FotbollNyheter

Peter Joelsson ordförande IF Lödde: ”Kul för killarna att få känna på nivån”

Hallå där… Peter Joelsson, ordförande i IF Lödde.

Sammanfatta din historik i föreningen.
– Jag kom in i föreningen 1996 då min äldsta son började på ”fotbollsskolan”. Sedan dess och fram till för två år sedan har jag tränat ett antal av föreningens åldersgrupper, seniorerna, herrar A åren 2011-2015 och alla andra år ungdomslag upp t o m U19. Sedan år 2000 är jag ordförande i klubben och går alltså in på mitt 21 år i den rollen. Har också haft en del andra roller, såsom kassör och jag samordnar också i vårt flaggskepp på ungdomssidan, innan Skåneboll gick in och startade 8-års serier. Knattespelen.

Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Har knappt 800 medlemmar och knapp 40 lag i någon form av seriespel

Under pandemi året 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Vi kunde inte genomföra våra Knattespel där det vanligtvis samlas ca 150 lag på Lödde IP två gånger/år. Brukar ha ca 6 000 besökare på de här dagarna. Såklart ett stort tapp för oss.

Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Nej, det kommer inte att ”drabba” IF Löddes medlemmar, vi har en god ekonomi.

Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Ja, jag tycker inte att vi har något att klaga på där. Men självklart är det upplevelserna i sig som uteblivit. Alla ungdomsmatcher, Knattespelen och så då fjolårets höjdpunkt Svenska Cupen matchen mot Örgryte IS, alla utan publik.

Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Det är svårare att hålla igång alla ungdomar i tider när man i perioder inte kunnat träna inomhus, träna alls eller inte spela matcher. Osäkerheten och ryckigheten i besluten och rekommendationerna är och har varit ett problem.

Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– En större tydlighet från olika instanser där RF, Svenska FF, Skånes FF och Region Skåne i perioder har olika långtgående rekommendationer. Det har tagit mycket tid och energi att förklara för spelare, ledare, föräldrar och åskådare varför olika beslut är fattade. Tycker också att vi föreningar måste vara självkritiska, inte lätt att förklara för t ex föräldrar och åskådare varför man inte får komma in på vår IP när man får göra det på sin hemma IP.

Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– Tyvärr utan publik men definitivt Svenska Cupen med två allsvenska lag på besök (Örebro SK och IK Sirius).

Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– Tycker att vi har en bred och bra trupp på herrsidan som uppfyller målet med över 70% egna spelare i truppen. Borde kunna vara med ganska långt upp i tabellen. På damsidan har vi återstartat verksamheten och där är målet mer att återigen etablera ett damlag i IF Lödde. Har många IF Lödde fostrade spelare runt om i Skånes damföreningar. De bästa skall givetvis vara där, men de som inte riktigt räcker till på den högre nivån ser vi gärna stanna och spela hos oss.

Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhets kampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Tycker att vi i många år inte tittat på kön och vi håller jämställdhetsfrågan högt. Tjejer och killar har under många år haft exakt samma förutsättningar. Men sedan är det ett faktum att det är lättare att rekrytera manliga ledare än kvinnliga, gäller alla funktioner. Säkerligen kan vi göra något som gör det lättare att rekrytera kvinnor/tjejer, men vi är långt ifrån ensamma om att ha det ”problemet”. De senaste 5-6 åren ser vi dock alltfler kvinnliga ledare i våra olika lag, faktiskt både på pojk- och tjejsidan.

Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som ordförande i föreningen och dels som privatperson?
– Om jag inte skall nämna att Coronapandemin skall klinga av så är det Svenska Cupen för herrarna, återinträdet i seriespelet för damlaget och att vi återigen har representation i regionserierna på ungdomssidan. Privat längtar jag att återigen få åka till Liverpool och få uppleva stad och fotbollslaget på plats. Ett nöje som jag ett vanligt år gör 4-5 gånger men år 2020 var det tyvärr inte möjligt.

På lördag spelar ni er första match i Svenska cupen. Vad tror du själv om utgången av matchen/matcherna? Kommer själva cupen att ha någon betydelse för er i klubben? På vilket sätt?
– Tyvärr tar ju pandemin udden ur en del av upplevelsen men definitivt inte prestationen att nå gruppspelet. Självklart får vi svårt att mäta oss med elitlagen i Sverige, men kul för killarna att få känna på nivån.

Avslutningsvis. Vad har du på din pizza?
– Det blir en Quattro med räkor och musslor.

Namn: Peter Joelsson
Ålder: 57
Yrke: Ekonom
Förening: IF Lödde

Roll: Ordförande

Foto: Privat

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close