Nyheter

Beskedet: Lunds BK ger upp ödesmatch – tar ansvar för smittorisken

Lunds BK kommer inte att spela bortamatchen mot utsiktens BK under lördagen.
– Dels för att vi bara kan mönstra sammanlagt sju spelare. Men framför allt för att det vore ytterst oansvarigt ur ett smittskyddperspektiv att göra någonting annat än att ställa in, säger klubbchef Bosse Cronqvist.

Under fredagen hade Lunds BK:s styrelse ett krismöte som en följd av att representationstruppen drabbats av Covid 19
Slutsatsen:
– Vi har ingen möjlighet att spela. Just nu kan vi bara mönstra sammanlagt sju spelare. Tävlingskommittén hos Svenska Fotbollsförbundet och Utsikten har blivit informerade om vårat besked, säger Cronqvist.
– Sedan får SvFF betrakta om det innebär WO-förlust för oss eller om det kan behandlas annorlunda.
Tävlingskommittén har fått reda på at det är vår situation, som bland annat innebär att inte har någon målvakt över huvud taget.
– Men hur förbundet hanterar det får bli en senare fråga. Vi kan inte göra mer just nu. Vi kan inte tvinga spelare som ligger sjuka att arbeta. Vi har ett antal spelare som ligger nedbäddade i Covid 19-symtom. Vissa har fått bekräftat att det handlar om viruset, andra väntar på besked förhoppningsvis under måndag eller tisdag.
Vad innebär detta rent sportsligt?
– Det kan ju betyda att vi åker ur Ettam Södra – av hälsoskäl.

Förutom att bidra till stor samhällsnytta på en mängd olika sätt, som det innebär att driva en stor fotbollsförening, så har Lunds BK under hösten även drivit en kampanj för att samla in pengar till Cancerfonden.
Nu när klubben själva är drabbade av sjukdom kan dess ansvarstagande kosta ett division ett-kontrakt.
Känner ni er svikna?
– Njae, inte så kanske. Men man kan ju överväga om Svenska Fotbollförbundets reglementen är anpassade för samhällsansvar. Man kan fundera kring hur långt man kan gå? Hur viktig är en fotbollsmatch?
– Vi som förening måste se allt ur er ett samhällsperspektiv. Hälsan måste gå först. Jag skulle inte må bra om det uppstod en situation där vi pressar någon att spela – och sedan få reda på att de eller någon i dess närhetdrabbas av hälsoproblem.

Cupmatchen mot Malmö FF, som är tänkt att spelas den 25 november (på onsdag) på Eleda Stadion diskuterades också.
– Den frågan ligger fortfarande öppen. Testerna på många av spelarna tar lite längre tid och vi räknar med svar på måndag-tisdag. Sannolikheten att de skulle vara friska är samtidigt väldigt små. Den matchen ligger definitivt i farozonen.
Malmö menar att de inte har någon möjlighet att spela matchen efter den 6 december, då deras spelare går på semester då.
– Det är mycket möjligt att vi måste tacka nej till MFF-matchen också, avslutar Bosse Cronqvist.

 

Läs även:

Lunds BK tvingas spela trots Covid 19 i laget – “Inget ansvarsfullt beslut”

Relaterade artiklar

Back to top button
Close