skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Fotboll vs Handboll vad gillar svenskarna mest?

Sverige är ett land som absolut älskar sport och i vårt avlånga land så finns det i stort sett möjlighet till att syssla med det man tycker är roligt varse det handlar om ridning eller ishockey. Det som är så fantastiskt med Sverige är att det finns någonting alla gillar och alla får vara med att prova. Svenskar är inte bara intresserad av att hålla på med sport, vi älskar att titta på sport och vi älskar att betta på sport genom casino på nätet och svenska betting sajter. Det finns inget annat sätt att säga det på annat än att vi helt enkelt är lite sport nörd i alla dess former.

De två populäraste sporterna
Bland dem två mest två populära sporterna så ingår handboll och även fotboll. Nyligen på sociala medier har det kommit att blåsa upp till en stormig debatt där personer börjat diskutera skillnader och jämförelser mellan fotboll och handboll. Debatten kom att börja blåsa upp i samband med pinsamma filmningar i viktiga fotbollssammanhang. Nog så har dessa filmningar befogat den typ av sågning det får. Men vad är egentligen skillnaden mellan två av de största sporterna? Den här artikeln kommer gå igenom detta så häng med.

201102 AIK:s Nabil Bahoui under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Varberg den 2 november 2020 i Stockholm.
Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0064

Två helt olika sporter
Förutom den alldeles uppenbara skillnaden att fotboll spelas med fötterna och att handboll inte involverar fötterna överhuvudtaget så finns det väsentliga skillnader som kan vara värd att redogöra utifall man ska jämföra sporterna åt.

Historik och antalet utövare
Det svenska handbollsförbundet grundades 1930. Handboll är en lagsport där planen består av 6 stycken utespelare och även en målvakt. Handboll har idag någonstans runt 220 000 aktiva spelare och det växer så det knakar. Av dessa 220 000 som utövar sporten så är åtminstone hälften av alla utöver i åldrarna 7–14.
Det många inte känner till om handboll dock är att många av dem som utövar sporten faktiskt är ganska långa. I topplagen så är genomsnittslängden hela 190 cm.

När det kommer till fotboll så har den här sporten funnits med i Sverige mycket längre. Det svenska fotbollsförbundet grundades i slutet av 1904 och det är det största idrottsförbund i Sverige med över 600,000 aktiva spelare och mer än 1 miljon användare. Det är förståeligt att fotbollsförbundet har fler spelare och medlemmar med tanke på att sporten funnits med längre. Bortsett från detta så är fotboll en enklare sport att starta då det inte kräver någon inomhushall vilket gör det smidigare att starta.

Publik
Vad gäller publikstöd så skiftar det såklart väldigt mycket från klubb till klubb för båda sporterna men någonting som vi med säkerhet kan fastställa är att överlag, så finns det ett mycket större intresse för fotboll. Vad gäller handboll så sänds landskamper och endast enstaka klubblagsmatcher på tv, men vad gäller fotboll så sänds i stort sett alla matcher på tv både klubblags såväl som landskamper. Detta gäller inte bara för den högsta ligan, allsvenskan, utan gäller även för lägre ligor så som superettan.

Det finns också ett stort intresse att kolla på matcherna live. För de större klubbarna så kan en fotbollsmatch locka till sig tusentals personer. En AIK match kan exempelvis locka till sig närmare 50 000 supportrar och fylla arenor.

Vad gäller handboll är publiksiffran inte alls lika stor. Det finns också mycket sämre förutsättningar när det kommer till att få större publik i handboll då handbollshallarna är mindre och inte har i närheten av samma kapacitet som de fotbollsarenor som finns ute i landet.
Intäktsgenerering/sponsring

Den här punkten knyter in i den tidigare då dessa absolut går hand i hand. Vår expert Amy Martinsson förklarar att intäktsgenerering och sponsring går hand i hand med den publiksiffra och den exponering matcher och lag får. Sponsring bygger i det stora hela på att spendera pengar för att tjäna pengar genom att varumärkets position stärks. När det är färre ögon som tittar på en match så blir företag inte lika hängiven till att bidra med sponsring.

Vad gäller fotbolls så är det många stora företag som går in och sponsra med hundratusentals och ibland även miljontals kronor (beroende vilket lag såklart). Vad gäller handboll så är det inte alls lika stora summor som sponsorerna rullar ut och det är mycket mer av en affärsuppgörelse.

Får företagen inte tillbaka tillräckligt så upphör sponsringen. Detta kan man se med företaget Fristads. Det har valt att sponsra herr handbollens högsta ligga men tagit ett steg tillbaka från att vara partner med högsta damhandbolls ligan. Den bakomliggande anledningen är att damligan inte ger tillbaka ett tillräckligt värde.

Slutsats
När det gäller de två sporterna fotboll och handboll så kan vi konstatera att mycket skiljer dem åt samt att intresset för fotboll är lite större.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close