Nyheter

Rumpchock när Leo Larsson var tillbaka på handbollsplanen

Efter säsongen slut i våras valde Leo Larsson att lägga handbollen åt sidan för att satsa på en annan karriär i familjeföretaget Bösarps Grus & Torrbruk.
Det höll i ett drygt halvår.

På tisdag är 30-åringen med i IFK Kristianstads trupp igen. Espen Christensen har skadat knäet och Leo kliver in som back-up under tiden då norrmannen Espen är out.
Leo med fyra SM-guld för IFK Kristianstad kliver direkt in i truppen och kommer att bilda målvaktspar tillsammans med Gustaf Banke.
– Redan förra vintern när Leo bestämde sig för att sluta lovade han att vara standby om det hände något. Nu är han mitt uppe i familjebusinessen och vi är väldigt tacksamma att han ställer upp. Inget ont om Rene men vi behöver lite rutin och det har Leo i massor, säger sportchefen Jesper Larsson.

Hur mycket går man ner sig på ett par månader när man passerar både 30-årsstrecket och blir pappa?
– Framförallt märker jag skillnaden på elit och hobby. Fysiken är tuff att bevara när den är såpass specifik som med målvaktsspelet. Visst, jag har hållit igång på gymmet, spelat fotboll och sprungit, men nu har jag ändåen enorm träningsvärk i vissa muskler.
Vilka muskler då?
– Rumpa och lår har fått en hel del stryk.
En rumpchock alltså?
– Haha, precis.
(Vid det här skedet av intervjun inser undertecknad att rubriksättaren kommer att stjäla showen).

Hur många pass har du kört med IFK?
– Två. Ett kollektivt med laget och ett med Jesper Larsson, för att komma ifatt så mycket som möjligt.
Hur många gånger har du ångrat dig efter att du slutade med handbollen?
– Alltså, det har varit ganska lugnt på det sätter. Under sommaren har det inte varit så farligt, utan det var mer ångest när man tog beslutet i våras ”tvingades” sluta med att spela en match hemma mot Önnered. Det var ju inte så jag hade tänkt att avslutet skulle ske…
– Överlag har jag ändå inte känt något enormt handbollssug. Hade inte skadan skett på Espen hade jag inte varit nära en handbollsplan idag.

Hur länge ”räknar” de med att du får vikariera för Espen?
– Han är förhoppningsvis tillbaka mellan jul och nyår, och det är den tidsramen vi jobbar med. Samtidigt vill jag betona att Gustaf Banke kommer att dra ett stort lass och vi ska hjälpas åt.
Hur mycket kan man leva på gamla meriter som målvakt? Vet du vart GUIF:s tredjedel på högersex skjuter helst och så vidare – eller har du rensat det minnesförrådet?
– Man har såklart nyttig erfarenhet från många säsonger i Handbollsligan, men jag måste vara ödmjuk inför det här och verkligen förbereda mig grundligt. Ingenting kommer gratis, tyvärr.

Sedan handbollspensioneringen, eller ska vi säga handbollspausen, har Leo satsat på en civil karriär i familjeföretaget Bösarps Grus och Torrbruk.
– Jag är VD på företaget och hanterar mycket personalfrågor och affärsutveckling. Jag är väldigt grön i det game:et ännu och lär mig mycket i ”förstafasen”, så det gäller att skynda långsamt.
Men om jag behöver mura, putsa, gjuta och laga så är det till er man ska gå alltså?
– Japp.
En del elitidrottare går in i väggen efter två veckor när de avslutat sin idrottskarriär och får ett ”riktigt” jobb för första gången. Hur har du hanterat den biten?
– Visst är det en stor skillnad och jag kan förstå den grejen. Handbollen är fördelaktig på det sättet. Men tycker jag det är roligt att jobba och hittat andra utmaningar i det, så för mig är det lätt att gå till VD-jobbet.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close