skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Handbollssnack med ”Pillan” i IK Lågan: ”Jag är rädd vi tappar en del spelare inom klubben”

Pernilla ”Pillan” Persson är tränare/lagkapten/coach/matrielare/massör/veterinär i IK Lågans damlag.
Således är det en människa som står över oss andra dödliga.

För det första. Hur mår du?
– Jag mår fint!

Hur har pandemin påverkat dig privat, med jobb och annat?
– Tyvärr så träffar jag inte alla mina vänner eller släkt så ofta vilket känns märkligt. Men jobbet rullar på som vanligt och egentligen inga förändringar där. Samtidigt som pandemin gjort att man dragit ner på tempot i så många delar av livet vilket säkert gör en massa gott, så gör det å andra sidan att man saknar annat som man brukar spendera sin tid med.

Hur har ni kunnat träna, i grupper eller individuellt, under pandemin?
– Vi har valt att träna individuellt för att försöka minska på smittspridning. Men man märker nu hur mycket man saknar tjejerna i laget och att det är mycket sammanhållningen som gör att det är så kul att spela handboll. Så vi är på gång med att erbjuda träning i smågrupper utomhus. Skulle startat i onsdags men då det var så halt ute så fick vi tyvärr ställa in. Men förhoppningsvis nästa vecka.

När föreningarna tvingats stänga ner sin verksamhet, vad tror du att det gett för effekter på din klubb?
– Jag är rädd vi tappar en del spelare inom klubben (speciellt yngre) som finner annat nu när man tvingas vara ifrån handbollen eller som tappar rutinen att gå iväg på träning. Misstänker att det kanske även ger ekonomiska effekter då man inte kan hålla i de cuper man brukar och liknande eller alla andra sätt som lagen tillsammans gör för att tjäna in pengar. Vilket i sin tur kanske gör att de inte kan åka på de resor, cuper och aktiviteter som de i laget haft som mål.

Har ni under den här tiden tappat eller fått in nya spelare i laget?
– Vi har inte tappat någon vad jag vet. Och inte heller fått någon ny som är spikad. Men samtidigt är det några tjejer som är taggade på handboll igen, speciellt nu när man är så begränsad i all form av träning, inte bara handboll. Sen tror jag att man saknar att umgås med människor så då saknar man nog ännu mer lagidrott. Så förhoppningsvis kan vi se fram emot en ”normal” säsong 21/22.

I den bästa av världar just nu kommer serierna att genomföras som enkelserier följt av kvalspel för de lag som placerar sig för detta. Om det inte fungerar har SHF även förberett ett alternativ som innebär att seriespel inelds i slutet av mars och spelas som en enkelserie, men utan kvalspel.
Hur ställer ni er till det?
– Jag är tacksam för att de sitter och planerar för olika lösningar och alternativ. Och självklart saknar vi handbollen. Så under förutsättning att vi får tillräckligt med tid inne i hall för att komma igång igen så är det klart att man ser fram emot matcher igen. Sen om det blir enkelserie med kval eller bara enkelserie spelar ingen större roll. Men om matcherna läggs för tajt inpå varandra så finns det klart risk för smittspridning mellan de olika lagen. Och då vi är seniorer och många spelare är inom olika yrkeskategorier så får man klart ta hänsyn till att det finns spelare som inte kan risker bli smittad och då tyvärr inte kan delta.

Om serierna startas med tätt schema, efter förmodat väldigt lite träning tillsammans, hur tror du att det påverkar skaderisken?
– Jag tror att skaderisken blir hög. Handboll är redan en slitsam sport och under en vanligt säsong med lång försäsong och förberedelser så blir det en del skador. Nu känns det som man borde börja om med ny försäsong för att kunna förhindra så många skador som möjligt, men tyvärr kommer man inte hinna med det.

De flesta av oss har fått höja sitt perspektiv i dessa tider. Vart ser du dig själv, i den bästa av världar, inom handbollen om tre år?
– Oj, jag har försökt lägg skorna på hyllan i så många år men på något sätt kommer jag alltid tillbaka. Jag tycker lagsport är så roligt och handbollen ligger mig varmt om hjärtat. Så mest troligt kommer jag vara med och träna, men kanske inte spela matcher.

Vem i erat lag är den som sköter den individuella fysträningen bäst?
– Jag misstänker det är systrarna Jepson.

Viktigast av allt. Vad har du på din pizza?
– Svamp, köttfärs, grönsaker och mild sås.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close