skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Vilken kväll för Käll – gav Kristianstad Hell

IFK Kristianstad fortsätter att vara en blek skugga av sitt forna jag.
Och allt medans Kristianstadsborna sliter med att revidera sin självbild lyfter LUGI som en stor joker i kampen om SM-titeln.
När LUGI besegrade IFK med 33-29 hade ”Charles Ingvar” stor show.

Ibland dröjer det innan man får en hund att sitta fint och gå snällt utan att dra i kopplet.
Efter drygt 20 omgångar med sitt nya LUGI har husse Marc Udh verkligen fått den klumpiga lilla valpen till att bli en hybrid mellan en bordercollie och svulten varg.
17-16 slutade första halvlek, men känslan var hela tiden att det var LUGI som förde i dansen och IFK den som mest valsade med. Lite i otakt i en för trång klänning.
Nyfjäll gjorde fem mål i första halvlek och hans linjespel var bitvis strålande, men efterhand stängde Bondskurken Paradis igen på sex meter
Trots att Karl Wallinius saknades i LUGI var hemmalagets niometersspel betydligt mer potent än 044-gångets.

Dirigenten i orkestern. Nougatkulan i tiptop-glassen. Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson i Jönssonligangänget. Allt det där var Casper Käll.
Det är lätt att snacka om extra dimensioner hit och dit.
Med Käll på banan får LUGI:s anfallskarta plötsligt många fler möjliga vägar. Den explosiva stegisättningen sätter motståndaren i problem och Kväll skapar förutsättningar för sig själv att passa bollen vidare till bra alternativ.
Dessutom har han blicken.
Som en ormvråk över ett nyskördat sädesfält ser han allt. Dessutom har han skaffat sig fysiken för att kasta sig in i luckorna och gå på egna avslut.
Nyligen förlängde 20-åringen sitt kontrakt med LUGI med två år. Men så länge blir han knappast kvar inom svensk handboll. Wallenius hade också ett år till kvar på kontraktet, han gick i förtid till Montpellier och sannolikt belönades LUGI fint för det.

Samtidigt visade Marc Udh att ha är en tränare som inte bara har med sig sig lag i sin spelidé. Han är en matchcoach som kan förändra en matchbild.
När LUGi tappade skärpan för en stund och hamnade i underläge efter dryga kvarten tog han en timeout, skruvade på lite knappar och smack; två minuter senare var ordningen återställd.
Isak Persson (tio mål) har på kort tid utvecklats till en av Handbollsligans bästa högersexor. Hur högt har han i tak? Han var närmast Wanne-säker i sina lägen

Med kvarten kvar och i fyra måls underläge drog Johan Nilsson på sig sitt tredje röda kort den här säsongen. Ett enkelt beslut för de allt stabilare Gomërbröderna med visselpiporna.
Kort därefter körde LUGI matchen.
Pang.
Boom.
Krasch.
21-21 blev till 27-21 på lite drygt sex minuter.
När LUGI bara körde hade IFK Kristianstad ingen plan B. Knappt en plan A.
Spelarna hamnade i det där skedet att man tittar ängsligt på varandra, lämnar över ansvaret och hoppas att Gudmundsson tar tag i det. Men inte ens den senare förmådde göra mål på frilägen och såg inte ens ut att bli sådär Korpen Flyger-vansinnig efter det.
Korpur dödur.
IFK Kristianstad försökte med 7-6-spel.
Men saknar spelare som kan hantera det optimalt. En Casper Käll-typ. Istället för att skapa rena läge tappades det bollar och LUGI kunde vrida om kniven de redan borrat in i sitt byte.
Det var som att se Charles Ingvar Jönsson spela TP med en överförfriskad Dynamit-Harry.

IFK Kristianstad noterades därmed för sin sjunde raka bortaförlust.
Och nu handlar det om att rädda slutspelsplatsen. Sjundeplacerade IFK ligger fem poäng bakom LUGI.
Och ett slutspel, vet vi, är en helt annan sport är seriehandboll.
I C More-sändningen gav tränare Uffe Larsson ett direkt plågat intryck. Han vaggade som en nervös Rainman hade gjort, vilse i Bangkoks rusningstrafik långt efter Jeopardys sändningsstart.
– Vid hade momentum vid något tillfälle, men hamnade hela tiden i underläge och fick jaga ikapp, för att hamna i underläge igen. Det var väldigt frustrerande. Vad det beror på får vi titta på senare, men det är tungt nu, sa Larsson med en blick som fick en att vilja ge honom en kram.
Sedan summerade han:
– Vi räcker inte tull helt enkelt. Vi måste bli bättre i försvarsspelet och vissa andra grejer. Vi läcker väldigt mycket utsida två och även på kanterna.

Casper ”Charles-Ingvar” Käll var naturligtvis muntrare och poängterade en intressant detalj:
– Vi spelade mer som IFK brukar spela än dem; med fart. Vi straffade dem på kontringar, speciellt Paradis var nyttig där. Framåt var vi kliniska Vi spelade som ett riktigt lag. Alla bidrar.
Käll fick beskrev anfallsspelet som han till stor del styrde så framgångsrikt stora delar av matchen.
– De blev yra bakåt av våra starter under första halvlek, sedan fick de bättre koll i andra.
För LUGI:s del väntar nu en lång rad matcher mot ”enklare” motstånd. Lag under slutspelsstrecket. Det torde innebära goda möjligheter att klättra i tabellen.
– Äsch. Alla matcher är lika svåra, mentalt åtminstone. Det ’ä nästan lättare att spela dessa typer av matcher än borta mot…. något annat lag.

Så.
För att sammanfatta.
IFK Kristianstad är svaga nu. Yeah yeah. Vi får se hur truppen mår i kvartsfinalen. För inte kan väl IFK Ystad knäppa storebror på den platsen.Eller?

Och LUGI.
Klubben som ”aldrig” vinner någonting.
Är det dras år i år?
”Sickan” verkar hur som helst ha en plan. Och kanske har det här laget mer talang och har mer balans än något av de lag som Tomas Axnér någonsin hann träna. Bara bädda för.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close