skanesport_desktop-panorama-1

FBK BalkanFotbollNyheter

Johan Jönsson målvakt i FBK Balkan: ”Visar på att man är redo för spel i en högre division”

Hallå där…Johan Jönsson i FBK Balkan.

Hur är den personliga formen just nu – hur har du tränat under vintern?
– Det har blivit mycket individuell träning, mestadels på gymmet. Klubben har skött det snyggt och sett till så att vi fått individuella träningsscheman. När vi äntligen fick gå ut på planen igen så kände man sig lite ringrostig, men det blir färre och färre mål på träningarna och snart hoppas jag kunna spika igen helt.

Ta oss igenom din karriär, vilka klubbar har du representerat? Ditt nuvarande lag och position?
– Började spela fotboll i Harlösa IF som knatte. Vid 15 års ålder gick jag vidare till Lunds BK där jag spenderade fyra säsonger. När det var dags för seniorfotboll gjorde jag en säsong i moderklubben innan jag lämnade för Hörby FF och därefter Veberöds AIF. Efter två härliga säsonger med Vaif skrev jag på för F.B.K Balkan i slutet av förra året. Vi hade mött varandra under säsongen och Balkan slutade som seriesegrare, det var helt enkelt för spännande att tacka nej till!

Vilken roll på planen trivs du bäst i och varför?
– I och med att jag alltid har varit stor så hamnade jag tidigt i målet och där trivs jag fortfarande. Gillar pressen man har på sig som lagets sista spelare och där kan jag använda min storlek för att plocka mycket inlägg och ”äga” mitt straffområde. Har dessutom en bra pipa som underlättar när jag försöker styra laget.

Hur ser du på erat lags möjligheter inför säsongen 2021?
– En imponerande serieseger 2020 med 5p ner till tvåan (på en halv säsong) tycker jag visar på att man är redo för spel i en högre division. Jag har som sagt bara tillbringat några månader i klubben men det är ett lag som spelat många matcher tillsammans och med en tydlig spelidé som alla tror på.

Vad gör du i det civila?
– Jag har råkat fastna på samma ställe sedan jag tog studenten, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

 Hur brukar du ladda upp inför matcher med rutiner, mat och kanske musik, för att komma i gamemode?
– Har aldrig haft några speciella rutiner och tycker nog det är skönast så. Däremot hoppas jag att mina lagkamraterna är på bra humör så det blir ett bra tugg i omklädningsrummet. För mig räcker det att snöra på sig skorna och dra på sig handskarna, då kommer jag i mode.

Det står lika i sista spelminuten. Vem i ditt lag avgör och på vilket vis?
– Går ut och plockar ett inlägg, ser vår anfallare Andrej gå i djupet och serverar honom en fantastisk macka som friställer honom med målvakten. Han har klagat lite på träningarna över att jag inte spelar honom tillräckligt men jag sparar det till seriematcherna istället.

Vilken eller vilka idrottsplatser runt om i Skåne, bortsett från din egen hemmaplan, tycker du bäst om och varför?
– Harlösa IP kommer alltid vara nummer ett. Många fina fotbollsminnen därifrån och loppisen på Harlösa IP är något som alla borde få uppleva. Sen förtjänar idrottsplatsen i Äsperöd ett omnämnande och på Åvallen i Vollsjö grillar man riktigt god korv!

Om du fick värva vilken spelar du ville till er trupp den här säsongen – vem skulle det bli och varför?
– Andy Carroll från mitt kära Newcastle är en spelartyp helt i min smak och bör finnas med i varje trupp.

Viktigaste av allt. Hur kopplar du av?
– På torsdagar åker jag alltid hem till min pappa efter jobbet, tippar stryktipset, dricker en kopp kaffe och äter något gott. Har hänt att man slumrat till i soffan också, mer avkopplande blir det inte.

Foto: Lola Nilsson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close