Nyheter

Kommer Fotbolls-EM 2021 att bli av?

Under pandemi-året 2020 tvingades Fotbolls-EM att ställa in. Det var helt enkelt omöjligt att arrangera ett smittsäkert fotbollsevenemang under den pågående pandemin. UEFA bestämde sig redan i mars för att skjuta upp turneringen från 2020 till 2021.

Fotbolls-EM 2020 skulle hållas i tolv olika länder och städer, detta var helt klart inte optimalt ut smittosynpunkt. Utöver att stora folksamlingar skulle tränas på arenor och vid storbildsskärmar så skulle även spelare och fans ta sig mellan olika länder samtidigt som många länder rekommenderar att undvika resor.

Nu under början av 2021 ser läget för fotbollen ljusare ut – vaccinationsprogrammen har satts igång och förutsättningarna för att spela Fotbolls-EM 2021 ser mycket mer lovande ut.

Förutsättningar för att spela Fotbolls-EM 2021
Eftersom det fortfarande, i skrivande stund, finns stor virusspridning i alla europeiska länder finns det frågetecken kring hur Fotbolls-EM kommer att spelas. Turneringen är planerad att spelas mellan den 11 juni – 11 juli 2021.

Att Fotbolls-EM faktiskt kommer gå av stapeln i år får ändå ses som väldigt sannolikt, däremot kanske det inte blir en turnering så som man är van vid.

Tomma läkare på EM-matcherna?
Det är framför allt väldigt tveksamt kring hur det kommer bli med publikfrågan. Många länder har begränsat folksamlingar och offentliga sammankomster. Att då hålla en fotbollsturnering med 10 000-tals fans på arenorna kan leda till nya virusutbrott.

Sannolikt kommer det därför att ske begränsningar vad gäller publik, antingen att man endast kommer tillåta en viss beläggning av arenorna eller att helt enkelt inte tillåta publik utan enbart tv-sända matcherna.

Om detta blir fallet kan det påverka oddsen på Fotbolls-EM. Lag som normalt spelar starkt med en storpublik i ryggen kan få det svårare att spela för tomma läktare, det har vi inte minst märkt av här hemma i Allsvenskan under 2020. Den vetskapen skulle kunna användas när man satsar pengar på EM på någon av alla bettingsidor som har odds för Fotbolls-VM. Det kan löna sig att spela på underdogs och inte klassiska storlag som England, Tyskland och Frankrike.

Tveksamt om EM kommer spelas i tolv olika länder
Det är även tveksamt kring upplägget med tolv städer och tolv länder enligt den ursprungliga planeringen. UEFA har meddelat att man kommer att spela 2021 i de planerade tolv städerna men man utesluter inte risken att några städer kommer droppa ut.

Pågår smittspridningen fortfarande under sommaren 2021 i vissa städer kommer sannolikt matcherna inte att spelas på de arenorna, framför allt inte med publik.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close