade sedan en väldigt bra säsong.
Skilde det sig att hantera den gruppen jämfört med hur det var i Prespa?
– Ja, väldigt mycket. I Prespa handlade det om att försöka ta poäng cyniskt och anpassa sig efter resurserna. Ariana hade ett väldigt bra fotbollslag som saknade självförtroende när jag tog över. Det var en av de svårare trupperna jag tränat på så vis. Sportsligt var de ett topplag i division tre, säger Spahiu, vars Ariana fixade avancemanget till tran som bästa tvåa i division fyra.
Vad ska du göra nästa säsong?
– Ariana och jag gick skilda vägar i samförstånd. Jag har fått ett par förfrågningar från föreningar högre upp i seriesystemen, men det är en familjefråga också och mycket ska stämma.

Nesat Spahiu spelade själv fotboll tills han var 23 år och fick sin fostran i Malmö FF.
– När jag inte blev något stort i Malmö FF så tappade jag suget. Jag spelade i MFF upp till U17, för att sedan gå till Prespa Birlik och MABI (som är FC Rosengård idag). Ganska tidigt kände jag ett större kall till tränarsysslan.
Hur har du det utbildningsmässigt?
– Jag jobbade upp mig till steg tre 2007. Men när jag skulle gå vidare 2018 var jag tvungen att börja om helt… Så är det.
– Tanken är att satsa på fotbollen. Jag vill gå all in. Nästa klubbval kommer att bli ett viktigt val, ingenting att sticka under stol med för det ska kunna gå att kombinera med de utbildningar som krävs för att ta sig långt inom yrket, säger Spahui som har varit seniortränare i 13 år och har mycket erfarenhet för att vara 36 år
– Jag har en tydlig idé hur jag vill hantera ett lag och en förening. Valet på nästa klubb blir klart relativt snart.
Vad är det som lockar när du väljer mellan olika föreningar?
– Långsiktiga lösningar där man har ambitioner. Många parametrar ska stämma överens med varandra. I Ariana fungerade allt från styrelse, sportchef, ledarstab och spelare. Kan man få dem att jobba tillsammans så blir det roligare att jobba.

Till vardags jobbar Spahui på Rädda Barnen i Malmö som verksamhetsansvarig i Malmö. Samhällsfrågorna står i fokus.
– Jag vill gärna ge tillbaka till samhället och inte minst ungdomarna. Jag är en Rosengårdskille och brinner för frågor i socialt utsatta områden.

Läs även:

Nesat Spahiu: “Det finns endast en räddning och det är en ny konstgräsplan”

Relaterade artiklar

Back to top button
Close