skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Från ordförandens perspektiv – Andreas Johansson i Åstorps FF

Namn: Andreas Johansson
Ålder: 42 år
Yrke: Säljare
Förening: Åstorps FF
Roll: Ordförande + tränare till mina 2 pågars lag (P2009 och P2006)

Sammanfatta din historik i föreningen?
– Jag har spelat i Åstorps FF hela mitt liv (Åstorps IF från början innan sammanslagning med Nyvångs GIF 1996). Började i 5-6 års åldern och slutade spela i 35-års åldern. Suttit i styrelsen i 7-8 år varav 3-4 år som ordförande.

Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Cirka 275-300 aktiva medlemmar fördelat på 13 lag.

Under pandemiåret 2020 ställdes de flesta föreningars arrangemang in helt, som loppisar, bilbingo och annat. På vilket sätt drabbades ni?
– Vi fick ställa in både vår utecup på våren och vår stora innecup under jul/nyår. Vår bingoverksamhet har också fått ställas in hela året.

Många förutspår högre medlemsavgifter som en av effekterna för de ekonomiska bortfallen. Hur ser det ut med det i er förening?
– Vi tänker att det är en möjlig tuff tid med folk som kan förlora sina jobb, så vi har samma avgifter som under 2020.

Vilken hjälp och stöttning har nu fått från stat, kommun, förbund och sponsorer så här långt och har det varit tillräckligt?
– Vi fick utbetalt ett extra LOK stöd av Åstorps Kommun i slutet av 2020 och det är vi givetvis mycket tacksamma för. Sponsorerna har också backat upp oss bra och det är vi också väldigt tacksamma för. Förbundet fick väl vi och alla andra betala full ersättning till trots halv säsong och det kan man kanske ha lite synpunkter på.

Vilken effekt har restriktionerna i pandemin fått när det kommer till rekrytering och återväxt – samt kan ni redan idag se att ungdomar slutar med sin idrott?
– Jag oerhört rädd att restriktionerna som egentligen alla idrotter åkt på kommer lida för en lång tid framöver. De som bestämmer verkar bara se nutid och tänker inte 1, 2, 5 eller 10 år framåt. Folkhälsan verkar helt plötsligt inte vara så noga längre. Att inte kunna vara utomhus på en jättestor fotbollsplan och träna och spela matcher är för mig väldigt märkligt. Känns inte som politikerna bryr sig nämnvärt om idrotten, utan måste bara visa den breda massan att man gör något. Sen vad man gör verkar inte vara så noga..

Vilken typ av centrala insatser anser ni skulle behövas för att ”rädda” föreningar som er?
– Att politiker inser att man sabbar mer än man gör nytta när man inte låter idrottsföreningar få bedriva sin verksamhet. Det är lite att idiotförklara alla idrottsledare och föräldrar om man inte tror man kan bedriva en säker träning/match utomhus.

Vilka är de största inplanerade händelserna för föreningen under 2021?
– Vi har redan ställt in vår vårcup och bingoverksamheten ligger på is, så det blir förhoppningsvis vår innecup över jul/nyår.

Hur ser förutsättningarna ut inför 2021 rent sportsligt när det kommer till representationslaget?
– Det ser väldigt intressant ut med en ny hungrig tränare och en till stora delar ny trupp. Lägg till ett gäng riktigt vassa 14-16 åringar som knackar på dörren till A-laget redan nu, så tycker vi framtiden ser riktigt intressant ut.

Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhetskampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Till att börja med är vi nöjda om vi kan fylla alla platser i styrelsen. Idag är det oerhört svårt att få folk att engagera sig, så om det är kvinnor eller män spelar egentligen igen roll. Sen i de bästa av världar hade det klart varit lite av bägge könen. Tror man kompletterar varandra bra då. Idag är vi 7 män och 2 kvinnor och givetvis hade vi sett att det kanske varit 5 + 4 eller något liknande.

Vad ser du personligen mest fram emot under 2021? Dels som ordförande i föreningen och dels som privatperson?
– Jag hoppas alla fotbollsplaner runtomkring kommer fyllas med barn, unga, seniorer och gamla och vi får bedriva en något sånär normal verksamhet. Det gick under 2020, så förstår inte varför det inte skulle funka 2021 med samma upplägg.

Avslutningsvis. Vad har du på din pizza?
– Det blir nog en kebab med stark sås istället.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close