skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

HK Malmö tog åttonde raka – nytt steg framåt för Elias Hall

HK Malmö körde över Aranäs med 32-19 (16-9) på hemmaplan och såg oförskämt bra ut.
Det var ett litet steg för klubben på vägen mot en möjlig serieseger.
Men också ett nytt litet steg i rätt riktning för den 18-årige Kävlingeprodukten Elias Hall.

HK Malmö ångar på i handpollsligan och ter sig just nu kanske som det mest stabila av de skånska topplagen.
Efter förlusten mot IFK Skövde den 4 oktober har Malmöiterna i tur och ordning besegrat:
Hallby (borta) med 27-24.
Ystads IF (hemma) med 28-27.
GUIF (borta) med 30-21.
Önnered (borta) med 30-28
Redbergslid (hemma) med 24-18.
IFK Ystad (hemma) med 23-19.
OV Helsingborg (borta) med 35-27.
Nu kom alltså åttonde raka segern – mot Aranäs med 32-19.
Låt oss summera matchen i ett ord och sedan gå vidare med livet: Klasskillnad.

En av påläggskalvarna i HK Malmö (en av tre 02:or i laget) är den 18-årige U-landslagsspelaren Elias Hall. En bastant (1,94 lång och 100 kilo) vänsterhänt högernia fostrad i Kävlinges korridorer – men uppväxt i det lite vackrare och fagrare Furulund (vilket är noga att påpeka…)
Han kom till Malmö i juni 2019 och och slussas sakta men säkert in i Handbollsligan.
Hur har vägen till A-laget varit?
– Vi har normalt sett ett division två-lag där jag och den andre 02:an Arvid Håkansson spelar i. Vi tränar fullt med A-laget så länge det inte krockar med skolan.
Premiären skedde redan förra säsongen och i år har det blivit ett par inhopp på runt tio minuter varje gång.
– Det har blivit väldigt mycket träning och få matcher nu när division två-spelet är helt inställt, så jag är bara med A-laget vilket är väldigt roligt.
Det har gått rätt snabbt att gå från stjärna i pojkhandbollen till att kriga sig till en plats i handbollsligans kanske bästa lag?
– Tidigare har jag alltid varit två huvuden högre och 20 kilo tyngre än mina motståndare och bombat in mål, men så är det inte längre. Nu kommer Kassem med två raka armar i bröstet och så tar det stopp.
Hur är det att stångas mot honom på träningarna? Hur mycket smällar har du fått!?
– Äsch, jag har nog skadat honom fler gånger än han skadat mig. Det är lite taskigt när han är så snäll.
Shit vad du ommer få stryk av honom och hans polare på nästa träning nu..
– Ja, det är väl risk för det, hahaha.
– Skämt åsido så har det alltid varit ett mål att ta mig till Handbollsligan. Det var en längre bit dit än jag först trodde, men man lär sig väldigt mycket i den hör omgivningen och jag får ständigt mycket tips som gör mig till en bättre spelare.

Du har många farbröder i laget. Tänker du ofta på åldersskillnaden?
– Nej nej. Jag har växt in i ,in roll och jag trivs verkligen med alla i laget. De har många säsonger i eliten bakom sig och man får se till att lära av sig av dem hela tiden. Dessutom är de stöttande och blir genuint glada när jag kommer in på planen. De gör allt för att jag ska känna mig trygg.
När man får sådär korta chanser rätt sällan – kan det inte göra en ivrig och känna sig tvungen att bomba in den i krysset så fort minsta lilla tillfälle ges?
– Nej, inte alls. Man vill väl alltid prestera, men det är inte nu man ska vara som bäst. Detta är lärdomsstunder och det är Stian Tönnesen tydlig med. Man känner ett pirr i kroppen och en blandning av att inte vilja göra bort sig och att samtidigt prestera.
Idag blev det två mål på tre avslut.
– Vid det första målet hoppar jag in från tio meter och vände ner bollen i målvaktens vänstra hörn. Det andra målet kom i andrafasen, där jag gled in i ”1-2-hålet” (utsida två) och fick in bollen. Sedan tog jag ett kanske inte perfekt beslut att skjuta i slutsekunden, men men…

Tidigare har Hall även haft en roll i det ungdomslandslag som tränats av Tomas Axnér, men som nu hanteras av Jesper Östlund.
– Jag har blivit petad i de två senaste samlingarna. Kanske för att jag inte jättebra bakåt när jag var 16 år.
Vilka detaljer har du förbättrat i ditt spel sedan dess?
– Absolut försvarsspelet. Som 16-åring tror man att man är störst, bäst och vackrast och då var inte försvarsspelet det viktigaste.
Nu låter du som en ung Ola Månsson…?
– Ha, ja, men ska man nå någonstans inom handbollen måste man vara en tvåvägsspelare – det har jag verkligen fattat. Nu spelar jag mest tvåa i försvaret och det är verkligen utvecklande på träningarna. Kassem hjälper mig massor i varje situation. Han rättar, korrigerar och peppar. Vi brukar stå bredvid varandra. Han är så gullig…
Vilka har du före dig på din position – är det renodlat högernio du spelar eller dansar du på andra positioner också?
– Nej nej, där inne centralt ska jag inte vara… Jag har levt mycket på mott skott och ska väl fortsätta göra det. Magnus Persson och Fredrik Lindahl är framför mig idag och jag lär mig varje dag av dem.
I familjen Hall kokar det av handboll. Men intresset kom snarare i valet av uppväxtort än från föräldrarna.
– Pappa Mattias Hall var simmare på hög nivå, men alla fyra barn i familjen har snöat in på handboll. Det blir lätt så om man växer upp i Kävlinge – även om familjen numera bor i Lund. Min syster Filippa Hall har nyss debuterat i LUGI:s SHE-lag och gjort mål denna säsongen. Hon är 03:a och även hon vänsterhänt, men högersexa. Lillebror Kasper Hall är målvakt i LUGI:s farmarlag och varit med på lite riksläger.
Avslutningsvis. Vad vill du med din handboll?
– Drömmen har alltid varit att bli proffs och jag lever kvar i den bubblan. Jag pluggar handbollsgymnasiet i Lund och läser naturinriktning för att kunna skaffa mig alternativ om handbollen inte skulle fungera.

Stian Tönnesen om Elias Hall:
– Elias kom till oss som A-pojk, så det har varit ett stort steg för honom att ta. Han har lagt på sig mycket muskler och gjort många timmar i gymmet det senaste året. Sedan har han fått träna kontinuerligt med A-laget vilket är gynnsamt, men vi måste vara på det klara med att det där tar tid. Jag arbetar inte för att han ska bli färdig som 19-åring utan vill forma honom långsiktigt.
– På A-pojksnivå kunde han gå upp och skjuta hur han ville, här låg han tidigt på rygg på träningarna och det blev nog en snabb realitycheck som han reagerade bra på. Han är villig och lyhörd och vill lära sig.
Det måste vara kul att få träna och forma den här typen av råämnen?
– Ja, absolut. Han har ett skott som är riktigt bra och sådana typer växer inte på träd. Han kan ta stora skutt i karriären så småningom.
Sedan betonar Stian det uppenbara:
– Ofta tar det tid för de här typerna. Tim Hilding tog det tre-fyra år för att ta steget på allvar. Elias är lång, stor och vänsterhänt. Och har han viljan kan han nå långt. När han är 22-23 och kan se hur allt jobb betalar sig så blir det nog bra, men först ska han spela kontinuerligt.
Vad blir nyckeln för Elias Hall?
– Det viktigaste är att han vill någonting, då finns det inga gränser. Det måste finnas vilja att offra allt för att kunna bli riktigt bra.
Du har matchat in honom försiktigt i Handbollsligan. Kan du se att det ger resultat?
– Definitivt har de korta inhoppen har utvecklat honom. Nu har han mer tålamod och står dessutom emot bättre bakåt. Det är stor skillnad på Elias detta året jämfört med förra året, avslutar Stian.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close