Nyheter

Region Skåne går in som garant för skånskt VM i handboll 2023

Vid sitt möte i Kristianstad idag beslutade regionstyrelsen att föreslå regionfullmäktige en oförändrad skattesats på 11,18 för 2021 och att ställa upp med en garanti för handbolls-VM 2023 i Skåne. Handlingarna hittar du här.

Beslut i korthet:

  • Regionstyrelsen beslutade att ge en garanti på totalt 24 miljoner kronor för att delar av handbolls-VM för damer och herrar 2023 ska kunna genomföras i Skåne. Garantin betalas endast ut om mästerskapet inte genererar de intäkter som förväntas.
  • Region Skåne ger en garanti på 18 miljoner kronor för matcherna i Malmö samt en garanti på 3 miljoner kronor för matcherna i Kristianstad och Helsingborg. Regional utveckling får också ett uppdrag att vid detta arrangemang ta initiativ för att öka samhällsnyttan av arrangemanget genom att stärka folkhälsa och jämlikhet. Med erfarenheter från tidigare, motsvarande arrangemang, beräknas risken att Region Skåne för att ska behöva betala ut sin garanti som liten.
  • Omsättningen kopplat till turismen som evenemanget beräknas medföra uppgår till cirka 90-100 miljoner kronor. (Ärende 18).

Efter att tidigare ha tilldelats värdskapet för herrarnas EM 2020 (tillsammans med Norge och Österrike) och herrarnas VM 2023 (tillsammans med Polen) ska Sverige tillsammans med Norge och Danmark arrangera damernas VM i december 2023.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close