skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Sporterna som kan få en plats i OS i Paris 2024

Trots att OS i Tokyo skjutits fram till 2021 och inte genomförts ännu, så finns det redan nu ett och annat spännande ämne att diskutera gällande nästkommande OS i Paris 2024. Ett av dessa ämnen är vilka sporter som det kommer att tävlas i under spelen. Det hör till vanligheterna med vissa förändringar i programmet inför varje olympiad, vilket gör att en del sporter tillkommer medan andra förlorar sin plats.

I diskussionerna för vilka idrotter som bör inkluderas under OS i Paris 2024 har det förekommit ett och annat oväntat förslag, men också några som ser ut som allt mer självklara kandidater.

De oväntade förslagen
Idrottskartan ritas ständigt om, och det finns det ett tydligt bevis på i sporterna som IOC (Internationella olympiska kommitén) granskar. Eller vad sägs som pole dancing, e-sport, fotbollsgolf eller poker som en del av det olympiska programmet? Spelsidor som exempelvis Snabbare håller garanterat tummarna för att poker ska bli en olympisk gren, men de ser inte ut att ske redan till 2024.

Även om vi inte lär få se någon av de ovan nämnda sporterna i OS den närmaste tiden, så är förslagen inte riktigt så osannolika som de kan låta. Samtliga av dem finns, eller åtminstone har funnits, på den olympiska kommiténs radar i flertalet år, och exempelvis poker och pole dancing valde IOC att klassa som sporter redan 2017.

Till de olympiska spelen i Paris 2024 är det främst fyra nya sporter som ser ut att vara nära att tilldelas en plats – några av dem kan vi till och med räkna med att få se i Tokyo-OS.

Fyra sporter knackar på dörren
De allra flesta av sporterna under OS 2024 kommer vi att känna igen, men vi ser som sagt ut att även få njuta av en och annan nykomling. I det preliminära programmet för OS i Paris har nämligen fyra nya sporter inkluderats: sportklättring, breaking, skateboarding och surfing.

Samtliga av de fyra föreslagna sporterna ser ut att ha en genuin chans att bli en del av de olympiska spelen. Inte minst sportklättring, skateboarding och surfing känns som rimliga tillskott, eftersom de är OS-grenar redan under de kommande spelen i Tokyo.

Det mest oväntade tillskottet ser ut att bli breaking, eller “breakdance” som dansstilen vanligtvis kallas. Sporten har varit på gång att bli en olympisk gren under några år nu och var bland annat del av programmet för ungdoms-OS i Buenos Aires 2018.

De fyra nya sporterna som föreslagits få vara med under OS 2024 har lyfts fram med syftet att göra de olympiska spelen mer inkluderande, jämställda och med ett större fokus på ungdomar. OS i Paris har bland annat som mål att bli den första helt jämställda olympiaden, med lika många kvinnliga utövare som manliga.

Det återstår som sagt att se om samtliga av de fyra preliminärt inkluderade sporterna kommer att bli en del av det slutgiltiga OS-programmet. Skulle sportklättring, surfing eller skateboarding väljas bort så kan vi dock trösta oss själva med att de kommer att vara en del av OS i Tokyo. Under Tokyo-OS kommer vi också att kunna titta på karate och baseball, samt softball, men ingen av dessa kommer att en av alla sporter under Paris-OS 2024.

Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close