skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Handbollsnack med Martin Edbladh i LUGI – ”Kraftig oro för att tappa ungdomar”

Martin Edbladh är tränare i LUGI:s F06-lag.
Han har sina farhågor kring effekterna av Coronan.

För det första. Hur mår du?
– Alla tiders! Njuter av en solig lördag morgon efter en fantastisk fre kväll – go träning med LUGI F06, LUGI Herr vinst mot Kristianstad och, inte minst, FC St Pauli säkrade tre galet viktiga poäng i bottenstriden i Zweite bundesliga.

Hur har pandemin påverkat dig privat, med jobb och annat?
– Privat har det sociala blivit lidande, numera kan en musikquiz över zoom vara veckans absoluta höjdpunkt. Givet förutsättningarna funkar det dock riktigt bra, tur att det finns vänner som roddar och bjuder in till sånt. På RF SISU Skåne har vi kunnat ställa om mycket till digitala lösningar som har varit väldigt uppskattat men bristen på mänsklig kontakt är ju ändå tydlig där också, både mellan kollegor och i våra föreningskontakter.

Hur har ni kunnat träna, i grupper eller individuellt, under pandemin?
– LUGI F06 har hittat lösningar hela vägen. Digitala träningar via zoom har funkat ganska hyfsat liksom uteträningar i grupper om åtta. Men det märks ju att tjejerna är trötta på alla nödtorftiga lösningar, dom vill verkligen tillbaka till serie, cuper och USM. De saknar både matchnerven och det sociala under ”dö-tiderna” mellan matcher och på resor.

När föreningarna tvingats stänga ner sin verksamhet, vad tror du at det gett för effekter på din klubb?
– I LUGI har det såklart varit en ekonomisk påfrestning men inte så att vi ute i ungdomslagen märkt av det så mycket, inte än i alla fall. Den allmänna känslan är väl främst brist på energi och en kraftig oro för att tappa ungdomar som inte ser slutet på coronaskräpet.

Har ni under den här tiden tappat eller fått in nya spelare i laget?
– Mycket jobbig fråga – vårt främsta målsättning med LUGI F06 har alltid varit att tävla i grenen ”flest välutbildade spelare kvar upp till juniorålder vinner”, då är det inte överdrivet kul att drabbas av en faktor som både påverkar mycket och som man har mycket lite makt över. Vi har enstaka spelare som vi sett väldigt få gånger under hela pandemiperioden men vi snackar med dem och med lite flyt tappar vi inga eller få spelare.

De flesta av oss har fått höja sitt perspektiv i dessa tider. Vart ser du dig själv, i den bästa av världar, inom handbollen om tre år?
– Fortsatt på ungdomssidan i LUGI på ett eller annat sätt.

Vem i erat lag är den som sköter den individuella fysträningen bäst?
– Vi har en lirare som har den största handbollstalangen av alla – motivation kryddad med ambition och eget driv – Filippa Jernryd. Hon har garanterat tränat minst lika många timmar som hon hade gjort om pandemin aldrig kommit över oss.

Viktigast av allt. Vad har du på din pizza?
– Salami, vitlök o svarta oliver.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close