Eskilsminne IFFotbollNyheter

André Petersson i Eskilsminne ”Potentialen på denna trupp är betydligt högre än nuvarande tabellplacering”

Eskilsminne fick en tuff start på serien och dessutom ett hastigt tränarbyte i augusti. Rollen som huvudtränare övertogs av assisterande tränaren André Petersson.

André började sin fotbollsbana som spelare i Eskilsminne som fyraåring och blev förutom två avstickare under uppväxten till Syrien och Sydkorea föreningen trogen med spel hela vägen från knattelag till seniorlag. 

– Fattade tidigt intresse i min uppväxt för ledarskap med en far som är yrkesofficer och många goda ledarförebilder i min omgivning växte nyfikenheten i dessa frågor. 

Tränaruppdragen inledde André som 15-åring i FC Helsingborg. Därefter övergick han till ungdomssidan i Eskils parallellt med tiden som aktiv ungdoms- och seniorspelare.

– Inledningsvis var de yngre pojklag och därefter har åldern successivt stigit sedan start. De senare fem åren har jag varit i föreningens äldre U-lag. 

Det är mycket tid du lägger ned på fotbollen?
– Som aktiv fotbollstränare är man allt som oftast ständigt i tankeprocesser. Planering, uppföljning, utvärdering och periodisering sker dagligen fortlöpande. Därtill utförande av träning, match och motståndaranalys. Längre bortamatcher brukar ge möjlighet att ”arbeta undan” effektivt. 

Är det värt all denna tid?
– Ja, individuell och kollektiv utveckling tillsammans med framgång är belöningen. 

Hur motiverar du dina spelare att träna och prestera på matcher i dessa Corona tider? Hur märker du själv av pandemin?
– Vi besitter en motiverad och ambitiös grupp som drar varandra vilket underlättar i vågskålen mot yttre faktorer likt covid-19. Det mest märkbara för vår del denna säsong utifrån pandemin har varit att hitta rätt balans och periodisering för spelarna utifrån ett komprimerat spelschema i dubbelmöten på sex månader. Men också förmågan att vara flexibel och kunna justera upplägg i träning och match med kortare varsel utifrån exempelvis förkylningar eller andra symptom som omöjliggör deltagande.

När det går bra för laget och ni radar upp segrar är allt och alla positiva men när det blir motgångar, oberoende av anledning och laget inte levererar så låter det annorlunda. Hur får du spelarna att hantera den yttre pressen?
– Glädje och motivation är två komponenter som blir viktiga i ett väl fungerande och vinnande lag. Att sätta normer och beteendemål som eftersträvas oavsett resultatets utgång tror jag är viktigt för processen framåt, ofta visar det vägen ur en dålig trend. Repetera, uppmuntra och återkoppla. 

Hur hanterar ni kritik från media/omgivning/supportar mm?
– Vi bara kör, ett och annat kvartssamtal med supportrarna hör till. 

Hur vill du själv summera säsongen 2020?
– Säsongen 2020 lär gå till historien utifrån den förödande pandemin. Vi är inte färdigspelade ännu vilket gör att jag ogärna summerar helheten. Faktum kvarstår dock i att vi tagit betydligt fler poäng på hösten och satt oss i en betydligt mer gynnsam position inför de avslutande tre matcherna. 

Känner du själv av att förväntningar är höga på att klättra upp i tabellen?
– Vi har lovat oss själva att vara med och tävla om poäng hela vägen fram. Vart det räcker utifrån tabellen låter vi framtiden utvisa. 

Spelar det egentligen någon roll om ni placerar er som femma eller landar på en exempelvis tiondeplats i tabellen när serien är slut?
 -Utifrån utgångsläget vi hade inför hösten blir våra tre avslutande matcher viktiga för att säkra kontraktet. Tar vi ytterligare tabellplaceringar ser vi det som en fin effekt av väl genomfört arbete. 

Vad anser du behövs för att ni ska bli ett lag som ligger i toppen nästa år?
– Vidhåller fortfarande min uppfattning som jag framförde i somras om att kvalitén, potentialen på denna trupp är betydligt högre än dåvarande och nuvarande tabellplacering. Ett väl inarbetat arbetssätt, hållbarhet, tillit och ansträngning är nyckelingredienser framåt.  

Hur ser du på din egen framtid? Blir du kvar som tränare i Eskils nästa år?
– Året som assisterande och huvudtränare i Ettan har varit väldigt lärorikt och givande. Drivs av miljöer som är framåtlutande. Tidsstämplar inte min framtid men trivs bra på nivån och tar på sikt gärna vidare kliv högre upp om och i så fall när tiden väl är mogen. För min egen del har inte fokus hamnat på 2021 ännu. Där är tre återstående matcher i tankarna för tillfället, därefter blir det viktigt för Eskils att navigera vägen framåt om vem som bäst lämpar sig driva denna fina grupp mot nästa steg. 

Det förargliga kvalstrecket. Det är tätt i nedre delen av tabellen, fem lag där skillnaden bara är två poäng emellan.  Vad är din förklaring till att ni ligger där?
– En trevande inledning satte oss i ett prekärt tabell och prestationsläge som vi fick benat ut och nu har vi givit oss själva förutsättningar om att tävla om ett förnyat kontrakt hela vägen in i slutomgången. 

På lördag är det åter dags för ny match. Ni möter då Assyriska på bortaplan. Förra mötet slutade med förlust. Ni kommer till matchstart med fyra segrar på raken och har en positiv känsla bra självförtroende. Vad är din förklaring till att det har gått så bra sista tiden?
-Vår organisation på plan, våra inarbetade principer i anfall/ försvarsspel har skapat en stabilitet som medfört självförtroende och stabilitet i vårt utförande. Vår fysiska ansträngning medför också att vi gnuggar på bra över 90 minuter. 

Hur ser du på era chanser till att besegra Assyriskan denna gången?
– Goda. Åker upp till Jönköping för att vinna. 

Hur tror du att matchbilden kommer att se ut?
– Den lär svänga på båda hållen, Assyriska är ett duktigt och skickligt spelande lag. 

Vad krävs för att ni ska stå som segrare?
– En prestation i närheten av våra senare där vi formerar oss organisatoriskt väl. Rejält tilltagna i duellspelet och förhåller oss till matchplanen i 90 minuter. 

Hur är stämningen i laget inför helgens match?
– Mycket god. 

Är hela laget disponibla?
– Ja, förutom Filip Egger som är avstängd, Alexander Engholm skada (korsband), Linus Persson (benbrott hand).

Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close