skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

IFK Ystad:s första damlag igång – ”Vi siktar på SHE”

Handbollskartan i Ystad ritas hela tiden om.
På damsidan var det i en evighet Pandora som var stadens lag.
Nu är den klassiska klubbens handbollssektion lagd i graven och efter Ystad IF:s elitsatsning står nu IFK Ystad på tur.
– Vi siktar på SHE, säger det nystartade division tre-lagets tränare Kenan Kozica.

Ystads IF har kommit en bra bit på sin damsatsning. Representationslaget krigar om en plats i Allsvenskan och klubben har även ett utvecklingslag i division tre.
IFK Ystad däremot har aldrig någonsin haft ett damlag – förrän nu.
”Di Röes” ordförande Joakim Öhrström menar att det var på tiden att något gjordes åt den saken.
– I Ystad har det varit Pandora som stått för damidrotten genom åren, ända sedan 1930, talet. De har hållit fanan högt och gjort det väldigt bra. Förra våren fanns det dock bara ett lag kvar i Pandora, F05-laget, och då fick vi erbjudandet att ta in dem under IFK Ystad-flagg. Och så blev det.
Bollen kom snabbt i rullning. Både på planen och vid sidan av den.
– När vi offentliggjorde F05-övertagande de så fick vi direkt frågan om vi kunde ha något damlag också. Och visst, det var vi positivt inställda till, men det är inget man snyter ur näsan direkt.
Erika Andersson blev en viktig kugge i uppstarten av ett damlag. Hon raggade snabbt ihop ett tiotal spelare, sedan blev det en styrelsefråga.
– Ryktet spred sig snabbt i och kring Ystad och vi insåg att det fanns ett stort gäng med tjejer som var intresserade. Sedan behövdes det ledare naturligtvis och Kenan Kozica var en av dem som nappade diket. I oktober förra året formades de sista bitarna.
Varför mår IFK Ystad bra av ett damlag för första gången?
– Det är fantastiskt bra på många olika sätt. Inte minst för att vi vill vara en modern förening som kan erbjuda både pojkar och flickor handbollsträning under jämställda former.

YIF har kommit en bra bit i sin satsning…?
– Ja, och det var inte bara glada miner i staden när vi satte igång det här projektet, men en del spelare som vi fick var sådana som tidigare slutat i YIF och, som av olika skäl inte kunde vara med på en satsning i YIF:s division ett-lag. Jag är helt övertygad om att vi kan fylla ett behov under den nivån, säger öhrström för att sedan poängtera att de har en lång väg att gå för att kunna mäta sig med YIF.
– Vi måste bygga en verksamhet på tjejsidan som gör att vi kan hålla dem kvar tills de blir juniorer och allra helst även seniorer.
Idag har IFK Ystad ett damlag (division tre), sitt F05-lag samt något enstaka flicklag bland de allra yngsta.
Har du märkt att damlagssatsningen gett positiva ringar på på vattnet?
– Absolut. Jag tror att detta är gynnsamt för oss som helhet. På sikt tror jag att vi kan få en god försörjning av egna spelare.

Kenan Kozica, 28, är huvudtränare för IFK Ystads damsatsning.
Han har fina meriter som ungdomsspelare och var med i den 92-kull som bland annat vann dubbla USM-guld med Jim Gottfridsson som härförare.
– Efter en tidig korsbandsskada valde jag att sluta som spelare för att istället satsa på tränarkarriären.
Hur fick du giget i IFK Ystad?
– När det började pratas om ett damlag så var det flera av spelarna som idag ingår i truppen som var drivande – och jag hade haft dem i Ystads U-lag.
Hur många är ni?
– Idag är vi 17 spelare i truppen och vi har jobbat tillsammans sedan maj, då försäsongsträningen inleddes med fyspass. I augusti blev det lite träningsmatcher och nu har vi hunnit med två seriematcher.
De två seriematcherna har sportsligt sett gett positiva signaler. 26-11 mot Lödde och 28-15 mot Botulsplatsens BK. Dock har administrativa missar resulterat i att de matcherna bytts ut till två 0-10-förluster och noll poäng.
– Vi märker ofta att vi har dragit igång på kort tid och det visade sig att vi inte registrerat alla spelare. Det kan bli kostsamt eftersom vi bara spelar enkelmatcher i grundserien. Då har man egentligen inte råd att förlora någon match om vill gå upp. Nu har vi inte råd att tappa fler poäng.
Vad har ni för målsättning?
– I år har vi har inställningen att vi vill gå upp direkt. Det är viktigt för oss att ha någonting att sträva efter på träningarna.
Finns det någon mer långsiktig målsättning?
– Målet är SHE, men vi tar allt successivt och försöker att skapa oss ett namn först.
Ni har ingen återväxt i föreningen ännu?
–Nej, inte alls som YIF. Men vi får bygga på sikt
Har staden verkligen plats för två elitsatsande damlag?
– Ja, finns det på herrsidan så kan man säkert lyckas på damsidan också – åtminstone i en stad som Ystad. Underlaget finns i staden. Många har säkert valt YIF för att det inte funnits alternativ, men nu finns det det. Vi har lika goda träningsmöjligheter. Sedan har YIF kommit en bit på vägen vilket ger dem en fördel.

Nästa match för IFK Ystads damer spelas den 7 november borta mot HK Hök i Laholm.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close