Nyheter

Tim Hilding levererade i trögstartat Malmö

HK Malmö är Sveriges bästa Handbollslag.
Det skvallrar serietabellen om och till skillnad från bilförsäljare, tonårssöner och tinderdater så hanteras i det sammanhanget enbart kalla hårda sanningar. Inga översminkade semilögner.
Borta mot Redbergslid blev det två poäng, trots rejäl ringrost, för serieettan.

Handbollsligan har i skuggan av VM dragit igång igen. Här finns ingen tid att förlora när coronauppskjutna matcher ska tas igen.
HK Malmö var inledningsvis som en gammal amazon som stått med helljuset på i vintergaraget. Grann att titta på med mycket nostalgi i blickfånget, men direkt oduglig till att göra nytta.
Hemmalaget Redbergslid var inte mycket bättre, men gjorde åtminstone lite mål. 8-3 till Prioritet Finans främsta fanbärare efter 20 minuter var märkliga siffror, men det stannade vid 9-8 i paus.

Det skulle bli en match där Malmös yngsta respektive äldsta pjäs kom att stå i fokus. Dan Beutler 43 och Tim Hilding, 20. De hade kunnat vara far och son, men de är bara lagkamrater (tror vi, Beutlers tid i IFK Ystad där vid sekelskiftet hade sina legendariska efterfester).
Beutler släppte in 18 kassar, stannade på 50 procent, och var sådär bra som bara han kan vara. Trots att serielunken inte är det sexigaste som finns i ”Dantomens” värld så hamnade han likväl i zonen.

DAS Torwart.

Men när Malmö vände matchen under andra halvlek så var det samtidigt Tim Hilding som drog i spakarna i anfallsmaskinen. Sju mål stannade han på.
– Första halvlek var… inte så bra anfallsmässigt. Det märktes att vi inte hade spelat match på länge, sa Tim – som fick mer speltid i andra halvlek.
Du låg bakom mycket. hur upplevde du matchen?
– Idag var det en riktig kämpaseger. Det är de bästa vinsterna. Jag gillar den typen av matcher, även om det kunde vara mer välspelat såklart.
Sju mål stannade talangen från Ljunhusens HK på när de svarta fåren vände och vann med 20-18. Anmärkningsvärt kanske, för den här jokern har gått från att vara avlastningsspelare i skymundan till att bli typen som vinner matcher åt sitt lag. Efter att ha smugit i skuggorna bakom Binai Aziz efter att ha plockats in som 17-åring har han sakta växt in i både tempo och spelet med den fysiska kampen.

Dessutom är han lite av handbollens svar på Magnus Erlingmark på så vis att han kan spela och leverera på alla positioner. Förmodligen hade han landat på knappt 40 procent i räddningsstatistiken och han tvingats ställa sig i målet och han hade nog kunnat hänga tre fyra kassar som högersexa likväl.
Hur hamnade du i HK Malmö från början?? Vem var det som scoutade dig?
– Delvis Stian såklart, men jag hade Robert Månsson som lärare på gymnasiet så det är väl via honom en del har skett…
Månsson ja, som nu är sportchef på damsidan efter att ha tvingats sluta med handbollen för tidigt. Han har öga för talanger den gamle Göteborgaren.
Men du, Tim, en sak har jag inte fattat. Vilken är ”din” position egentligen?
– På handbollsplanen. Där trivs jag bäst.
Skärp dig. Du vet vad vi menar. Du syns lite överallt hela tiden och känns ganska oberäknelig på så sätt?
– Ja, jo, men ärligt talat gillar jag som bäst att gå runt på olika positioner. Idag blev det spel på både mittnio och vänsternio samt något avslut från högerkanten. Men om jag måste välja något så kanske det är mittnio då.

Att ta steget från A-pojk till att leverera i Sveriges bästa lag när spelet sviktar – det är ett ganska stort steg. Vad har du utvecklat mest under de här åren?
– Fysiken är en viktig del såklart. Men mycket handlar om vilja och inställning. Stian är på mig hela tiden om hur viktigt det är att jag själv måste vilja bli bäst. Han och de andra i laget pushar mig hela tiden. Det är jag väldigt tacksam över.
HK Malmö har en hel del äldre gentlemän och ibland kan det vara svårt för unga blyga violer att komma in i gänget och fungera socialt. Hur har den biten varit?
– Jo, första året var det lite speciellt. Men nu har vi varit ett lag ganska länge och ju längre tiden går desto bättre fungerar den där biten. De äldre spelarna har varit mina förebilder i många år och att nu få spela med dem är fantastiskt och lärorikt. Jag är mycket tacksam för att de ger tillbaka så mycket.
Dan Beutler hade kunnat vara din farsa. Hur funkar den åldersskillnaden? Vad snackar ni om i bussen och i omklädningsrummet?
– Allt möjligt. Dan är skitbra att ha att göra med och är världens snällaste.
Men han behöver hjälp från din generation. Han måste exempelvis lära sig att göra stories på Instagram och sådant där. Inte minst nu när han startat företag. Kan du inte lära honom det?
– Ja, jo, han sitter längre fram i bussen och breder ut sig. Jag får väl ta det snacket med honom. Det måste han såklart lära sig.

Avslutningsvis. Hur ser du på fortsättningen av säsongen för din och lagets del?
– Det ska bli väldigt spännande och kul att uppleva den här våren. Vi vill ju vinna varenda match. Vi vill vinna serien och sedan ta guld. Jag tror att vi kan vi kan bli ännu bättre under våren bara alla får vara hyfsat skadefria och för min del är det bara att köra på. Det kan bli hur bra som helst.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close