Nyheter

Lunds BK tvingas spela trots Covid 19 i laget – ”Inget ansvarsfullt beslut”

– Sverige är under hård prövning. Det kommer att bli värre. Gör din plikt ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, säger statsminister Stefan Löfven i ett brandtal häromdagen.
Och folket tycks lyda.
Eller, tja…
Fotbollsmatcher ska ändå spelas till varje pris. Det är ju trots allt bara en global pandemi i en brinnande värld.

Lunds BK går inte bara en kamp för överlevnad i Ettan Södra.
Laget har även gett sig in i en strid med motståndare och Svenska Fotbollsförbundet för att få sina ödesmatcher framflyttade på grund av att en stor andel spelare är indisponibla eftersom de drabbats, eller misstänks ha drabbats, av Covid-19.
Den senaste kampen verkar gå förlorad. Under fredagen kom beskedet från SvFF: tävlingskommitté att lördagens bortamatch mot Utsiktens BK SKA spelas.
Skånesport och andra medier har rapporterat om Lunds BK:s svåra förutsättningar inför avslutningen av serien.
”Matchen nu till helgen kan vi inte spela rent numerärt då vi har för många frånvarande” sa LBK:s ordförande Håkan Kerren då.

Utsikten har sagt nej till Lunds BK:s önskan om att flytta fram matchen till senare i vinter. I ett yttrat till SvFF skriver de:
”Att flytta en match in i tiden för hårdare restriktioner (24/11) låter allt annat än ansvarsfullt. Utsiktens BK kommer inte kunna genomföra matcher efter 30 november på samma sportsliga villkor då ett flertal spelares avtal går ut, och fick i senaste omgången spela med en icke komplett trupp då sjukdomar och avstängningar gjorde att vi endast fick ihop 17 tillgängliga spelare. Utsikten föreslår att låta föreningarna använda sig av Ej kontrakterade spelare från egna led i form av U-19 och U-17 spelare i slutfasen av serierna då det gynnar både svensk fotboll och klubbarna på sikt, och det hade skapat förutsättningar för att säkerställa dem sista omgångarna av seriespelet i november.”

Göteborgsklubben föreslår alltså att matcherna spelas med spelare i U-sektionen. Ur ett sportsligt perspektiv kan det naturligtvis diskuteras, men för klubbchef Bosse Cronqvist handlar det just nu enbart om andra värden.
– Det är olyckligt att denna pandemiproblematik sammanfaller med de sista omgångarna, men hälsan måste gå före. Vi har en grupp spelare, och även ledare där det finns stor risk att det finns smittspridare. Att utan att ha klarhet i sjukdomsbilden både resa och spela matcher vore extremt oansvarigt.

Lunds BK är en fotbollsförening med sällsynt kompetens inom just pandemin. Dess ordförande Håkan Kerren är nämligen verksamhetschef på Helsingborg Lasarett och jobbar dagligen med Covid-19-frågan i samråd med Skånes smittskyddsläkare.
– Fotboll är inte viktigare än hälsa. Det är vi överens om i klubben, säger Cronqvist.
Är det mest ansvarsfulla att lämna WO?
– Ja, definitivt, vi kan inte bidra mer till smittspridning. Det är inte ansvarsfullt beslut ur ett häslossynpunkt.
Och lämnar ni WO i två matcher så kommer kan ni inte lyfta från nedflyttningsplatsen A-laget just nu är placerad på i tabellen.
– Sant, och vi har en Cupmatch mot Malmö FF som inte heller bör spelas.
Utsikten föreslog att ni skulle skicka U17-spelare?
– Normalt sett kanske vi gjort det också, om det handlat om vanliga sjukdomar eller skador. Men vi har ett regionalt beslut att vi inte ska lämna distriktet för att spela fotboll med personer i de ålkdersgryppen. De är helamatörer och får inte lämna regionen. Samma sak i gäller för övrigt Göteborg, men det hade inte Utsikten koll på.
Vad händer nu?
– Senare idag ska vi ha ett internt möte för att se om det ens finns minsta lilla möjlighet att spela. Ett gäng personer är testade, andra väntar på svar (som tar tid). Sedan har vi grupp som har bekräftade svar. Minst tolv har blivit testade, men många fler som inte kunnat bli testade ännu eftersom trycket på tester är så högt i region Skåne just nu.

Ettanfotboll har som grundprincip att inte invända mot att en match skjuts upp och spelas senare, om båda föreningarna är överens. Inför och under säsongen har de vid upprepade tillfällen talat med föreningarna i Ettan och framhållit att det ju längre in i säsongen de kommer, ju svårare kommer det att bli att ställa sig bakom önskemål om att flytta matcher, oavsett skäl därför och om man är överens.
Däremot har det införts tillfälliga regeländringar, bland annat att att en klubb ska kunna lämna WO utan att det leder till degradering.

På lördag klockan 14.00 är det tänkt att vara avspark på Ruddalen i Västra Frölunda.
I en match där ingen kan vinna.

Övrig del av SvFF:s beslut:

I det aktuella fallet är säsongen långt gången med endast två omgångar kvar att spela. Båda lagen har matcher i Svenska Cupen att spela. Därför ser de ovanligt begränsade möjligheter att tillmötesgå Lunds BKs begäran.

Den möjlighet de ser för en uppskjuten match är därför att matchen – om SvFF TK bedömer att den bör flyttas –i sådant fall måste spelas senast den 25 november. Detta förutsätter dock i sin tur, såvitt de kan förstå, att de båda matcherna de två berörda lagen har i Svenska Cupen i sin tur måste flyttas och i sådant fall förläggas i tiden till efter det att seriespelet i Ettan avslutats.

SvFF har inhämtat Malmö FFs inställning kring hur de ställer sig till en eventuell flytt av deras match mot Lunds BK den 25 november i omg. 2 av Sv. Cupen. Malmö FF har fört fram att de kan flytta matcher en vecka framåt till den 2 eller 3 december. De kan inte spela senare än den 6 december eftersom deras spelare är iväg på semester då.

Tävlingskommitténs bedömning:

SvFF har, under pågående pandemi, valt att följa Folkhälso- myndighetens allmänna råd och rekommendationer. Dessa nationella rekommendationer ligger också bakom TK:s i juni 2020 beslutade grundläggande principer i fråga om bl.a. matchflyttar, där det bl.a. anges att prövning sker från fall till fall, dvs. det går inte att peka på tidigare ärenden som vägledande, men det bör röra sig om minst sex spelare som har läkarintyg på en sjukdom som utesluter spel vid matchtillfället. För det fall en förening har flera spelare som efter provtagning är konstaterat sjuka i Covid-19, kan föreningen – ges rätt att flytta en match. Föreningen ska, på begäran från SvFF, uppvisa provtagningsbesked, läkarintyg eller motsvarande underlag som visar att spelarna är sjuka.

TK konstaterar att Lunds BK inte har inkommit med några provsvar över spelare som är konstaterat smittade. Mot bakgrund av att Lunds BK eventuellt kommer spela kvalspel och de har en planerad match i Svenska Cupen som inte kan senareläggas annat än de datum som gäller för kvalet till Ettan är det inte heller tävlingstekniskt möjligt att skjuta upp den aktuella matchen.

TK beslutar, med stöd av det ovan redovisade, att avslå framställan från Lunds BK, innebärande att matchen ska genomföras den 21 november 2020.

Lunds BK har möjligheten att skriftligen överklaga beslutet hos Överklagandenämnden

Relaterade artiklar

Back to top button
Close